Na vrhu Krvavca špansko veselje in italijansko olajšanje

Kolesarstvo 15. Jun 202415:00 > 15:11 1 komentar
Pello Bilbao
Foto: Aleš Fevžer

Španec Pello Bilbao (Bahrain - Victorious) je zmagovalec četrte etape dirke po Sloveniji. V fantastičnem zaključku na Krvavcu je v zadnjih metrih napadel in premagal konkurente. Vodilni ostaja Italijan Giovanni Aleotti (Bora - Hansgrohe), danes tretji.

Pellu Bilbau je v zaključku etape na Krvavec, ki se je začela v Škofljici, ostalo največ moči. V zaključnem sprintu, po 147 kilometrih kolesarjenja, se je brez težav odlepil od konkurentov. Za 34-letnega Baska je bila to 17. zmaga v karieri in prva letos. Z uspehom na plaži na Krvavcu se je poklonil pokojnemu moštvenemu kolegu Švicarju Ginu Mäderju. Ta je umrl 16. junija lani na dirki po Švici.

Drugo mesto je dosegel Britanec Paul Double, tretji je bil Giovanni Aleotti. Ta je v troboju Italijanov za tretje mesto premagal Giulia Pelizzarija in Domenica Pozzoviva (oba kolesarja Bardianija).

Najboljši Slovenec je bil Domen Novak (UAE Team Emirates), ki je ciljno črto prečkal kot deveti s 17 sekundami zaostanka.

Aleotti je ostal v zeleni majici vodilnega kolesarja dirke. Pred etapo je imel pred Špancem 21 sekund prednosti, zdaj ta znaša še 12 sekund.

Pello Bilbao
Foto: Aleš Fevžer

“Odlična taktika kot vselej tu v Sloveniji. Ekipa v pravem trenutku prevzame odgovornost, dirkamo pametno in že včeraj po koncu smo bili samozavestni, da bo današnja etapa zame pravšnja. Jutri je za našo ekipo pomemben datum (zaradi smrti Gina Mädra, op. STA) in današnja etapa je bila popolna, da Ginu posvetimo zmago,” je v uradni izjavi za organizatorje dirke dejal izkušeni Bask.

Bilbao je postal četrti zmagovalec na Krvavcu. Od leta 2008 do 2010, cilj je bil takrat sicer nižje, so na Krvavcu po vrsti slavili Jure Golčer, Simon Špilak in Vincenzo Nibali.

V nedeljo bo na sporedu še zadnja etapa od Šentjerneja do Novega mesta (156,9 km). Gre za predvsem v zadnjih 40 km razgibano traso, tudi z vse bolj priljubljenim klancem na Trško goro, ki ga bo karavana prečkala 9,5 km pred ciljem.

Rezultati 4. etape:

Results powered by FirstCycling.com

4. etapa dirke po Sloveniji

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje