Veselje je minilo takoj, oglasil se je tudi Pogačar

Kolesarstvo 16. Jun 202316:42 1 komentar
Mezgec Ide Schelling
Foto: organizator/Sportida

Razplet tretje etape dirke po Sloveniji so zaznamovale žalostne novice iz Švice, od koder so v sredo dopoldne sporočili, da je boj za življenje po padcu dan pred tem izgubil kolesar Gino Mäder. 26-letni Švicar je bil pri Bahrain Victoriousu moštveni kolega Mateja Mohoriča, ki te dni nastopa na domačih cestah.

Na tretji etapi dirke po Sloveniji od Grosupljega do Postojne s ’podaljškom’ do Ilirske Bistrice je dnevna slava Nizozemcu Ideju Schellingu (Bora Hansgrohe), ki je v napetem sprinterskem zaključku ugnal domačega junaka Luko Mezgeca (Jayco AlUla). Toda zaključek dneva na Notranjskem, s katerim se je slovenska pentlja prevesila v drugo polovico, je minila v senci tragičnih novic iz Švice, za katere so kolesarji izvedeli šele po prečkanju ciljne črte.

Ekipa Bahrain Victoriousa, ki v tem tednu vzporedno z dirko po Sloveniji nastopa še na dirki po Švici, je namreč sporočila, da je po torkovem grdem padcu s spusta proti cilju v La Puntu boj za življenje izgubil njihov kolesar Gino Mäder. 26-letnega Švicarja, ki je padel v prepad in ob padcu v vodo izgubil zavest, so zdravniki oživljali in prepeljali do bolnišnice v Churu, kjer pa je manj kot 24 ur pozneje podlegel posledicam padca.

Žalostna vest iz Švice je pričakovano odmevala tudi na dirki po Sloveniji. Zmagovalec Schelling, ki je po zmedi v zadnjem krožišču končal prevlado rojaka Dylana Groenewegna, a vseeno nadaljeval nizozemski niz zmag, je po etapi težko zbral besede za TV Slovenija. “Nisem pri volji za vprašanja o dirki. To niso solze sreče, ampak solze žalosti zaradi Gina. Dober kilometer pred ciljem sem že skoraj obupal, saj je bilo mokro in posledično zelo spolzko. Nato je večina kolesarjev v ospredju narobe zavila in znašel sem se v dobrem položaju. Nisem pričakoval zmage, a vse veselje je v trenutku pošlo,” je dejal 25-letnik. Solze so ga premagale tudi ob čakanju na dopinško kontrolo po podelitvi, zato ga za dodatno izjavo nismo prosili.

Najbolj žalostno je bilo ob ekipnem avtobusu Bahraina Victoriousa. Prihodi kolesarjev in ostalih ekipnih članov so minevali v solzah in objemih, prevladovala je tišina. Ob našem povpraševanju so se člani bahrajnske ekipe pričakovano zavili v molk. Se je pa na Instagramu oglasil eden od največjih zvezdnikov moštva Matej Mohorič.

“Gino, počivaj v miru. Vedno boš živel znotraj naših src. Do tebe sem čutil ogromno spoštovanja, ko si se vselej trudil narediti svet lepši kraj za vsakega. To bom nosil v sebi danes, jutri in vsak dan,” je zapisal Slovenec.

“Gino, hvala ti za luč, veselje in nasmehe, ki si nam jih prinesel. Pogrešali te bomo kot kolesarja in kot človeka. Danes in vsak dan kolesarimo zate, Gino,” pa so dodali na uradnem profilu moštva.

Zelo podobno je razmišljal tudi še vedno vodilni nosilec zelene majice Groenewegen, ki ima v skupnem seštevku zdaj 10 sekund prednosti pred Schellingom in še štiri več pred moštvenim kolegom Luko Mezgecem.

Dylan Groenewegen
Dylan Groenewegen pred sobotno kraljevsko etapo ostaja nosilec zelene majice, a tudi njega je novica o Ginu Mäderju vidno prizadela. Foto: organizator/Sportida

“Nekateri kolesarji so narobe zavili, saj ni bilo ravno najbolj jasno, da moramo zaviti desno. Tudi sam sem šel. Ko sem prečkal ciljno črto, sem bil precej jezen. A ko sem slišal novice o Ginu, me je jeza minila. Vse skupaj je le igra, le kolesarska tekma, ki v takih trenutkih ni pomembno. Čustva obžalovanja naše celotne ekipe so z Ginovo družino in z ekipo Bahrain Victorious. Nimam več besed ob tej grozni novici. Med dirko tega nismo vedeli, tako da je bil dan do prečkanja ciljne črte povsem običajen. Z ekipo smo šli na zmago, a se zaradi zadnjega ovinka ni izšlo.”

Na nesrečnega Gina Mäderja se je z objavo na družbenih omrežjih spomnil tudi zadnji zmagovalec dirke po Sloveniji Tadej Pogačar, ki pa letos zelene majice ne brani. Zapisal je: “Počivaj v miru, dragi prijatelj. Moje najgloblje sožalje gre tebi in tvoji družini. Pogrešali te bomo.”

Z minuto molka se bodo organizatorji Mäderju posvetili na startu sobotne četrte etape. Ta se bo začela ob 10.30 na Kongresnem trgu, kolesarji bodo v spomin na Švicarja sneli čelade, v prvih vrstah pa bodo njegovi moštveni kolegi pri ekipi Bahrain Victorious.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje