Vingegaard vnovič deklasiral konkurenco

Kolesarstvo 10. Jun 202315:36 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) je potrdil odlično formo in se na zaključnem vzponu na Col de la Croix de Fer otresel vseh tekmecev ter v 7. etapi dirke po Dofineji prišel do samostojne zmage.

Danec, ki je bil drugi na kronometru 3. etape in je z zmago v 5. etapi prevzel rumeno majico, je s prevlado na prvi visokogorski etapi dirke po Dofineji pokazal svojo formo pred dirko po Franciji.

Adam Yates (UAE Team Emirates) je bil najbližji tekmec, v cilj je prišel z zaostankom 43 sekund in se povzpel na drugo mesto v skupnem seštevku, čeprav v skupnem seštevku zaostaja za Vingegaardom za 2:11.

Jai Hindley (Bora-Hansgrohe) je osvojil zadnje mesto na stopničkah s 55 sekundami zaostanka, Ben O’Connor (AG2R Citroën) pa se je na četrtem mestu zavihtel na stopničke v skupnem seštevku.

Dirka po Dofineji, 7. etapa. Foto: ASO

Dva vzpona najvišje kategorije

Prvo dejanje zadnjega vikenda je kolesarje popeljalo na vzpona posebne kategorije Col de la Madeieline (25,1 km/6,2 %) in Col du Mollard (18,5 km/5,8 %) pred ciljem na vrhu Col de la Croix de Fer (13,1/6,2 %).

Po vprašanjih o moči ekipe Vingegaarda in po nekaj poskusih Ineosa na Madeleine je Jumbo-Visma prevzela nadzor na Mollardu in blagih spodnjih pobočjih Croix de Fer, nato pa razbili skupino.

Po tem, ko sta Nathan Van Hooydonck in Dylan van Baarle na začetku narekovala tempo, je Tiesj Benoot kasneje z močnim pospeševanjem takoj razbil še vedno številčno glavnino, vendar je Atilla Valter poskrbel za največjo selekcijo.

Madžarski prvak je narekoval tak močan tempo, da se je na začetku strmega odseka Croix de Fer znašel sam, in ko se je Vingegaard ponovno pridružil njegovemu kolesu, je dirka potekala praktično povsod in sprva je le Yates lahko sledil dvojici Jumbo-Visma.

Vendar je tudi Yates kmalu odpadel, saj je Vingegaard nekaj več kot 5 km pred vrhom pobegnil. Nekaj časa je imel 15-20 sekund prednosti, v zadnjih 2 km pa je dodatno pospešil in si zagotovil etapo — in zdaj zagotovo tudi skupno zmago.

Results powered by FirstCycling.com