Pogi in Rogla tekmecem nagnala strah v kosti že na ogrevanju

Kolesarstvo 20. Jun. 20229:30 > 11:11
Delite:
Foto: Guliverimage

Slovenski ljubitelji kolesarstva že težko čakamo začetek vrhunca letošnje sezone – Dirke po Franciji, ki bo 1. julija v danskem Kobenhavnu. Daleč prva favorita za osvojitev končne rumene majice sta namreč Tadej Pogačar in Primož Roglič, oba pa sta svojo pripravljalno dirko opravila z odliko.

Do starta najpomembnejše dirke na kolesarskem koledarju nas loči le še 11 dni, v Sloveniji pa ga že nestrpno čakamo. Podobno kot leta 2020 in 2021 na francoske ceste (tokrat za začetek še na danske) kot prva favorita tja potujeta slovenska kolesarja, Tadej Pogačar in Primož Roglič.

Zadnji je svoj zadnji tekmovalni test pred kronometrom v Kobenhavnu 1. julija zaključil že minulo nedeljo, ko je prvič v karieri osvojil Dirko po Dofineji. Skupaj z moštvenim kolegom Jonasom Vingegaardom je uprizoril dominantno predstavo Jumbo Visme, ki je v skupnem seštevku za Zasavcem zaostal 40 sekund. Zadnja drugouvrščena z Elizejskih poljan (Roglič 2020, Danec 2021) sta premoč kronala predvsem zadnji dan, ko sta na planoto Salaison prišla veliko pred konkurenco, etapno zmago pa je Rogla prepustil Jonasu, sicer tudi dobremu prijatelju. Najbližji zasledovalec Ben O’Connor je tisti dan zaostal 15 sekund, skupno pa kar 1:41.

Foto: Guliverimage

Številne podobnosti

Se vam sliši znano? Tadej Pogačar reprezentančnemu kolegu ni ostal dolgo ’dolžan’. Na Dirki po Sloveniji se je prav Rogliču, Diegu Ulissiju, Mitji Mahoriču in Juretu Golčerju pridružil v klubu dvakratnih zmagovalcev slovenske pentlje. In to na kakšen način.

Tudi on je imel ob sebi zvestega in zelo močnega pomočnika, Rafala Majko. Poljak je dnevno slavje pobral po taktičnem uspehu v prvi etapi in po igri kamen, škarje, papir v četrti na kraljevski etapi na Veliki planini. Pogačar pa je bil najmočnejši na Celjskem gradu in v sprintu z Matejem Mohoričem v Novem mestu.

Tudi tu je ena ekipa močno prevladovala. Le Majka je bil skupno namreč blizu moštvenega kolega (12 sekund), tretji Domen Novak (Bahrain Victorious) pa je bil že več kot dve minuti in pol zadaj. Dokaz premoči UAE Emirates ter izvrstne pripravljenosti na Tour.

Da bo podobnost obeh uspehov še večja – tako Jumbo Visma po Dofineji (Wout van Aert) kot UAE Emirates (Pogačar) sta na zadnjih pripravljalnih tekmah pobrali še zeleno oziroma rdečo majico za najboljšega po točkah.

Foto: Uroš Skaza

Vse drugo od zmage Slovenca bo presenečenje

Da se na francoskih cestah v treh tednih julija obeta prav spopad emiratov in nizozemskih čebel za veliko slavje in zapis v zgodovino, se strinjajo tudi na stavnicah. Tako pri bwin.com na zmago Pogačarja ponujajo nizko kvoto 1,72, na Rogliča pa 4,5. Blizu je tudi Vingegaard 4,75.

Boj najboljših ves kolesarski svet čaka že zelo dolgo, nazadnje sta bila na startu iste dirke lani na Baskiji, ko je zmagal Roglič. Le upamo lahko, da ga bomo vseh 21 etap videli tudi letos in vmes ne bo posegla višja sila – padec, koronavirus …

Komentari

Vaš komentar