Zmaji predstavili novo okrepitev: “Bo eden od stebrov naše ekipe”

Košarka 19. Jun 202311:19 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Cedevita Olimpija nadaljuje kadrovanje za novo sezono. V Stožicah so predstavili še tretjo okrepitev, v zmajevo gnezdo se iz francoske lige seli 206 centimetrov visoki Amadou Sow.

Ljubljančani so v sedmih dneh pripeljali tri nove košarkarje. Po Justusu Hollatzu, ki je zapolnil vrzel po odhodu Yogija Ferrella in Aleksandru Šaškovu, ki je prišel kot okrepitev na položaju centra, ima Cedevita Olimpija novo moč pod obročem.

Amadou Sow je v sezoni 2022/23 nosil dres Bloisa, kar je bila njegova prva sezona v profesionalni košarki. Na 32 tekmah je v povprečju vpisal 13,8 točke, 5,2 skoka in 1,1 asistence ter ob tem iz igre metal 53,8-odstotno ter za tri točke 41,9-odstotno.

“Navdušen sem, da sem se pridružil Cedeviti Olimpiji pred začetkom prihodnje sezone. Komaj čakam, da začnemo z delom,” je ob podpisu dvoletne pogodbe z ljubljanskim klubom povedal 24-letni Sow.

Sow v boju z opevanim supertalentom Victorjem Wembanyamo. Foto: Profimedia

“Zelo veseli smo, da smo Amadoua uspeli pripeljati v Ljubljano. V minuli sezoni se je Sow prvič preizkusil v Evropi, igral je v Franciji. Gre za zelo dobrega skakalca, ki je sposoben dosegati točke, ima pa visoke ambicije. Sow bo eden od stebrov naše ekipe v prihajajoči sezoni in upam, da nam bo pomagal pri doseganju zastavljenih ciljev. Želimo si, da sestavimo ekipo, kjer bo tudi sam napredoval in se razvil v odličnega igralca na evropskih parketih,” je ob predstavitvi Sowa povedal novi športni direktor ljubljanskega kluba Vlado Ilievski.

Okrepitev je komentiral tudi strateg Simone Pianigiani: “Amadou Sow je vsestranski igralec, ki lahko igra na obeh visokih igralnih položajih, obenem pa se vklaplja v našo filozofijo novega cikla delovanja Cedevite Olimpije. Tudi on ima velik potencial. Sow je atletičen igralec, to pa je v moderni košarki zelo pomembno. Zagotovo bo zelo motiviran na tej naslednji stopnički v njegovi karieri, menim pa, da lahko v našem klubu še napreduje. Vesel sem, da se nam je pridružil. Že v Franciji je pokazal, da gre za energičnega igralca, in verjamem, da nam bo v pomoč v prihajajoči sezon.”

Sow, sicer rojen v mestu Bamako v Maliju, je štiri leta študiral na Univerzi v Kaliforniji v Santa Barbari. Tam se njegovo povprečje doseženih točk ni nikoli spustilo po 12, v zadnji sezoni pa je v povprečju beležil 15,6 točke, 8,4 skoke in 0,7 asistence na dvoboj. Že v sezoni 2018/19, svoji prvi na kolidžu, je bil uvrščen v drugo peterko All-Big West, enako je nato ponovil tudi v sezoni 2019/20. Skupno je Sow na kolidžu odigral 117 tekem, od tega jih je 115 začel v prvi peterki, v povprečju pa je dosegal 13,8 točke in 7,4 skoke na tekmo.

Lansko poletje je Sow zaigral tudi v poletni NBA ligi, potem ko na naboru sicer ni bil izbran. Nadel si je dres New Orleans Pelicans in na treh tekmah v povprečju v dobrih 13 minutah igre vpisal 4,3 točke, 3,3 skoka in 1,3 asistence.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!