“Prva stvar je, da moraš verjeti, sicer ostalo ne pije vode”

Košarka 31. Maj 202310:20 1 komentar
Foto: Aleš Fevžer

Ljubljančani so v torek v vzdušju, ki je spomnilo na evroligaške čase in navdušilo tudi trenerja Partizana Željka Obradovića, odigrali tekmo sezone. Izsilili so podaljšanje polfinalne serije lige ABA, a za dokončanje preobrata bodo morali prihodnji teden ponoviti predstavo še v beograjski Areni.

“Kdo si bolj želi zmage, ima nato tudi več možnosti. Kvaliteta je zagotovo pomembna, a če nekoga v tem energetskem delu tako premagaš, potem mu je zelo težko igrati proti komurkoli,” je po veliki zmagi Cedevita Olimpije proti Partizanu (95:83) dejal kapetan Edo Murić.

O energiji in borbenosti je dovolj zgovoren že podatek, da se je med strelce vpisalo vseh deset košarkarjev domačega moštva, ki jih je na parket poslal Miro Alilović. “Obramba, skok in karakter odločajo na takšnih tekmah. Močan karakter pokažeš s tem, da si miren in maksimalno osredotočen. Da se zavedaš, kaj je načrt in se tega držiš. Vsak je dal 100 odstotkov. Potem je vse lažje,” je navdušeno govoril strateg zmajev.

“Že na prvi tekmi sem videl, da smo prišli maksimalno motivirani in z veliko željo, kar se je videlo v 55 skokih. A enostavno, ko enkrat žoga noče v koš in se ti zgodi niz slabih odločitev, je zelo težko zmagati tekmo,” se je na prvo tekmo ozrl kapetan. V Beogradu so zmaji pobrali kar 27 odbitih žog v napadu, kar je celo nov rekord lige ABA. “Nima veze. Ko izgubiš, te to niti ne zanima. To je pokazatelj želje, ki jo imamo, a morali smo igrati tudi pametno. To smo danes povezali in je izgledalo fantastično,” je bil nad odzvom varovancev zadovoljen Alilović.

Navijači ponesli zmaje

Praktično vse statistične kategorije so se sinoči obrnile v prid Ljubljančanov. Odlično so zadevali iz igre, znova suvereno dobili skok, podelili kar osem asistenc več od Beograjčanov in imeli odgovor na vsak njihov napad v drugem polčasu. Svoje je prispeval vsak domači košarkar, brez dvoma pa je bil prvo ime izjemni Yogi Ferrell, ki je tekmo sklenil z 21 točkami, 8 skoki in 7 asistencami ter se tako celo približal trojnemu dvojčku.

Ob koncu tretje in v zadnji četrtini sta bila x-faktor s klopi nepričakovano tudi Matic Rebec in Mirko Mulalić, ki sta letela na krilih navijačev. Teh se je v največji slovenski dvorani zbralo 9.233. “To je res nek dejavnik, dokler nisi na igrišču, ga je težko opisati. Tudi, ko si utrujen, ko misliš, da nimaš več energije, začutiš to množico in te dejansko ponese,” je vzdušje pohvalil Mulalić, ki je prispeval 6 točk.

Mulalić in Rebec sta bila v zadnji četrtini junaka s klopi. Foto: Aleš Fevžer

Ena lastovka še ne prinese pomladi. Kakor v tej seriji ena zmaga ne uvrstitve v finale. “Zavedamo se, da je 1:1. Rekel sem jim, naj ostanejo skromni, imamo naporen ritem, še dve tekmi državnega prvenstva, oni pa se lahko spočijejo,” strasti miri Alilović, ki je spregovoril še o možnosti senzacije v Beogradu.

“Prva stvar je, da moraš verjeti. Sicer ostalo ne pije vode. Druga, pri meni najpomembnejša stvar je, da so igralci disciplinirani in si ne dopustijo, da jih zunanje stvari vržejo iz tira, ker tako izgubimo osredotočenost. Ostati moramo mirni in se osredotočati na naloge. Ne sme izpasti ego.”

“Videli smo, da lahko igramo le na takšen način in tega se moramo držati do konca. Pa ne glede na to, ali proti Partizanu ali Heliosu, moramo najti moč, da igramo s to energijo, ker potem nas je težko ustaviti,” je pristavil Murić.

Vrhunci tekme:

Ljubljančani pred tretjo tekmo še dvakrat s Heliosom

Željko Obradović je kot enega od razlogov za padec v drugem polčasu omenil utrujenost. “V ponedeljek smo se na avtobusu zbrali ob 8.30 in prišli v Ljubljano ob 17. uri. Morda je bilo naporno za igralce, ne vem. Verjetno so utrujeni. A ne bi govoril o tem, smo v končnici, ko bi morali imeti vsi veliko željo, da se uvrstijo v finale. Izid je 1:1, imamo sedem dni, kar je dovolj, da se pripravimo na odločilno tekmo.”

Precejšnja prednost Partizana pred odločilno tretjo tekmo bo spočitost. Beograjčani se bodo lahko na obračun pripravljali ves teden, medtem ko zmaje vmes čakata še dve tekmi finala državnega prvenstva proti Helios Sunsom. Prva že v četrtek ob 20.00 v domžalski Hali, ki bo v prenosu na Sportklubu. “Želel bi si večjo razliko, morda tekmo na tri ali štiri dni, da dam fantom tudi kakšen dan prosto. Zelo zahteven tempo nas čaka, a nimamo se kaj pritoževati,” je zaključil Alilović.

Ta zmaga je v sezoni, ki je s klopi odnesla Jurico Golemca in prinaša tudi spremembo na položaju športnega direktorja – Sanija Bečirovića bo menjal Vlado Ilievski – vsaj delni obliž na rane. Že prihodnjo sezono bodo zmaji obrnili nov list, Alilovića, ki začasno opravlja vlogo trenerja, pa bo najverjetneje nadomestil Simone Pianigiani.