Slovenski nogometni dragulj je dopolnil 20 let. Kaj sledi?

Nogomet 31. Maj 20237:00 0 komentarjev
Benjamin Šeško od danes naprej ni več najstnik. FOTO: Profimedia.

Benjamin Šeško danes praznuje 20. rojstni dan. Za njim je najboljše leto v karieri, v kateri mu je uspel velik preboj, pred njim pa prelomna sezona, ki bo pokazala, kako visoko zares lahko pride.

Z današnjim dnem se Benjamin Šeško poslavlja od najstniških dni.

V obdobju, ko se številni njegovi vrstniki v Sloveniji borijo za prve članske minute, je za njim že kup mejnikov.

Je najmlajši strelec in debitant v dresu članske reprezentance Slovenije. Eno njenih glavnih orožij v lovu na tako želeno uvrstitev na evropsko prvenstvo 2024.

Podatek, da je bil od gostovanja na Norveškem junija lani, ko se je začel njen rezultatski vzpon, z golom ali asistenco zraven pri kar sedmih od 12 golov, ki jih je Slovenija v tem času dosegla, o njegovem statusu v izbrani vrsti Matjaža Keka pove vse.

Kup mejnikov, ki jih je že dosegel

S 24 milijonov evrov vrednim prestopom iz RB Salzburga v RB Leipzig, ki bo uradno izpeljan letos poleti, je postal najdražji slovenski nogometaš v zgodovini.

Za Salzburg je v 79 nastopih dosegel 29 golov. FOTO: Guliverimages.

Je tudi trikratni avstrijski državni prvak, pri dveh od teh naslovov je aktivno sodeloval.

Še kako, s petimi goli je bil najboljši strelec tekmovanja, je bil še kako prisoten tudi pri lanskoletni osvojitvi pokalne lovorike.

Za njim je že kar 142 nastopov (že 12 v ligi prvakov), 57 golov in 20 asistenc v članski konkurenci.

Statistika, s katero je marsikdo od njegovih predhodnikov med slovenskimi napadalci zaključil kariero. Sam pa je komajda na začetku.

Za njim je sezona popolne uveljavitve

V sezoni, ki jo je z golom in asistenco zaključil v soboto, je nase močno opozoril že pred njenim samim začetkom, ko se je znašel v središču nogometnega sveta in evforijo dodatno zakuril z odličnimi predstavami na prijateljskih tekmah proti nekaterim eminentnim evropskim klubom.

Postal je udarni član prebujene slovenske reprezentance. FOTO: Profimedia.

Po vsem pompu, ki se je dogajal okoli njega, so številke, ki jih je v sezoni 2022/23 dosegel, morda celo manj od pričakovanj, ampak s 16 goli je bil tretji najboljši strelec avstrijske Bundeslige, s štirimi zadetki pa daleč najučinkovitejši v slovenski reprezentanci.

Skupaj je v prejšnji sezoni dosegel 22 golov, kar je njegov najboljši dosežek do zdaj. Enega manj je zabil pred dvema letoma za Liefering, toda z veliko razliko – v drugi avstrijski ligi.

Za njim je sezona, v kateri je bil eden ključnih igralcev in na šestem mestu po odigranih minutah v moštvu Salzburga.

Od 540 minut, ki jih je Slovenija odigrala v prejšnji sezoni, jih je izpustil le devet. Več sta bili na igrišču le kapetan Jan Oblak in novi šef zvezne vrste Adam Gnezda Čerin, ki nista izpustila niti minute. Kot najstnik je postal nosilec slovenske reprezentance. Idol številnih mladih navijačev, je treba pripomniti ob tem.

Benjamin Šeško

Pred njim je preskok na najvišjo raven

Zdaj je Šeško pred morda najpomembnejšo sezono v karieri. Preskok z visoke na najvišjo raven. Kar se tiče konkurence. V klub, ki igra pomembno vlogo v eni izmed najboljših nogometnih lig v Evropi. Iz tedna v teden bo igral pred polnimi tribunami in se meril proti nekaterim najboljšim klubom na svetu.

Čeprav se je še pred nekaj meseci zdelo, da utegne biti drugače, ga tudi v naslednji sezoni čaka liga prvakov. Po sijajnem nizu sedmih zmag na zadnjih osmih prvenstvenih krogih se je RB Leipzig na koncu dokaj zanesljivo uvrstil v najboljšo nogometno tekmovanje, katerega stalen gost je v zadnjih letih.

Dobro je, da prihaja v sestrski klub Salzburga, ki pod okriljem Red Bulla goji precej podobne smernice igre, na katere je bil vajen do zdaj.

Slabo je, da bo konkurenca ostra, opravičila pa ne bo. Šeško v Nemčijo prihaja kot eden zvezdnikov tamkajšnje nogometne tržnice.

Kot najdražja poletna okrepitev Leipziga in četrta najdražja v zgodovini kluba. Navijači in javnost bodo gole pričakovali takoj.

V družbi Erlinga Haalanda, s katerim s(m)o ga primerjali. FOTO: Profimedia.

Je nogometni Luka Dončić ali ne?

Kljub mladosti je dosegel že veliko, zdaj pa je pred njim sezona, v kateri bomo videli, ali je sposoben doseči raven nekaterih najboljših nogometašev na svetu, s katerimi s(m)o ga primerjali, in bo nadaljeval meteorski vzpon.

Seveda, če bo njegova kariera za kakšno leto zastala, nič hudega. Tudi čez leto dni bo še vedno dovolj mlad, da naredi veliko kariero.

Bomo pa v naslednjem letu dobili odgovor, ali je res sposoben največjih stvari. Ali je nogometni Luka Dončić, če hočete.

"Vse najboljše, Beni!" Za rojstni dan in v nadaljevanju kariere.