Dobre novice, a tudi precej neznank iz tabora Slovenije (VIDEO)

Košarka 11. Jun 202413:32 1 komentar
Vlatko Čančar
Vlatko Čančar je po desetih mesecih znova v pogonu s slovensko reprezentanco. Foto: Košarkarska zveza Slovenije

Slovenska izbrana vrsta je v Zrečah začela misijo OI 2024. V prvem tednu julija Slovence čakajo kvalifikacije za drugo zaporedno uvrstitev na olimpijske igre. Izjemno zahteven turnir gosti Pirej, medtem ko se selektor Aleksander Sekulić ubada s številnimi neznankami. Preverili smo utrip v Zrečah.

Pod vodstvom selektorja Aleksandra Sekulića je reprezentanca priprave začela v ponedeljek. Do sobote bodo trenirali v prostorih Osnovne šole Zreče in se nato preselili v slovensko prestolnico. Na seznamu košarkarjev, ki kandidirajo za nastop v Pireju, je 15 imen, a trenutno moštvo še ne vadi v polni zasedbi. Edini debitant je član Krke Miha Cerkvenik.

“Težko je podati ocene, a kar je zame pomembno, je to, da so igralci motivirani in pripravljeni, da pomagajo slovenski reprezentanci na poti do zastavljenega cilja. To pa so olimpijske igre,” je ob dogajanju na parketu sedmi sili dejal 46-letni trener.

Slika trenutno torej še zdaleč ni popolna, selektor pa se ukvarja tudi s številnimi neznankami. Največja je brez dvoma Luka Dončić. Slovenski superzvezdnik, ki je Slovenijo popeljal že na OI v Tokiu pred tremi leti in tam na prag velikega finala, se trenutno prvič v karieri poteguje za šampionski prstan lige NBA. Že več mesecev igra vidno načet in je, večkrat kot ne, pred vsako tekmo končnice tudi vprašljiv.

Iz tabora Slovenije so sicer v Zrečah v en glas zatrjevali, da jih za njegov prihod ne skrbi in je zgolj vprašanje časa. Ni izključeno, da bi zaigral tudi že na kateri pripravljalni tekmi, je dodal Sekulić, odvisno seveda od tega, kdaj bo konec finala severnoameriške poklicne lige, kjer se Dončić z Dallasom meri proti Bostonu. Trenutno sicer Kelti vodijo z 2:0.

Spored pripravljalnih tekem:

23. 6.: Litva – Slovenija (Vilna)
25. 6.: Slovenija-Litva (Ljubljana)
28. 6.: Slovenija-Brazilija (Ljubljana)

Zdravstveni karton je precej zaskrbljujoč. Poleg zvezdnika Dallasa na njem najdemo tudi Jako Blažiča. Kapetan Cedevite Olimpije je zaradi težav s hrbtom že odpadel iz kombinacij za nastop v Grčiji, kar je seveda velik udarec za ekipo. Zaradi poškodb sta odpadla tudi Žiga Samar in Gregor Glas.

Ne pozabimo niti na dva ključna krilna košarkarja. Tako Vlatko Čančar kot Edo Murić sta si v lanskem poletju težje poškodovala koleno in sta v sezoni 20234/24 ostala brez tekmovalnega nastopa. Ob tem vendarle velja izpostaviti dobro novico, da smo oba že lahko gledali na parketu dvorane OŠ Zreče. Član Denverja sicer trenutno trenira še po prilagojenem programu in se bo ekipnim treningom pridružil v ponedeljek, 17. junija.

Seznam reprezentančnih kandidatov (15):

Miha Cerkvenik (Krka), Vlatko Čančar (Denver Nuggets), Žiga Dimec (Anwil Wloclawek), Luka Dončić (Dallas Mavericks),  Zoran Dragić (Cedevita Olimpija), Gregor Hrovat (Jda Dijon), Aleksej Nikolić (Chalon), Tibor Mirtič (Kansai Helios Domžale), Edo Murić (Cedevita Olimpija), Bine Prepelič (Spirou Basket Charleroi), Klemen Prepelič (Galatasaray), Leon Stergar (Krka), Luka Ščuka (Cedevita Olimpija), Jan Špan (Krka) in Mike Tobey (Crvena Zvezda).

Beseda je tekla tudi o naturaliziranem košarkarju. To mesto še četrto poletje zapored zaseda Mike Tobey, čeprav je bilo zadnje mesece precej govora o morebitnem novem visokem igralcu. A kot vse kaže, bo letos Slovenija še naprej računala na zdaj že bivšega člana Crvene zvezde. Kot je zatrdil, se bo vedno boril za slovenski dres, kadar bo vpoklican v izbrano vrsto.

Kvalifikacijski turnir bo na sporedu med 2. in 7. julijem. Slovenci bodo v Pireju igrali najprej proti Hrvaški (2. julija) in Novi Zelandiji (4. julija).

Če se prebijejo iz skupinskega dela, se bodo v polfinalu (6. julija) pomerili s tekmecem iz druge skupine, v kateri so še Egipt, Dominikanska republika in Grčija. Za slednje je nastop napovedal tudi Giannis Antetokounmpo. Finale za edino vozovnico v Pariz bo 7. julija.

Olimpijske kvalifikacije:

2. 7.: Slovenija-Hrvaška (Pirej)
4. 7: Slovenija-Nova Zelandija (Pirej)

Polfinale in finale (6. in 7. 7.)

Olimpijske igre v Parizu bodo na sporedu med 26. julijem in 11. avgustom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje