Nova obraza v Stožicah še brez ključnih odgovorov

Košarka 11. Jun 202412:36 0 komentarjev
Chechu Mulero in Zvezdan Mitrović. Foto: Aleš Fevžer

Zvezdan Mitrović je kot novi glavni trener Cedevite Olimpije s kančkom košarkarske jugonostalgije dejal, da se je vrnil domov. Športni direktor Chechu Mulero govori o selitvi v klub s tradicijo in ugledom. Ob uradni predstavitvi sta oba napovedala ekipo z značajem, na ključna vprašanja pa odgovorila, da še ni pravi čas.

Ko je pred petimi leti postalo jasno, da bo iz zagrebške Cedevite in ljubljanske Olimpije nastal združen klub, je Zvezdan Mitrović služboval v Franciji. Odtlej so Cedevito Olimpijo vodili Slaven Rimac, Jurica Golemac, Simone Pianigiani, Miro Alilović in Zoran Martić. Zadnja dva resda le kot “gasilca” v zaključkih zadnjih dveh sezon, prvi trije pa s precej visokimi pričakovanji. Toda z izjemo predlanskega preboja v četrtfinale EuroCupa, kjer je zmaje zaustavil Bursaspor, je združeni klub na mednarodni sceni kot po pravilu zaostajal za zastavljenimi cilji, do želenega presežka pa mu ni uspelo niti v ligi ABA, kjer sta sicer Crvena zvezda in Partizan s pravo oboroževalno tekmo povsem spremenila razmerja moči.

Z Mitrovićevim prihodom v Stožice se za Cedevito Olimpijo začenja novo obdobje. Znova. Uveljavljeni 54-letni strokovnjak z ugledno košarkarsko kartoteko je bil sicer prvega ljubljanskega klica deležen že v začetku marca. Pred tremi tedni je z vodstvom slovenskih prvakov uskladil vse pogodbene podrobnosti, z uradno naznanitvijo so v klubu počakali do konca sezone, danes pa je nekdanji trener Monaca, Budućnosti in Galatasaraya tudi prvič stopil pred sedmo silo.

Zvezdan Mitrović. Foto: Aleš Fevžer

“Vračam se domov. Po 22 letih dela v tujini. Rojen sem namreč v naši nekdanji skupni državi. V tem skupnem tekmovanju sem začel tudi trenersko pot. Zaradi tega sem malce čustven in pravim, da se vračam na kraj zločina. Cedevita Olimpija je klub z imenom in tradicijo. Toda v zadnjih letih ekipa temu ni sledila. To je naša motivacija. Želimo korak naprej. Za to bomo potrebovali konkurenčno, zdravo in energetsko ekipo. Dobri rezultati bodo posledica,” je ob veliki medijski pozornosti, kljub dejstvu, da je istočasno potekal tudi odprti trening moške članske reprezentance, dejal Mitrović.

Z izbranimi besedami je o novem delodajalcu spregovoril tudi novi športni direktor in prvi kadrovik Chechu Mulero. Oba je pozdravil direktor kluba Davor Užbinec. Ob tem se je zahvalil dosedanjemu trenerju Martiću, ki ga označuje za vojščaka kluba. V isti sapi je priznal, da minula sezona ni prinesla pričakovanega. “Spremeniti moramo to pot in ekipi vrniti izgubljeni značaj,” je dejal direktor. Vsi trije govorci pa so bili precej bolj redkobesedni, ko se je pogovor dotaknil konkretnih kadrovskih vprašanj. Za prave odgovore, kot so dejali, še ni napočil pravi čas. Tudi glede številnih govoric, denimo o domnevnih tarčah, kot so Mike Tobey, Klemen Prepelič, Aleksej Nikolić in Miha Cerkvenik, sedma sila ni dobila neposrednega odgovora.

O Olimpiji je pogovor tekel tudi na današnjem reprezentančnem zboru v Zrečah. Tako je Prepelič dejal, da vrnitev v Stožice zdaj ni realna, čeprav je bil po naših informacijah klica vodilnih deležen že maja. Tobey, ki zanesljivo odhaja iz Crvene zvezde, pa je odvrnil, da trenutno o tem ne more prav veliko povedati.

Jaka Blažič. Foto: Aleš Fevžer

“Prezgodaj je še, da bi govorili o novih košarkarjih. Da, imamo ideje. Toda košarkarji najprej čakajo na evroligaške ponudbe. Mi čakamo, da bomo ‘napadli’. Zdaj še ni pravi čas,” pojasnjuje športni direktor Mulero, ki ne skriva, da si v ekipi želi več slovenskih košarkarjev, potrdil pa je, da ekipa ne bo povsem nova. Ne nazadnje imajo sklenjene pogodbe podpisane Gregor GlasRok Radović in Aleksander Šaškov, medtem ko ima kapetan Jaka Blažič možnost podaljšanja.

“Znano vam je, da nam proračun ne omogoča povsem proste izbire. Kot trener pač ne morem reči: ‘Podpišite tega!’ Iščemo najboljše košarkarje v danih pogojih. Gre za resen proces. Gledamo na stotine košarkarjev. Seznam želja je dolg. Pogovori se začenjajo,” poudarja novi glavni trener slovenskih prvakov. Prevetren bo tudi strokovni štab, a tudi na tej ravni še ni napočil pravi čas za imena. “Sestavil bom kakovosten in lojalen strokovni štab, iz katerega bo izvirala energija za celotno ekipo,” dodaja Mitrović, ki je pohvalil kakovost in profesionalnost klubskega ustroja.

O ciljih …

“Cilji bodo visoki, a počakajmo. Najprej sestavimo ekipo,” je tudi na tej točki zadržan Zvezdan Mitrović. Ne skriva pa velike želje: “Ljubljančani imajo radi košarko. Pogrešajo pa rezultat. Košarko igramo za gledalce. Rad bi videl polno dvorano. Želim navijače, ki bodo z nami trpeli in se veselili. Treba pa je jim je pokazati borbenost.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!