Sotekmovalke so se smejale naši skakalki, na koncu se je smejala ona

Atletika 11. Jun 202413:14 0 komentarjev
Neja Filipič v pogovoru s sotekmovalko. FOTO: Peter Kastelic/AZS.

Neja Filipič se je po odličnem nastopu v finalu troskoka na evropskem prvenstvu izkazala tudi v skoku v daljino in dosegla najboljši izid sezone. Napredovanje v finale je zgrešila za deset centimetrov. Rim zapušča zelo zadovoljna in nasmejana.

Neja Filipič je v nedeljo zvečer postala sedma najboljša v Evropi v troskoku, medtem ko so jo danes dopoldne čakale kvalifikacije skoka v daljino, v katerem se je preizkusila bolj za trening.

“Na tekmo grem sproščeno. Da malo treniram zalet in odskok na deski,” je povedala pred dvema dnevoma in dodala, da bo zaradi kofeina, ki ga je pred finalom spila, težko zaspala. Tako je tudi bilo, nam je potrdila danes.

“Spat sem šla okoli štirih ponoči in šla potem na dopoldanski trening naslednji dan, saj se mi zdi, da se kofein še ni povsem izločil. Potem sem šla po kosilu spat, da sem prišla k sebi. Imela sem kar težke noge. Ko sem se danes zjutraj zbudila, sem se vprašala, kaj mi je tega treba, da skačem še v daljino. Ko sem prišla na stadion, sem se dva kroga samo sprehajala, da sem se zbudila. Dekleta so se mi kar smejala, saj sem bila videti utrujena,” je povedala 29-letna slovenska skakalka.

FOTO: Peter Kastelic/AZS.

Na stadionu je ugotovila, kako zelo ji je v Rimu lepo

“Ko sem prišla na tekmovališče, sem se zbudila. Slišala sem ploskanje občinstva. Rekla sem si, kako se imam lepo. Kako uživam, ko tukaj tekmujem, in potem sem odskakala,” je nadaljevala izkušena slovenska tekmovalka, ki je s kvalifikacijami skoka v daljino začela v skladu s počutjem – zaspano.

V prvo je skočila 611, v drugo 621 centimetrov, potem pa se “zbudila” in v zadnji seriji preskočila 653 centimetrov, kar je njen najboljši izid sezone in le osem centimetrov manj od njenega osebnega rekorda.

Za vsega deset centimetrov je zgrešila uvrstitev med najboljših 12 tekmovalk, v finale.

“Zadovoljna sem, saj sem šele drugič letos skakala v daljino iz polnega zaleta. Tudi na treningih sem trenirala le troskok. Nazadnje sem v daljino skakala januarja. Skočila sem prek šest metrov in pol, kar mi ni uspevalo, ko sem bila mlajša in sem skakala v daljino. Zdaj mi je to uspelo na veliki tekmi. Pogoji pa tudi niso bili idealni, tako da bi verjetno ob boljšem vetru skočila še dlje,” je povedala po nastopu.

V zadnjem skoku je poletela zelo daleč. FOTO: Profimedia.

Ocenila bi se bolje, kot jo bo ocenil znani novinar

“Malo čez 650 je bilo pogostokrat dovolj za finale, a sem – glede na to, kako dobro so fantje skakali – pričakovala, da bodo daleč skakala tudi dekleta. Dosegla sem soliden rezultat. Če bi mi uspelo priti v finale, bi bilo to noro,” je še dodala najboljša slovenska skakalka, ki smo jo za konec prosili za oceno svojega nastopa na letošnjem evropskem prvenstvu. Izbrala je lestvico od ena do deset.

“Jaz bi se ocenila z 9,5, a mi Jurij Završnik (dolgoletni novinar Ekipe, ki vrsto let spremlja atletiko) ne bo dal tako visoke ocene, saj nisem skočila osebnega rekorda,” je pogovor zaključila v skladu s počutjem. Nasmejano.

Držimo pesti, da bo dobre volje tudi čez slaba dva meseca, ko jo čakajo olimpijske igre.

V Pariz se je, vsaj v troskoku, po rankingu praktično že uvrstila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!