Dokončno slovo španskega čudežnega dečka

Košarka 4. Jan 202418:30 0 komentarjev
Foto: nordphoto/Borja B.Hojas via Guliver

Nekdanji španski košarkarski zvezdnik Ricky Rubio je sporočil, da pri 33 letih uradno zaključuje športno pot. Organizator igre, ki je v ligi NBA odigral 12 sezon, in s špansko reprezentanco pobral kopico lovorik, se že daljše obdobje spopada z osebnimi težavami.

Rubio to sezono, čeprav je bil pogodbeno vezan na Cleveland Cavaliers, ni vpisal niti enega nastopa. Sprva je poleti izpustil reprezentančno akcijo in Španije ni zastopal na svetovnem prvenstvu. Nato je klub sporočil, da se je Španec odstranil od moštva, saj se osredotoča na svoje mentalno zdravje.

Zdaj se je Ricky vendarle oglasil in kmalu po objavi novice, da se je s klubom dogovoril za sporazumno prekinitev pogodbe, sporočil, da končuje svojo kariero.

“30. junija sem preživljal ena najtežjih noči v mojem življenju. Moje misli so uhajale v temna mesta. Šel sem v to smer, a nisem imel občutka, da se nimam več pod nadzorom. Naslednji dan sem se odločil, da prekinem svojo profesionalno kariero,” je molk prekinil 33-letni Španec.

Dodal je, da bo več pojasnil ob drugi priložnosti, ko bo poskušal izkazati tudi podporo vsem drugim osebam, ki se spopadajo s podobnimi težavami.

Polna kariera in kopica medalj

Ricky Rubio je španska košarkarska legenda. Da gre za posebnega talenta, je bilo jasno že izjemno zgodaj. 15. oktobra 2005 je postal najmlajši igralec v zgodovini španske lige ACB, ko je s komaj 14 leti debitiral za Joventut. Nekaj dni po dopolnjenem 16. letu starosti je prvič stal tudi na parketu evrolige.

Rubio leta 2007, ko je še nosil dres Joventuta. Foto: Guliverimage

Po naboru lige NBA leta 2009, kjer je bil s 5. izborom izbran s strani Minnesote Timberwolves, se je za dve sezoni preselil še v slovito Barcelono, s katero je osvojil vse, kar se je osvojiti dalo, vključno z evroligo. Sledila je selitev čez lužo, kjer je v 12 sezonah zaigral na 698 tekmah rednega dela. Nadel si je drese Minnesote, Utaha, Phoenixa in Clevelanda. Njegovo karierno povprečje v ligi NBA znaša 10,8 točke, 4,1 skoka in 7,4 asistence.

Bolj kot v ZDA je bil uspešen s špansko izbrano vrsto. Osvojil je kar sedem medalj z vseh treh največjih tekmovanj. Dvakrat je bil evropski prvak, enkrat svetovni, na olimpijskih igrah pa se je najvišje zavihtel leta 2008, ko si je kot zgolj 17-letni mladenič okoli vratu nadel srebrno kolajno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!