Matematika, ki opravičuje početje Dallasa

Mark Cuban in Luka Dončić
Mark Cuban in Luka Dončić. Foto: AP Photo/LM Otero

Na dolgo in široko bi lahko razpravljali o ureditvi ameriških profesionalnih lig, ki izgubljanje celo nagrajuje, kar je v čistem navzkrižju s pomenom športa. A pustimo filozofiranje ob strani. Pravila so, kakršna so, in so za vse enaka. Poglejmo v bližnjo prihodnost Dallasa, ki je po zaslugi predčasnega mahanja z belo zastavo, naj se to sliši se tako kontradiktorno, precej svetlejša, a še zdaleč ni brez pasti.

Najprej je pomembno poudariti, da je v ligi NBA sestavljanje moštva precej kompleksnejša in zahtevnejša zadeva, kot to velja za evropski klubski šport. Čez lužo klubi težav ne morejo reševati le z denarjem. Ni dragih odkupov pogodb z odškodninami. Ni vlaganja v akademije za vzgajanje lastnega podmladka. Ni neomejenega podpisovanja prostih košarkarjev.

Pravila so točno določena in se celo spreminjajo glede na velikost malhe za plače v trenutni sezoni. Ko klub preseže določene vnaprej zastavljene okvirje, se omejitve še zaostrijo. Teh mej je več. Kot bi klub z vse dražjim moštvom prehajal na vse višjo težavnostno raven.

Dončić ostaja Maverick, a pričakuje spremembe

Okoli vseh teh čeri je zadnja leta zelo nespretno plula barka Dallas Mavericks. Zato Luka Dončić danes ob sebi nima sanjskega moštva, ki bi mu omogočal boj za naslov, temveč en kup neznank, ki v vodstvu kluba prižigajo alarme. Serija neposrečenih potez je minulo sezono na rob obupa potisnila tudi slovenskega zvezdnika. V Teksasu je čutiti strah, da bo slovenskemu obrazu franšize dokončno prekipelo.

Luka Dončić Jason Kidd
Foto: Profimedia

Vsaj za zdaj sicer ostaja zvest klubu, kar je pred dnevi brez kančka dvoma zabrusil tudi ameriškim novinarjem. Po porazni sezoni Dallasa so čez lužo že pričeli s širjenjem govoric, da bi lahko Ljubljančan kmalu zahteval menjavo v drugo moštvo. A nekaj naj bo povsem jasno, Luka pred novo sezono v ekipi pričakuje spremembe. Tudi okoli tega v pogovoru z mediji ni ovinkaril.

Zato je bilo v kontekstu poletnega lova na okrepitve treba  storiti korak nazaj, da bi lahko nato dva večja naprej. Izgubljanje nikoli in nikdar ne sme biti prioriteta športnika in tudi tokrat ni bila, a v vodstvu Teličkov so porazno sezono, upravičeno, poskušali izkoristiti sebi v prid. Tudi po posvetu z Dončićem, kot je razkril.

Poraz kot nakup loto lističa

Vse se vrti okoli letošnjega nabora lige NBA. Vstopna vrata v najmočnejšo košarkarsko tekmovanje na svetu, skozi katera se vsako leto poda 60 najbolj talentiranih košarkarjev. Medtem ko mladci sanjajo o preboju med košarkarsko smetano, vodilni možje vsakega moštva razmišljajo o naslednjem LeBronu Jamesu, Kobeju Bryantu, Shaquillu O’Nealu, Luki Dončiću …

Nabor je kot polje “start” pri Monopoliju. Vsakič, ko ga prečkaš, prejmeš sveža sredstva, ki jih lahko izkoristiš v prihodnosti. Zato imajo izbori, predvsem tisti na začetku nabora, precejšnjo vrednost in so v menjavah glavno plačilno sredstvo. Je kot nakup lističa za žrebanje lota. In točno to delno tudi je. Vrstni res, vsaj prve štiri izbore, namreč določa žreb. Slabši si, več kombinacij imaš v bobnu. Preostali izbori si nato sledijo v obratnem vrstnem redu, kot je bila ob koncu rednega dela lestvica celotne lige NBA. Slabši torej izbirajo prvi.

In prav zaradi povečanih možnosti so Mavsi ocenili, da ob na videz izgubljenemu boju za končnico, pozornost preusmerijo na nabor. Letošnjega v prvem krogu sicer dolgujejo New Yorku, a je zaščiten za prvih deset mest. Če bi torej po loteriji pristali na 11. mestu ali nižje, bi šel izbor v roke Kratkohlačnikov. Dallas je redni del sklenil kot 10. najslabša ekipa lige in zato obstaja precejšnja verjetnost, da bo izbor ostal v njihovih rokah. Zato je bil za Teličke poraz na “tisti” tekmi proti Chicagu tako zelo mamljiv.

Luka Dončić nezadovoljen
Foto: Profimedia

Kaj pravijo številke?

Na loteriji, ki je letos na sporedu v noči na sredo, 17. maja, izžrebajo prve štiri izbore, na njej pa sicer sodeluje vseh 14 moštev, ki je ostalo brez končnice. Največ možnosti za prvi izbor imajo tri najslabše ekipe lige, ki so letos Detroit, San Antonio in Charlotte. Vsi imajo 14-odstotno verjetnost za zmago na žrebu.

Brez možnosti za prvi izbor ni niti Dallas, ki ima kot 10. najslabše moštvo po rednem delu triodstotno verjetnost za skok na vrh, oziroma 13,9 odstotka za preboj med najboljše štiri. Z manj kot petodstotno možnostjo za zmago na žrebu se je prvega izbora sicer razveselilo le pet ekip v zgodovini.

Tabela verjetnosti sicer razkrije, da imajo Mavsi za izbiranje med najboljšimi desetimi 79,8 odstotka možnosti. Po drugi strani to tudi pomeni, da lahko kljub poraznemu zaključku sezone z 20,2-odstotno verjetnostjo trdimo, da bo šel izbor v roke New Yorku. Da bi se to zgodilo, bi morala ena od štirih ekip, ki so na loteriji za Dallasom, Teksašane preskočiti oz. se prebiti med najboljše štiri.

Zgodovina govori v prid Teksašanov

Statistika je na strani Dallasa. Le trikrat od leta 1990, ko so uvedli trenutni sistem loterije, se je zgodilo, da je ekipa z manj kot dvema odstotkoma možnosti skočila na prvo mesto. Le leta 1993 pa je katera od franšiz skočila z 11. mesta ali nižje, ko je to uspelo Orlandu. Takrat so imeli za zmago na žrebu le 1,52 odstotka možnosti. Drugi dve ekipi sta bili Chicago leta 2008, ko so imeli na 9. mestu 1,7 odstotka možnosti. Ter leta 2014, ko je enako uspelo še Clevelandu. Vse ekipe, ki so letos na žrebu za Dallasom, imajo za zmago manj kot dva odstotka možnosti.

Luka Dončić kyrie Irving
Dončić pričakuje okrepitve, a je nejasna že usoda soigralca Kyrieja Irvinga, ki mu poleti poteče pogodba. Foto: Profimedia

Seveda tudi visok izbor ne zagotavlja ničesar. Se še kdo spomni Anthonyja Bennetta? Leta 2013 je bil s strani Clevelanda izbran kot prvi, a po treh letih in le 151 odigranih tekmah že izpadel iz lige. Prvi izbor je bil leta 2001 tudi Kwame Brown, čigar kariera je sicer trajala 12 let, a nikdar ni upravičil visokega izbora. Nižje gremo po seznamu, več je spodletelih izborov.

Letos bo prvi izbor skoraj zagotovo francoski vzhajajoči zvezdnik Victor Wembanyama. Po zadnjih podatkih v višino meri že neverjetnih 223 entimetrov, a kljub temu na parketu igra kot krilo, prodira, zadeva z razdalje, preigrava in nasploh počne stvari, ki naj bi bile za takšnega orjaka nemogoče. Za Boulogne-Levallois, kjer so mu letos praktično podredili celotno sezono, v prvenstvu in pokalu v povprečju na tekmo vpiše 21,6 točke, 10,1 skoka, 2,2 asistence in kar 3,1 blokade. Januarja je dopolnil šele 19 let.

Naslednja sezona Dallasa bo torej v veliki meri odvisna od tega, kako bodo Teksašani vnovčili izbor, če jim bo loterija vendarle naklonjena.