Dve slovenski orožji za povečanje kvote med jadransko elito

Košarka 11. Apr 202317:02 0 komentarjev
Krka Helios suns
Foto: Liga ABA/Dragana Stjepanović

Pred vrati je zaključni turnir lige ABA 2, ki ga letos gostijo Domžale. Tradicionalno je vlogo gostitelja prevzela najboljša ekipa rednega dela sezone, torej Helios Suns, ki velja tudi za prve favorite. Od treh slovenskih moštev se je na sklepni del prebila še Krka. Naslov prinaša uvrstitev v elitno druščino regionalne lige, kjer trenutno iz Slovenije nastopa le Cedevita Olimpija.

Domžalčani niso oklevali, ko jim je vodstvo tekmovanja ponudilo priložnost, da kot najboljše moštvo po rednem delu gostijo zaključne boje sezone. Vsi četrtfinalni pari so na sporedu že v sredo. V petek sledita dva polfinalna obračuna in v nedeljo ob 20.30 še finalni dvoboj.

“Helios Sunsi so si z osvojenim prvim mestom zaslužili možnost organizacije turnirja. Zahvaljujem se klubu, da so vabilo sprejeli. Organizacija je na vrhunskem nivoju in prepričan sem, da bomo vsi skupaj uživali v vrhunski košarki. Zmagovalec si bo priboril nastopanje v elitni Admiral bet ABA ligi, finalist pa možnost, da se tja uvrsti skozi kvalifikacije,” je dan pred začetkom sporočil športni direktor tekmovanja Milija Vojinović, ki je ob tem še izrazil zadovoljstvo, da liga ABA 2 po priljubljenosti raste.

“Če ponudbe glede organizacije ne bi sprejeli, bi se marsikdo vprašal, zakaj sploh tekmujemo. ABA 2 liga je odlična platforma za razvoj mladih igralcev, kar je eno izmed poslanstev našega kluba, je odlično organizirano tekmovanje, ki je v zadnjem času postalo prepoznavno in tudi tržno zanimivo,” je glede organizacije dodal športni direktor Helios Sunsov Matevž Zupančič.

Matevž Zupančič, športni direktor Helios Suns
Matevž Zupančič, športni direktor Helios Suns. Foto: Barbalič Photo

Domačini ob 18. uri začenjajo proti Pelisterju. Makedonce so v rednem delu porazili z 88:70. Prejšnji teden so na generalki v prvi slovenski ligi v gosteh zanesljivo ugnali Rogaško.

“Rezultatskih napovedi se bomo pred turnirjem vzdržali, saj vemo, da sistem omogoča presenečenja, a verjamem, da gremo Sunsi lahko tudi daleč. Na naši četrtfinali tekmi obljubljamo trd boj na parketu, pripravljamo pa tudi bogat spremljevalni program, zato resnično upamo, da bo dvorana polna,” je pred tekmami v Hali komunalnega centra še pristavil Zupančič.

Krka proti okrepljeni Sutjeski

Vrh lestvice je bil po rednem delu obarvan povsem slovensko. Podobno kot v državnem prvenstvu, je Domžalčanom tudi na regionalni drugoligaški ravni družbo delala Krka. Novomeščani sicer proti Sutjeski, dvoboj bo že ob 15.00, niso takšni favoriti, kot to velja za gostitelje turnirja.

Trener Krke Gašper Okorn je opozoril, da njihova visoka zmaga v rednem delu, ki se je sicer zgodila pred komaj mesecem dni, ne pomeni nič. “Absolutno je treba pozabiti redni del sezone. Zdaj odloča ena tekma. Helios, ki je bil res dominanten v rednem delu in ima prednost domačega igrišča, je zame favorit. Ostali smo zelo izenačeni. Možnosti so poravnane. Vemo, kaj nas čaka, ekipa, ki je dominantna pod obročem, kar je ravno naš hendikep, zato bo treba to korigirati. Tista naša tekma proti Sutjeski v Širokem Brijegu ne pomeni ničesar.”

Gašper Okorn, Krka
Gašper Okorn, trener Krke. Foto: Liga ABA/Dragana Stjepanović

Novomeščani so namreč od takrat ostali brez prvih dveh centrov, Jurija Macure in Roberta Jurkovića. Okornu tako na voljo ostaja zgolj Mate Vucić. Medtem Rok Stipčević opozarja, da se je hkrati Sutjeska še pošteno okrepila.

“Od medsebojne tekme so dodali še dva Američana. Vzporednic s prejšnjih tekem tako praktično ne moremo povleči. Zaključni turnir je posebna stvar. Kdor tega ni igral, ne ve, da je to povsem drugače kot karkoli drugega. Pred kvaliteto odločata predvsem karakter in želja. Dobro smo trenirali, dobro smo se pripravili, zdaj je prišel trenutek sezone, ko bo treba žeti sadove dela,” je zatrdil kapetan Krke.

Liga ABA 2, četrtfinale:

Sreda, 12. april:

12.00 Podgorica – Zlatibor
15.00 Krka – Sutjeska
18.00 Helios Suns – Pelister
21.00 Borac – Široki

Polfinale je na sporedu v petek, finale v nedeljo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!