Domžalski napad na jadransko elito

Helios suns domžale
Foto: Liga ABA

Sredi aprila se bo v Domžalah odvil največji športni dogodek od leta 2012. Helios Suns bodo na domačem parketu kot prvi nosilci napadli naslov v drugi ligi ABA. Želja je velika, ambicije segajo tudi na elitno raven, a trenutno še ni povsem jasno, če bi si to klub lahko privoščil, ostaja realen športni direktor Matevž Zupančič.

Domžalčani so se z zmago v ligi ABA 2 spogledovali že v lanski sezoni, a končali izjemno nesrečno. V četrtfinalu jih je izločil poznejši prvak Zlatibor, ki jih je porazil s spektakularno trojko tik pred zvokom sirene. Letos so Sunsi še bolj dominantni. Prvo mesto po rednem delu sezone so si zagotovili že pred zadnjim delom in z odprtimi rokami sprejeli možnost, da v Hali komunalnega centra gostijo zaključni turnir.

“Nepisano pravilo je, da se organizacija ponudbi prvemu po rednem delu. To je bilo jasno že zelo zgodaj. Ponudili so nam to možnost, mi smo jo po krajšem razmisleku z veseljem sprejeli. Bilo bi neprimerno, če je ne bi, ker gre za nagrado za delo v zadnjih dveh sezonah,” je za Sportklub dejal Matevž Zupančič, ki je del KK Helios Suns Domžale že šesto leto.

Direktor KK Helios Domžale Matevž Zupančič. Foto: Uroš Skaza.

Gre za največji športni dogodek v Domžalah po letu 2012, ko so bile ena od treh slovenskih občin, ki so gostile evropsko košarkarsko prvenstvo do 20 let. Občina bo tudi za zaključni turnir lige ABA 2 sodelovala kot soorganizator.

Zanimanje za elitno ligo ABA obstaja

“Gre za mednarodni dogodek, ki bo okolju prinesel vidnost in testiral tudi zanimanje za košarko. Če je še takšno, kot je bilo včasih,” pove športni direktor Sonc, ki v času turnirja – potekal bo od 12. do 16. aprila – napoveduje tudi bogat spremljevalni program.

Glavna neznanka tako ostaja prav zmožnost prestopa na najvišji nivo jadranskega tekmovanja. Številni klubi so se v preteklosti že opekli, saj je za proračun to precej večji zalogaj, kot se morda zdi na prvi pogled. Trenutno od slovenskih klubov med elito nastopa le Cedevita Olimpija.

“Jaz pravim, da je za počakati, saj je do tja še daleč. Vemo, da odloča ena tekma, vse se lahko zgodi, raje ne bi ničesar napovedoval. Želja je pa seveda zmagati. Šele, ko ti uspe in se uvrstiš, dobiš realno sliko. Teoretizirati, kaj bi bilo, če bi bilo, nima smisla. Če se bo to zgodilo, bomo pa takrat videli in se odločili, če obstaja dovolj močno zanimanje okolja, da bi to podprli.”

Ambicije oseb, ki vodijo klub in tudi tistih, ki se borijo na parketu, so sicer jasne: “Moja želja in želja trenerjev ter igralcev seveda obstaja. Kaj pa je smisel igrati, če ni želje napredovati. Upam, da to razumejo tudi pokrovitelji. Moramo rasti in ne stagnirati, sicer nima smisla.”

Dejan Jakara, strateg Helios Suns
Dejan Jakara, strateg Helios Suns. Foto: Liga ABA/Dragana Stjepanović

Manjše težave s poškodovanimi

V zadnjih dneh se Domžalčani spopadajo tudi z nekaj poškodbami, a stanje vendarle ni tako alarmantno, kot v Novem mestu, kjer je Krka morda celo do konca sezone ostala brez vseh treh centrov. Tudi pri Sunsih imajo sicer težave višji košarkarji. 15. marca si je prav na dvoboju proti glavnemu slovenskemu konkurentu nadlahtnico zlomil Dennis Tunstall. Trenutno še ni jasno, če bo nared do zaključnega turnirja, zagotovo pa ne bo najbolje fizično pripravljen, saj bo daljše obdobje na stranskem tiru. Tibor Mirtič ima težave s hrbtom in Lovro Buljević z mišico na nogi. Zdravstveno osebje ju spremlja iz dneva v dan, a bi morala biti do 12. aprila že v polnem pogonu.

Do takrat Domžalčane čakata le še dva obračuna. Oba prihajata v ligi, kjer so po krizi zdesetkane Krke prevzeli vodstvo. Že v soboto se bodo pomerili s Šenčurjem, šest dni pozneje še z Rogaško. Na zaključnem turnirju lige ABA 2 se bodo v sredo, 12. aprila ob 18.00, pomerili s Pelisterjem.