Gašper Vidmar: tih in nežen orjak, a brez milosti do obročev

Košarka 18. Jan 202212:19 > 12:492 komentarja
Fotografiranje za izbrano vrsto, 23. julij 2009.

Pred dnevi je potihoma tudi uradno bogato kariero sklenil 34-letni košarkar Gašper Vidmar. V zgodovino slovenske košarke se je zapisal kot eden boljših centrov, kar jih je zraslo v deželici na sončni strani Alp in kot zlati član reprezentance s pravljičnega EuroBasketa 2017. Za mnenje o njegovi športni poti smo poklicali nekaj njegovih nekdanjih soigralcev.

“Res vrhunska kariera. Morda za slovensko javnost malce pod radarjem, a vemo, koliko je on pomenil. Dolga leta je igral v Turčiji, ki velja za eno najboljših lig v Evropi. Tam je preživel deset let in je zelo cenjen. Vedno je puščal srce na igrišču, kar so ljudje znali prepoznati,” mu je polaskal dolgoletni soigralec in “cimer” na reprezentančnih akcijah Saša Zagorac, ki se je na klic Sportkluba odzval s poslovne poti v Madridu.

Gašper Vidmar je dokončno slovo od aktivnega igranja košarke povsem v svojem mirnem slogu naznanil v enem od intervjujev. Tako je potrdil to, kar se je nekako dalo slutiti vse od začetka reprezentančne akcije junija lani.

Po zadnji poškodbi kolena, ki jo je staknil ob koncu sezone 2020/21, je še poizkušal z rehabilitacijo, da bi se morda po novem letu za zadnjih šest mesecev vrnil na parket v Benetkah, kjer je igral v zatonu kariere.

Zadnjo uradno tekmo je odigral 2. junija 2021, ko je z Venezio gostoval v Milanu. Foto: Guliver image

Telo mu ni dovolilo izpolniti še te zadnje tihe želje, zato se je odločil, da košarkarske copate obesi na klin. Brez poslovilne tekme. Brez pompozne objave. Brez ustvarjanja drame.

Priklonil se mu je tudi Goran Jagodnik, s katerim sta si prav tako pogosto delila garderobo v slovenski izbrani vrsti: “Imel sem to srečo in čast, da sva skupaj igrala v reprezentanci na kar nekaj prvenstvih. Vse kar je naredil, je storil s svojim trudom. Velika kariera zelo tihega fanta.”

Nekdanji soigralci o Gašperju Vidmarju

Zoran Dragić: “Vsi reprezentanti smo se mu zahvalili. Izvrstna kariera. Lahko rečem le kapo dol, vsa čast mu za vse, kar je dal za slovensko reprezentanco in kaj je naredil v klubski karieri. Želim mu vse naj, naj v penziji.”

Sani Bečirović: “Zapomnil si ga bom po živalskih zabijanjih in njegovem skritem nasmešku ter sramežljivosti. Gapeju ob tej priložnosti želim srečno upokojitev, naj gre na zaslužen počitek in kakšno pivo več, na katerega prej ni mogel.”

Goran Jagodnik: “Poštenjak, da večjega ni. Močan, da še sam ne ve, kako zelo. Ne bi pa namerno pohodil muhe. Res fant na mestu in po vrhu še košarkar.”

Saša Zagorac: “Name je največji vtis pustil s tem, glede na to, da sva bila pet let cimra, da je on človek, ki je zelo miren, preprost, sproščen, ko si z njim v družbi res uživaš.”

Gašper Vidmar in Saša Zagorac pred EP 2017, ki se je za Slovenijo končal sanjsko.

Od Slovana do Evrolige in evropskega naslova

Pri slovenskih navijačih zelo priljubljeni “Gape”, se je na košarkarsko sceno izstrelil pri Slovanu, kjer je z odlično igro pod obročem, krasila ga je tudi izjemna eksplozivnost, nase opozoril turškega velikana iz Carigrada, Fenerbahče. Prestop se je zgodil leta 2007, postal je stalen član evroligaških parketov.

Član Fenerja je bil kar sedem let, Turki so ga sicer dve sezoni tudi posodili, 2009/10 v Union Olimpijo ter 2012/13 v Bešiktaš. Po izteku pogodbe je ostal v Turčiji ter zaigral še za Darušafako in Banvit. Leta 2018 je podpisal za svoj zadnji klub, Reyer Venezio.

Dolga leta je bil Vidmar nepogrešljiv v slovenski reprezentanci in zbral 49 nastopov na uradnih tekmah. Bil je tudi član zlate reprezentance na EuroBasketu 2017, ko je v pravem trenutku igral v življenjski formi.

Dragić, Vidmar
Goran Dragić in Gašper Vidmar po zmagi proti Srbiji v finalu evropskega prvenstva. Foto: Guliver image

Prigode iz reprezentance:

Goran Jagodnik: “Ko smo bili na pripravah v Kranjski Gori, ne vem katerega leta, vsi smo imeli težke noge, komaj skočili do obroča, on pa je na treningih zabijal, da se je konstrukcija tresla še deset minut.”

Saša Zagorac: “On je bil zelo nezahteven ‘cimer’. Užitek je bilo deliti sobo. Zjutraj je bil najin ritual, da sem se jaz zbudil kakšno uro prej in popil kavo. Ko se je zbudil še on, sem še njemu prinesel kavo in sva jo skupaj spila v sobi. To imava skupno še zdaj, redno se dobiva na kavi, vsaj vsakih deset dni.

Zanimivo je tudi to, da je vedno zaspal ob filmu. To mi je bilo nenavadno, gledal je film in v dveh minutah zaspal. Drugače ni mogel zaspati. Potem je vedno njegov računalnik še kakšno uro v prazno igral.”

Zadnjo tekmo za slovenski grb je odigral v Stožicah, natanko na prvo obletnico evropskega naslova, 17. septembra 2018. Sloveniji je takrat nasproti stala Turčija.

V karieri, ki je trajala od vse od leta 2003, je osvojil slovenski pokal in superpokal, štirikrat turško prvenstvo in dvakrat turški pokal. Za reprezentanco je najprej leta 2006 na evropskem prvenstvu do 20 let osvojil bron, vrhunec pa dosegel enajst let pozneje, ko je s člansko izbrano vrsto zasedel evropski prestol.

Gašper Vidmar v slovenski reprezentanci:

Tekme: 49 (20. mesto na večni lestvici)
Točke: 336 (23. mesto na večni lestvici)

Velika tekmovanja:
Evropsko prvenstvo 2007: 1,7 točke, 1,3 skoka (7. mesto)
Svetovno prvenstvo 2010: 5,8 točke, 3,2 skoka (8. mesto)
Evropsko prvenstvo 2013: 5,5 točke, 5,1 skoka (5. mesto)
Evropsko prvenstvo 2017: 8,6 točke, 4,6 skoka, 2,1 podaje (1. mesto)

Gašper Vidmar
Gašper Vidmar se je z zlatimi črkami zapisal v zgodovino slovenske košarke.
Komentari

Vaš komentar