Domžalčani tekmecem vrgli rokavico in državi poziv

Košarka 29. Sep 202215:05 0 komentarjev
Helios Suns
Člansko moštvo za sezono 2022/23. Foto: KK Helios Suns

V 32. sezono v zgodovini slovenskega košarkarskega prvenstva v vlogi prvega izzivalca Cedevita Olimpije vstopajo Helios Suns. Domžalčani so v zadnjih letih postali eden stabilnejših klubov v Sloveniji, kar je letos obrodilo tudi odlične izide. Nenazadnje so zaigrali v zadnjih treh finalih domačih tekmovanj.

Finale pokala Spar in finale državnega prvenstva v sezoni 2021/22 ter posledično še obračun v superpokalu ob začetku sezone 2022/23 v zgolj zadnjih sedmih mesecih je skoraj največ, kar lahko doseže košarkarski klub iz Slovenije, ki ne sliši na ime Cedevita Olimpija. Čeprav so vse tri sklepne obračune naposled izgubili, so lahko v Domžalah izjemno zadovoljni z doseženim v zadnjem obdobju.

“Lansko sezono bo težko ponoviti, tega se moramo zavedati vsi, tudi navijači, lani je šlo res vse po maslu, težko bi si želeli več. Finale v državnem prvenstvu in pokalu, tretji v ABA 2 ligi. Cilj je poskusiti to ponoviti,” je v pogovoru za Sportklub, ki bo letos prenašal dve prvenstveni tekmi na krog, dejal direktor kluba Matevž Zupančič.

Helios Suns Matevž Zupančič
Direktor Helios Suns Matevž Zupančič. Foto: Aleš Fevžer

Vsaj v državnem prvenstvu se je sistem tekmovanja spremenil. Zmaji se bodo bojem priključili šele v četrtfinalu, v rednem delu se bo tako deset klubov borilo za vstop v končnico po trikrožnem ligaškem sistemu. Delitve na ligo prvaka in ligo za obstanek ni več. Vsaj v tej konkurenci desetih klubov so Helios Suns so postali tisti, ki mu preostali zrejo v hrbet.

“Imamo se za drugi najmočnejši klub v Sloveniji, ker ne štejemo le članske ekipe, temveč celotno organizacijo, mladinski pogon, družbeno odgovornost, skratka vse, kar delamo ob parketu, to lahko neskromno rečem in tako bo tudi ostalo,” je odločno pred novo sezono sporočil Zupančič in tako izzval ostale prvoligaše. Konkurenca je letos nekoliko večja kot lani. “Predvsem z boljšo Krko. Šenčur, Podčetrtek in še kakšna ekipa so lahko na našem nivoju. To bo nekako borba za prva štiri mesta,” dodaja domžalski direktor.

Nižji proračun in priložnost za mlade

Tudi letos bo ekipo s klopi vodil Dejan Jakara, ki vstopa že v svojo peto sezono in je junija pogodbo podaljšal še za naslednji dve leti. “Zadovoljen sem s tem, kar smo naredili. Postavili smo standarde v smislu kulture. Ko prideš v Domžale, veš, kaj te čaka. Tukaj nikomur ni lahko igrati. Nadgrajujemo in se zavedamo, da ne smemo delati evforije, ko pride rezultat,” je črto pod prejšnja leta potegnil 36-letni strokovnjak.

Dejan Jakara. Foto: Aleš Fevžer

Proračun je malenkost nižji kot lani. Člansko moštvo ima zato enega že izdelanega profesionalca manj, kar je sprostilo dodatno mesto za lasten podmladek. Politika kluba je, da vsako sezono v ospredje potisne enega mladega košarkarja ter hkrati v ozadju pripravlja še drugega, ki bo nato naslednji prejel večjo minutažo.

“Odločili smo se, da damo večjo priložnost Tiborju Mirtiču in Janu Zemljiču. To priložnost si je treba zaslužiti, nobenemu ne bo nič podarjenega. Mislim, da lahko oba igrata na tem nivoju. Letos je morda malce drugačna sezona, ker se je spremenil sistem tekmovanja. Prejšnja leta, ko si se uvrstil v ligo za prvaka, si si lahko privoščil kakšen poraz več in dal priložnost tem fantom. Zdaj bomo morali najti način, da bomo to storili. Dejstvo je, da z mladimi včasih trpi rezultat,” je povedal Jakara, ki je kljub malce mlajši zasedbi prepričan, da ni prav nič slabša od lanske, na pripravah pa je s strani svojih varovancev videl celo več od pričakovanj. Obljublja hitro in agresivno košarko.

Neskončno čakanje na odziv države

Razlogi za manjši proračun so večplastni. Po eni strani so Domžalčani izrazili prepričanje, da raje priložnost namenijo mladim, namesto da se od njih pričakuje še več, predvsem v ABA ligi. “V Slovenski ligi več kot to težko dosežeš. Olimpije se verjetno ne bo dalo presenetiti, v ABA ligi pa verjamem, da lahko ponovimo izid od lani oziroma je moj cilj, da se igra polfinale,” pove Jakara.

Foto: Aleš Fevžer

Po drugi plati ostajajo težavne razmere v gospodarstvu, ki vplivajo na vložke pokroviteljev, nam razloži Zupančič: “Okoliščine na trgu so takšne, saj jih tudi sami občutite pri pokroviteljih in oglaševanju, noro je, kaj je naredila korona. Zdaj za nami prihaja kriza, še vojna je tukaj, ki vnaša negotovost. Veliko naših pokroviteljev dela za vzhodno Evropo, ki je blokirana. Spet sva pri občinah in državi, ki ne pomaga nič. Mačehovski odnos, predvsem s strani države, ki se z volitev na volitve ne popravi, ne glede na to, kdo je tam. Šport je zadnja stvar, razen, ko se je treba slikati. Tudi z novimi davčnimi predlogi zadeva ne deluje optimistično. Športa ni nikjer, razen v propagandi. Zveze bi morale stopiti skupaj in zaropotati, sicer bo šlo to vse še nivo nižje.”

Domžalčani bodo v petek ob 20. uri tudi odprli boje v novi sezoni državnega prvenstva. V domači dvorani bodo gostili Hopse, dvoboj pa si boste lahko v živo pogledali na Sportklubu.

Liga Nova KBM, 1. krog:

30. september:
20:00 Helios Suns – Hopsi Polzela (SK)

1. oktober:

13:00 Krka – Rogaška
18:30 LTH Castings – Ilirija
19:00 Šentjur – Zlatorog Laško

3. oktober:

18:00 GDD Šenčur – Terme Olimia Podčetrtek (SK)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!