Izpoved zvezdnikove boljše polovice o krutosti lige NBA

Košarka 5. Okt 202317:44 3 komentarji
Jrue in Lauren Holiday. Foto: Profimedia

Žena zvezdnika Jruja Holidayja je po menjavi košarkarjev, ki ga je iz Milwaukeeja preko Portlanda poslala v Boston, spregovorila o skrušenosti, ki jo je ob tem začutila vsa družina. Da ji grozi odhod, ni bila obveščena, za novico je izvedela iz medijev.

“Ni nič osebnega, gre zgolj za posel,” se glasi dobro znan citat iz legendarnega filma Boter, na katerega se je v dolgem zapisu navezala Lauren Holiday. Boljša polovica košarkarskega zvezdnika Jruja Holidayja se je na Instagramu razpisala o odmevni menjavi, ki je pred dnevi iz Portlanda v Milwaukee poslala Damiana Lillarda. Del te menjave je bil tudi njen mož Jrue, ki je zadnja leta postal spoštovan in cenjen del franšize Milwaukee Bucks in ji leta 2021 pomagal tudi do drugega naslova v klubski zgodovini.

Jrue menjave ni pričakoval. O pogovorih s Portlandom ni bil obveščen niti med pogajanji, niti ob doseženem dogovoru. Da bo menjal službo, je izvedel tako, kot vsi ostali, preko objave na Twitterju s strani novinarja ESPN Adriana Wojnarowskega. Nekaj dni pozneje ga je Portland pričakovano poslal že v naslednjo franšizo, v boju za naslov si ga je v svoji sredini zaželel Boston, ki bo njegova četrta ekipa v ligi NBA, kjer igra že vse od leta 2009.

Foto: Profimedia

“‘Ni nič osebnega, gre zgolj za posel.’ To le redko drži v resničnem življenju. A ne želimo videti, kaj ga naredi osebnega,” je zapis začela Lauren in v nadaljevanju spregovorila o udarcu, ki ga je z nenadejano menjavo občutila vsa družina.

“To ni nič novega. Že smo bili del menjave. Vsakič sva čutila nekaj drugega, a tokrat me je povsem uničilo. Najina hči je pred mesecem dni odšla v 1. razred. Najin sin je šel v vrtec. Najini otroci hodijo v šolo z drugimi otroki ekipe. Njuni očetje ju pospremijo in odidejo skupaj. Ostala dekleta so moje partnerice pri vadbi, jim zaupam in so moja podpora. Vse to je osebno za nas. To je naše življenje. Nič od tega ni posel. Milwaukee je bil naš dom.”

Lauren je še razkrila, kako je Jrue sploh izvedel za novico, da mora spakirati in se odseliti v novo okolje. “V sredo je moj mož zaspal. Zbudil se je ob novici, da so ga menjali. Brez opozorila, brez opozorila, niti pogovora, da bi to lahko bila možnost. Enostavno, končano je. Zdaj pa nadaljuj, ker ‘ni osebno, je le posel’. Ne želim sporočiti, da smo do česarkoli upravičeni. Želim povedati, da smo ljudje, katerih otroci razvijejo prijateljstva z drugimi v naši skupnosti, da smo ljudje, ki cenimo družino in prijateljstva ter vlagamo v mesta, v katerih se igramo. Torej, da, to je več kot posel,” je še zapisala Holiday.

Visoko nadomestilo za nevarnost selitve

Profesionalni šport v ZDA je do igralcev res krut, saj lahko večino klubi brez njihove privolitve uporabijo v menjavi in pošljejo v drug klub. Izjema so posebne klavzule, ki igralcem dajejo pravico, da se morajo z menjavo strinjati, a so predvsem v ligi NBA izjemno redke.

Ne glede na takšen sistem, velja dodati, da so športniki za to tveganje tudi primerno nagrajeni. Jrue Holiday je visoko celo na večni lestvici zaslužkarjev najmočnejše lige na svetu. Do konca sezone 2022/23 je zgolj s plačami zaslužil vrtoglavih 219 milijonov dolarjev bruto, oz. 208 milijonov evrov, kar ga uvršča na 31. mesto v vsej zgodovini lige NBA. Prihodnje leto bo od Bostona prejel še dodatnih 35 milijonov ameriških zelencev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje