Jumbo-Visma končala ugibanja o usodi Rogliča

Kolesarstvo 3. Jun 202319:52 1 komentar
Foto: Profimedia

Glavna imena v ekipi Jumbo-Visma na dirki po Franciji bodo Jonas Vinegegaard, Wout van Aert, Dylan van Baarle in Sepp Kuss. Športni direktor Merijn Zeeman je sporočil, da zmagovalec dirke po Italiji Primož Roglič ne bo del končne osemčlanske ekipe in se bo po julijskem premoru verjetno osredotočil na dirko po Španiji in/ali dirko po Lombardiji.

Roglič po zmagi na dirki po Italiji ni podal konkretnega odgovora o tem, ali se bo že letos podal v boj za rumeno majico. Prejšnjo nedeljo je potrdil, da Tour manjka v njegovi zbirki zmag, nato pa je med obiskom Nizozemske, kjer je proslavil zmago na Giru, na vprašanje o letošnjem Touru dejal: “Ne. Morda. Ne vem. Kdo ve?”

Zeeman je bil tisti, ki je na koncu končal vse dvome. “Za zdaj bom Primoža pustil pri miru. Potem bomo naredili nove načrte,” je povedal za nizozemski časnik Algemeen Dagblad.

“Pred sezono smo predvidevali, da bo nastopil tudi na Vuelti, tako da je to vsekakor realna možnost. Primož bi si zelo želel tudi zmagati na dirki po Lombardiji. Vsekakor ima kakovost, da zmaga tudi na tem spomeniku,” je še povedal športni direktor nizozemskega moštva.

Foto: Bram Berkien/Jumbo Visma

Tokrat z enim kapetanom

Sestava Jumbo-Visma 2023 bo zelo podobna ekipi, s katero je Jonas Vingegaard leta 2022 premagal Tadeja Pogačarja. Van Baarle bo zamenjal Rogliča v sestavi osmih kolesarjev, preostali del ekipe pa bo enak kot leta 2022.

Vingegaard je letos edini kandidat ekipe za skupno zmago, van Aert pa si bo namesto zelene majice prizadeval za etapne zmage, saj bo dva tedna po koncu francoske pentlje na vrsti svetovno prvenstvo v Glasgowu.

“Vem, da ima Primož svoj program, saj je nastopil na Giru. Mislim, da bi bilo zanj veliko, če bi nastopil tudi na Touru. Za zdaj se osredotočam na ekipo, ki jo imam, in z njo sem zelo zadovoljen,” je Vingegaard povedal v pogovoru za Cyclingnews.

V ekipi bodo še Christophe Laporte, Tiesj Benoot in Nathan van Hooydonck.

Zeeman je navedel, da je Kelderman prva rezerva, potem ko je izpustil Giro zaradi poškodb, ki jih je utrpel na dirki Tirreno-Adriatico. Kuss je nizozemskega veterana na Giru zamenjal v zadnjem trenutku, vendar je navdušil s tem, kako je Rogliču pomagal omejiti izgube v gorah.

Foto: Profimedia

Nizozemci so prepričani, da imajo močno ekipo

“Wilco je v sklopu priprav na Tour. Če se bo izkazalo, da ga bomo potrebovali, bo lahko takoj na voljo. Imamo močno rezervo, lahko smo mirni,” je o Keldermanu dejal Zeeman.

Medtem Kuss od dirke po Italiji okreva doma v Andori in verjetno ne bo več dirkal pred 1. julijem.

Vingegaard in nekateri člani ekipe, ki bodo nastopili na dirki po Franciji, bodo v nedeljo začeli z osemdnevno dirko po Dofineji.