Blažič in Martić odkrito o porazni sezoni

Košarka 30. Maj 20245:00 1 komentar
Foto: Aleš Fevžer

Cedevita Olimpija je sklenila sezono, v kateri je osvojila trojno krono, a jo lahko kljub temu označimo za neuspeh. Zaušnici v Evropi in ligi ABA sta pustili premočan odtis, da bi ju lahko izbrisali z domačimi lovorikami. Jaka Blažič in Zoran Martić po zadnji tekmi nista ovinkarila.

Ljubljanski klub je tako organizacijsko kot po proračunu tako daleč pred vsemi slovenskimi tekmeci, da so temu prilagojeni tudi cilji. Vsa osredotočenost je na nastope v evropskem pokalu in regionalni ligi ABA. Superpokal, pokal Spar in liga Nova KBM so na domačih tleh za Cedevito Olimpijo bolj formalnost, takšen je razkorak do prvega zasledovalca. Trojna domača krona zato ni obliž na rane letošnje sezone, čeprav je trener Zoran Martić zatrdil, da navijači domača tekmovanja jemljejo prelahko.

“Ne bi je mogel oceniti pozitivno,” pa je po tretji tekmi finala državnega prvenstva glede pravkar končane sezone dejal kapetan Jaka Blažič: “Predvsem zaradi tega, ker sem imel povsem drugačne cilje, ko sem se vračal v Ljubljano. Praktično nismo dosegli niti enega, razen v domačem tekmovanju. To je črn madež na mojo kariero. V klubu bodo ocenili sezono in naredili spremembe. Upam, da bo Olimpija v naslednji sezoni veliko boljša.”

Številke v Evropi so bile letos zares porazne, zato bo sezona 2023/24 hitro šla v pozabo. Na osemnajstih tekmah skupinskega dela so Ljubljančani zmogli le eno zmago. Prišla je na gostovanju pri nemškem Hamburgu v 16. krogu, ko je bilo vse že davno izgubljeno. Ta edina zmaga je prekinila skoraj polno leto trajajoč niz porazov, ki se je še iz lanske sezone razpotegnil na kar 20 tekem. Za nameček so zmaji na devetih tekmah v Stožicah devetkrat izgubili.

Zaušnico so nato zmaji prejeli še v ligi ABA, kjer so sezono končali z osmimi porazi na zadnjih desetih dvobojih. Ljubljančane so v četrtfinalu na dveh tekmah, ki naj bi jim šteli za reševanje sezone in zato motivacija ne bi smela biti vprašljiva, nadigrali mladci Mege. Srbi so v 80 minutah igre zmajem nasuli 204 točke. Slovenski prvaki so bili na obeh dvobojih povsem brez možnosti.

S prodajo Matkovića obupali nad sezono

Da je vodstvo kluba vrglo puško v koruzo, je bilo jasno ob odhodu Karla Matkovića, ki je bil do februarja najboljši posameznik moštva, a so ga Ljubljančani za odškodnino poslali v ZDA.

“S tem so dali vsem signal, da ambicij nimamo več, a po drugi strani so cilji ostali nespremenjeni. Takrat so se začeli ukvarjati z novo sezono. Čeprav se je to poskušalo skriti, se je čutilo. To nam ni pomagalo, da bi sezono bolje izvlekli. Na koncu je bilo vse na dveh tekmah proti Megi, ki nas je dvakrat suvereno premagala že pred mojim prihodom,” je črto pod neuspešno sezono potegnil tudi znova dežurni “gasilec” Martić.

Foto: Aleš Fevžer

Čeprav so ga v klubu ob imenovanju predstavili tudi kot potencialno dolgoročnejšo rešitev, je bila to njegova zadnja tekma na klopi Cedevite Olimpije. Spomnimo, taktirko je prevzel z novim letom, ko je nadomestil Italijana Simoneja Pianiganija. Ta je bil lani predstavljen kot obraz novega in ambicioznega triletnega projekta kluba, a se po nizu slabih izidov in porušeni kemiji poslovil po vsega petih mesecih. Ob tem je klub tudi drago stal, saj je podpisal pogodbo v skupni vrednosti milijon evrov.

Martić brez možnosti vpliva na kader

“Očitno mene kličejo samo takrat, ko je vse narobe in nihče ni dovolj nor, da bi to sprejel,” je skozi smeh glede svoje kratkoročne epizode v Stožicah dodal Martić in nadaljeval: “Nisem vedel, da bo kmalu po mojem prihodu prodan Matković. Na nekaj takšnega sem bil nepripravljen. Prav tako nisem vedel, da smo porabili že vse licence za tuje igralce, to je bila moja napaka. Nekatere menjave so bile nujno potrebne. Tako zaradi vzdušja, kot tudi profila igralcev in morale ekipe, ki je bila po 13 porazih v evropskem pokalu na ničli. Potrebovali smo svežo kri, nekoga brez teh travm.”

Na vprašanje, ali bi z vsemi informacijami, ki jih ima danes, znova sprejel to službo, je odvrnil: “Ne vem. Če bi vedel, da ne bom imel absolutno nobene možnosti vpliva na kadrovanje, se mogoče ne bi odločil. Že tako je bila stvar blizu tega, da se razpade. Težko sodim. Če bi bil katerikoli drugi klub, bi verjetno odklonil.”

Z novo sezono naj bi na čelo strokovnega štaba prišel 54-letni črnogorski strokovnjak Zvezdan Mitrović, a se še čaka na uradno potrditev. Nekdanji črnogorski selektor je med drugim vodil tudi Monaco, Asvel, Himki, Budućnost in nazadnje Galatasaray.

Nov bo tudi športni direktor. Vlada Ilievskega bo zamenjal Jesus Pablo Mulero. 55-letni Španec si je ime ustvaril z delom v Valencii, kjer je bil v različnih vlogah kar 19 let. To spremembo pa je klub tudi uradno že potrdil.

Foto: Aleš Fevžer

Blažič z namigom glede novega trenerja

Ne le na vodilnih mestih, precej sprememb se pričakuje tudi v članski zasedbi. Veljavne pogodbe za naslednjo sezono imajo iz trenutne ekipe le Gregor Glas, Rok Radović in Aleksander Šaškov, medtem ko ima Blažič možnost podaljšanja za dodatno leto.

“Bomo videli, kako se bomo dogovorili. Res nismo o tem nič govorili, za to bo zdaj čas,” je glede svoje prihodnosti dejal kapetan. “Najbolj pomembno je, kdo bo trener. Vsi čakamo na potrditev. Potem bomo lahko govorili več.”

Glede črnogorskega imena z ulice pa je odvrnil: “Tudi sam ne vem, ali je to res. Zvezdan Mitrović je odličen trener. Imel je uspehe v različnih klubih in je uveljavljen. Ima tudi balkansko mentaliteto, ki jo potrebuješ na teh prostorih. Kar se mene tiče, je to zagotovo dobra izbira,” je bil neposreden 33-letni Blejec, ki ga zdaj čaka reprezentančna akcija, ko bo Slovenija začela priprave na kvalifikacije za olimpijske igre.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje