Koliko potrpljenja (še) premore vodstvo Cedevite Olimpije?

Košarka 3. Dec 202320:44 2 komentarja
Simone Pianigiani. Foto; Aleš Fevžer

Čeprav je bilo za zaprtimi vrati dvorane v Stožicah v zadnjih tednih menda mogoče slišati številne kritike in pozive k spremembam, pa Simone Pianigiani ostaja trener Cedevite Olimpije. Koliko časa še? Odgovore smo po nedeljskem jadranskem porazu zmajev proti Zadru, ki je sledil devetim zaporednim evropskim ničlam, iskali pri direktorju kluba.

”Odgovornost? Seveda jo čutim. Do igralcev, do njihove želje … Nadalje jo oni čutijo do kluba,” je na vprašanje o trenerski odgovornosti po slabi sezoni odvrnil Simone Pianigiani, ki kot edini trener v EuroCupu še čaka na evropsko zmago v sezoni 2023/24, obenem pa je moral v nedeljo v desetem krogu lige ABA priznati tretji poraz. A v nadaljevanju odgovora se je svojem slogu odklonil od osnovnega vprašanja, saj je raje zašel v zanj značilno razglabljanje o pritisku, manjkajočih igralcih, težavah na treningih, tekmečevih zankah …

”Prihajajo novi izzivi. Že v sredo. Vstopamo v drugi del evropskega pokala. Ne z mislijo, da smo brez poraza in možnosti za napredovanje, temveč želimo čim več zmag. Po drugi strani smo v ABA ligi nanizali pet zmag. Na tekmi z Zadrom nismo potrdili uspehov proti Partizanu ali Budućnosti, a moramo se boriti,” je nadaljeval Italijan na klopi slovenskega prvaka, ki več kot očitno z večletno pogodbo v žepu nima namena odstopiti.

Tudi zaradi tega smo odgovore o ”stanju duha” v Cedeviti Olimpiji poiskali pri direktorju Davorju Užbincu. Ali torej Pianigiani še uživa podporo vodstva? ”Politika kluba je takšna, da tistemu, ki je z nami, stojimo ob strani. Kaj bo v prihodnje, bomo videli. Zdaj je on naš trener. Stojimo za njim. Zanj smo se odločili ter sprožili projekt, ki se ne bo odvil od danes na jutri. V košarki se mora marsikaj poklopiti. Smo lahko z igro zadovoljni? Vsekakor ne. Jasno je tudi, da je prvi odgovoren prav trener. Ponavljam, zdaj je še naš trener. Iščemo rešitve, da bi se vse skupaj usmerilo na boljšo pot,” odgovarja Užbinec in odkrito priznava, da trener kajpak ima vpliv na celotno dogajanje in samo igro.

Davor Užbinec. Foto: Aleš Fevžer

Prosili smo ga še za oceno sezone. ”Celotna sezona ni dobra. V ligi ABA smo sicer res v dobrem položaju. Premagali smo Partizan in Budućnost. Na ta način je ekipa pokazala, da lahko igra. Prav zato me moti, ko nato pride tekma, kakršno smo odigrali proti Zadru. Brez energije. Kot bi nekaj manjkalo. Če nekako še razumem, da popustimo proti močnejšim ekipam v EuroCupu, pa je nesprejemljivo, da se nam to dogaja v domači dvorani in na tekmi, ki bi nas popeljala na drugo mesto v ligi ABA. Prav zaradi tega položaj, v katerem smo, ne more biti zadovoljiv. Ne za navijače in ne za nas, ki delujemo v klubu,” je svoje misli strnil dolgoletni direktor Cedevite, ki je položaj ohranil tudi v združenem klubu.

Kapetanov pogled

Nova preizkušnja Cedevito Olimpijo čaka že v sredo, ko v okviru desetega kroga evropskega pokala v Stožice prihaja Hapoel iz Tel Aviva.  Še pred tem smo se o stanju v ekipi pogovarjali s kapetanom Jako Blažičem, ki je po ponesrečeni carigrajski avanturi v Ljubljani znova zaživel. Kakovostne predstave pa zaradi klubske uspešnosti sprejema s precejšnjo grenkobo. ”Ni nam lahko,” pravi slovenski reprezentant pri Olimpiji in dodaja: ”Ekipo vedno postavljam na prvo mesto. Rad bi zmagoval. A nekako ne najdemo pravega ritma. V prvi vrsti, da bi verjeli sebi. Da lahko premagamo tekmece. Imeli smo nekaj dobrih tekem, a tega ne znamo nadgraditi. Kaj nam ostane? Lahko smo še več na igrišču in še bolj osredotočeni na treninge, da potem to pokažemo še na tekmi.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje