Padec ljubljanskih ambicij: “Ne želim biti zadnji” (VIDEO)

Eurocup 30. Nov 202317:08 1 komentar

Evropska sezona se je Cedeviti Olimpiji že drugo sezono v nizu povsem izjalovila. Po polovici skupinskega dela je še brez zmage in prikovana na dno lestvice. Italijanski trener Simone Pianigiani že vso sezono slabše izide opravičuje s pomladitvijo in delom na dolgi rok, medtem ko se nadaljuje razprodaja ugleda. Cilji so se od uvrstitve v končnico spustili vse do boja za pobeg z zadnjega mesta.

Izplen Cedevite Olimpije v evropskem pokalu je vse prej kot bleščeč. Od združitve zagrebškega in ljubljanskega kluba je skupni slovensko-hrvaški projekt le enkrat dočakal uvrstitev v izločilne boje. Prišel je v sezoni 2021/22, ko je prav tako na polovici sezone kazalo katastrofalno, a so se takratnemu športnemu direktorju Saniju Bečiroviću posrečile zimske rošade, ki so rezultatsko krivuljo preusmerile navzgor.

Če smo v prvih treh sezonah lahko govorili o rasti kluba in odstotka zmag, sta naslednji dve popolna polomija. Tudi v sezoni 2022/23 so bila vrata končnice zaprta že več krogov pred koncem skupinskega dela, medtem ko je bila končna uvrstitev zadnje – 10. mesto v skupini. Po tej poti pospešeno koraka tudi letošnja, povsem prenovljena zasedba slovenskih prvakov.

Od boja za končnico do bega z dna

Tega se boji tudi Simone Pianigiani, čigar glavni cilj v EuroCupu je zdaj beg z zadnjega mesta. “Gre za ponosne fante, razmišljati moramo tudi o zmagah v evropskem pokalu. Lani smo zaključili na zadnjem mestu. Mogoče bomo dobili tri tekme, mogoče dve, ne vem, a moramo nekaj storiti, saj si ne želim, da končamo zadnji. To je gotovo. Mislim, da to strast delijo tudi igralci,” je dejal po novem evropskem porazu Ljubljančanov.

Foto: Aleš Fevžer

Zmaji so v sredo zvečer v Stožicah pred skromnimi 1.282 gledalci izgubili še proti Parisu (77:93) in tako prvo polovico skupinskega dela sklenili brez ene same zmage. Zadnjič so evropskih parket dvignjenih glav zapuščali 1. februarja proti Venezii. Skupno pa v dveh sezonah nanizali že 15 zaporednih porazov. Spremljamo razprodajo ugleda.

Cedevita Olimpija v evropskem pokalu: 29-44 (39,7 %):

Sezona 2019/20: 4-6 (izpad v skupinskem delu)

Sezona 2020/21: 7-3; 3-3 (izpad v drugem skupinskem delu)

Sezona 2021/22: 11-7 (1-1; izpad v četrtfinalu končnice)

Sezona 2022/23: 3-15 (zadnje mesto v skupini)

Sezona 2023/24: 0-9 (zadnje mesto v skupini)

Nadaljevanje bo za zmaje vse prej kot lahko. V Stožice naslednji teden prihaja Hapoel Tel Aviv, ki jim je na začetku sezone v Izraelu odčital pravo lekcijo (100:73). “Moramo vztrajati. Imamo veliko prostora za napredek, tudi v ligi ABA. Smo šele konec novembra, pred nami je še šest mesecev sezone. Verjamem, da imajo igralci v klubu s takšno tradicijo, željo tekmovati,” je dodal italijanski strateg in se znova ozrl tudi na mlajše člane moštva, ki vendarle ne prejemajo toliko priložnosti, kot bi bilo za njihov razvoj priporočljivo: “Radi bi tudi drugim omogočili nabiranje več izkušenj, a smo v situaciji, ko potrebujemo točke.”

Optimizem Pianigiani črpa predvsem iz jadranskega tekmovanja, kjer Ljubljančani zasedajo tretje mesto (7-2), v zadnjih dneh pa vpisali dve najodmevnejši zmagi to sezono – proti Partizanu in Budućnosti – kar mu daje tudi nekaj dodatnega kredita, ki pa hitro kopni.

“Tudi v evropskem pokalu moramo vpisati kakšno odmevno zmago, četudi ni več možnosti. Če smo konkurenčni v ligi ABA, moramo tudi v tem tekmovanju dobiti kakšno tekmo. To mora biti za vse urgentna želja. Vem, da nas zdaj čaka Hapoel in da smo imeli težak žreb, a to moramo storiti,” je sklenil 54-letni Italijan.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje