Luka Dončić kot as v skrivnostnem poslu milijarderjev

Košarka 1. Dec 202311:34 1 komentar
Foto: Profimedia

Mark Cuban je zatrdil, da se ne bo lotil kandidature za predsednika ZDA, s čimer so sprva mnogi povezovali njegove zadnje poslovne odločitve. Ostaja del Dallas Mavericks, kjer bo imela po novem glavno besedo Miriam Adelson. ''Prihodnost je svetla'' sporočajo novi lastniki moštva, v katerem zvezdniško kariero gradi Luka Dončić. Vse glasnejši pa so namigi o ozadju košarkarskega posla leta.

Potem ko se je na svoj način odzval na denarno kazen zaradi ”odigrane osebne napake”, se je Luka Dončić osredotočil na naslednji izziv. V noči na soboto bo v American Airlines Centru gostil Memphis, s štirimi zmagami na sedemnajstih tekmah četrto najslabšo ekipo lige. Slovenski reprezentant, ki navdušuje z zavidljivim povprečjem (31,1 točke, 8 skokov in 7,9 asistence), meri na novo zmago, s katero bi Dallas ohranil stik z zgornjim delom lestvice zahodne konference. Za 24-letnega Ljubljančana bo to običajen delovni večer, čeprav se je v tem tednu v Dallasu dogajalo marsikaj. Še najmanj na parketu.

Govoricam o prodaji večinskega dela franšize je sledila tudi uradna potrditev, manjka le še zelena luč vodstva lige. Družini Adelson in Dumont sta, kot piše v sporočilu za javnost, “sklenili zavezujočo kupoprodajno pogodbo za pridobitev večinskega lastništva Dallas Mavericks.” Klub se tako iz rok Marka Cubana seli pod okrilje imperija Miriam Adelson. Posel naj bi bil vreden kar 3,5 milijarde ameriških dolarjev. Kupčija naj bi zeleno luč prejela še v tem mesecu.

”Verjamemo, da je s tem partnerstvom in našo predanostjo ekipi, skupnosti in navijačem prihodnost za Dallas Mavericks svetla,” so zapisali pri Adelson-Dumont, napovedali dodatno vlaganje in tudi sodelovanje z dosedanjim lastnikom Cubanom. Ta bo še naprej vodil ”košarkarske operacije” v klubu, v katerem deluje od leta 2000. Takrat je daljnovidni poslovnež za franšizo odštel 285 milijonov ameriških dolarjev. Zdaj je, kot je pokazal trg, vredna 3,5 milijarde.

Miriam Adelson. Foto: Profimedia

Nov lastnik bo torej izraelsko-ameriška družina na čelu z Miriam Adelson, 78-letno zdravnico, specializirano za zdravljenje bolnikov z odvisnostmi, ki je po smrti moža Sheldona Adelsona leta 2021 postala lastnica podjetja Las Vegas Sands, tretje največje igralniške verige na svetu. Velja za peto najbogatejšo žensko v ZDA z ocenjeno vrednostjo 32,8 milijarde ameriških dolarjev. Ob tem je najbogatejša Izraelka na svetu in skupno 42. najbogatejša oseba na planetu.

Kaj pa Mark Cuban? Bela hiša ga vendarle ne zanima. V zadnjih letih se je večkrat namigovalo, da bi se utegnil podati v predsedniško tekmo. V kratkem odzivu za NBC je 65-letni ameriški poslovnež včeraj dejal, da leta 2024 ne načrtuje kandidature. ESPN pa medtem spominja na dobro leto staro idejo o Cubanovem partnerstvu z že omenjenim Las Vegas Sands, ki je vključevala načrte o izgradnji igralniškega letovišča s športno dvorano v Dallasu.

Luka Dončić. FOTO: Profimedia

Doslej je bila to le mrtva črka na papirju, saj teksaški zakoni tovrstnih projektov ne podpirajo. Prav Cuban je že nekaj časa med najglasnejšimi pobudniki zakonodajnih sprememb. Zagovarja legalizacijo športnih stav in iger na srečo, saj bi lahko na ta način duh Las Vegasa pripeljal v Dallas. A Nevada ni Teksas, odločevalci so doslej vedno zavrnili tovrstne pobude. Poraja pa se vprašanje, ali sta tokrat Mark Cuban in Miriam Adelson vedela kaj več.

Do nadaljnjega Dallas ostaja v znanih okvirih, s klubom, za katerega navijači upajo, da bi se lahko v prihodnjih letih vrnil v tekmo za šampionski prstan. Protagonista kajpak vidijo v Dončiću, ki, če se oklenemo igralniškega izrazoslovja, ostaja as moštva. Z omejenim rokom trajanja. Po obstoječi pogodbi bi namreč povsem prost košarkar lahko postal leta 2027, a bo verjetno podoba njegove nove pogodbe znana že leto pred tem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje