Košarkarski spektakel s krasnim spominom na čarobni Carigrad

Košarka 17. Avg 202210:00
Delite:
Dončić proti Bogdanoviću; Foto: Guliverimage

Nocojšnja tekma Slovenije in Srbije (Telemachov spektakel ob 20.15) bo prvi medsebojni obračun reprezentanc po legendarnem finalu EuroBasketa 2017, v katerem je s 93:85 slavila slovenska zasedba in se tako razveselila svoje prve krone na velikih tekmovanjih v košarki.

Minilo je 1795 dni. Srbska ekipa se je od takrat povsem spremenila. Edini člani srebrne zasedbe iz Carigrada so Vasilije Micić, Vladimir Lučić in Marko Gudurić.

Slovenija bo v boj za prestižno zmago v Stožicah nocoj krenila z dokaj podobno zasedbo kot pred petimi leti v Sinan Erdem Domu. Na “renunionu” zlate reprezentance bodo manjkali le štirje: Gašper Vidmar, Anthony Randolph, Saša Zagorac in Matic Rebec. Slednji v carigrajskem finalu sicer ni dobil priložnosti za igro.

[Telemachov spektakel. Sreda, 17. avgusta, 20.15: Slovenija – Srbija] Tekmo si lahko ogledate na Sportklubu in pri Telemachu. Če niste naročnik Telemachovih storitev, vam je na voljo predplačniški paket EON, ki je dostopen v omrežju kateregakoli operaterja.

veselje slovenske klopi; Foto: Guliverimage

Za nocojšnjega tekmeca Slovenije bi od takratne zasedbe bržčas nastopil tudi Bogdan Bogdanović, a ima težave s poškodbo pogačice.

Do zlata na “zmajevih” krilih

Pravi poznavalci slovenske košarke se dobro spomnijo, da je moral zaradi poškodbe tedaj Luka Dončić igro zapustiti že sredi tretje četrtine. Njegov izostanek je izjemno nadomestil Dragić, ki je v 29 minutah na parketu statistiko zapolnil s 35 točkami (12-22 iz igre, 3-7 za tri, 8-9 prosti meti), temu pa dodal še 7 skokov, 3 asistence in 2 ukradeni žogi. Na koncu srečanja je povsem izčrpan na klop obsedel tudi on.

Slovenski fantje si ogledujejo zlato kolajno; Foto: Guliverimage

Velik prispevek k zlatu sta imela tudi Klemen Prepelič z 21 točkami in Anthony Randolph, ki je ob 11 točkah v ključnih trenutkih poskrbel za nekaj pomembnih košev.

“Gogi” vizionar

Pri Srbih so se v finalu najbolj izkazali Bogdan Bogdanović (22 točk), Milan Mačvan (18) in Vladimir Lučić, ki je imel ob devetih doseženih točkah prav toliko skokov.

Po koncu tekme so slovenski reprezentanti Dončića na ramenih v leže prinesli na igrišče in s tem nakazali, kdo bo vodja reprezentance v prihajajočih letih. Dragić je že takrat napovedal, da bo Luka eden izmed glavnih zvezdnikov svetovne košarke. Imel je prav.

vzdušje v Sinan Erden Dome je bilo odlično; Foto: Guliverimage

Naj spomnimo: Slovenija je do evropskega zlata, ki ga bo prihodnji mesec branila v Nemčiji, prišla po skupinskem delu na Finskem, kjer so varovanci Igorja Kokoškova najprej premagali Poljake, Fince, Grke, Islandce in Francoze, nato pa v izločilnih bojih pred finalom po vrsti vzeli mero še Ukrajini, Latviji ter Španiji.

Finale EuroBasketa 2017

Sinan Erdem Dome:

število gledalcev 16.000
sodniki: Cristiano Maranho (BRA), Antonio Conde (ŠPA), Tolga Sahin (ITA)

Strelci: Dragić 35, Prepelič 21, Randolph 11 (Trener: Igor Kokoškov); Bogdanović 22, Mačvan 18, Lučić 9 (Trener: Saša Đorđević)

 

Vrhunci srečanja:

Komentari

Vaš komentar