Manjkal bo le Antetokounmpo

Košarka 17. Avg 20226:00 > 8:11
Giannis Antetokounmpo in Nikola Jokić Foto: AP Photo/Aaron Gash via Guliverimage

Nikola Jokić in Luka Dončić, dva lista triperesne evropske deteljice, ki navdušuje v ZDA in je v zadnjih dveh sezonah del idealne peterke lige NBA. Zvečer se bosta kot dva od treh največjih zvezdnikov bližajočega se EuroBasketa 2022 srečala v Stožicah. Na Telemachovem spektaklu bo tako manjkal le … Giannis Antetokounmpo.

Ko je leta 2007 Dirk Nowitzki osvojil priznanje za najkoristnejšega košarkarja lige NBA, so Američani tudi na simbolični ravni dokončno priznali, da se vendarle tudi v Evropi igra vrhunska košarka. Drugačna, a kljub vsemu vrhunska. Vseeno si desetletje pozneje, ko je bil kot zadnji Američan MVP James Harden, prav gotovo niso predstavljali, da ji čaka svojevrsten evropski niz. V zadnjih štirih letih sta namreč priznanja, vsak po dva, pobrala Giannis Antetokounmpo in Nikola Jokić. Prvi je bil še štirikrat, drugi pa trikrat član najboljše peterke. Tam jima je družbo delal tudi Luka Dončić, ki je bil v najboljšo peterico izbran trikrat zapored in obenem visoko kotira tudi kot kandidat za naslednjega MVP-ja. Že zgolj dejstvo, da bodo vsi trije s svojimi reprezentancami pripotovali na prizorišča EuroBasketa 2022, priča o tem, da si lahko septembra obetamo nemara kar najmočnejše evropsko prvenstvo doslej.

[Telemachov spektakel. Sreda, 17. avgusta, 20.15: Slovenija – Srbija] Tekmo si lahko ogledate na Sportklubu in pri Telemachu. Če niste naročnik Telemachovih storitev, vam je na voljo predplačniški paket EON, ki je dostopen v omrežju kateregakoli operaterja.

“Z njima sta Srbija in Grčija drugačni, predvsem močnejši reprezentanci,” pravi Dončić, ki prav zaradi tega obe omenjeni balkanski reprezentanci uvršča v krog favoritov. Jasno, ob slovenski reprezentanci, za katero pravi, da meri na zlato. O trenutnem razmerju moči se bo lahko prepričal že nocoj, ko se bo v ponovitvi finala EuroBasketa 2017 Slovenija v razprodanih Stožicah pomerila s Srbijo – na čelu z Jokićem. “Ima toliko vrlin, da ne vem, s katero bi začel. Vsekakor pa bi izpostavil njegovo sposobnost organizacije igre, pa čeprav gre za centra. Je super igralec. Pa tudi kot osebo ga spoštujem,” o Jokiću razmišlja tudi Dončić, ki dodaja, da se ne bi branil statusa njegovega naslednika na položaju MVP-ja, pa čeprav ima na njegovi vrednostni lestvici prednost šampionski prstan.

Luka Dončić Nikola Jokić
Dončić vs Jokić: ne le v ligi NBAFoto: AP Photo/Jack Dempsey

Da je spoštovanje vzajemno, ni skrivnost. Vseeno nam tega Jokić, ki je v Ljubljano pripotoval v torkovih dopoldanskih urah in zvečer s soigralci opravil trening, ni mogel potrditi. Srbski predstavnik za stike z javnostmi ga ni ponudil sedmi sili, z logično obrazložitvijo, da zanj vedno velja največje zanimanje, zaradi česar poskuša njegove nastope kar se da omejiti. A če je bilo to kar malce pričakovano, pa je zbrane v Stožicah presenetilo, da pred novinarje, kljub drugačnim zagotovilom, ni stopil srbski selektor Svetislav Pešić. Ta je imel sicer v Beogradu največ dela s pojasnjevanjem, zakaj je po prvem delu priprav z reprezentančnega seznama črtal Miloša Teodosića.

Da je ta tema še vedno malce občutljiva, smo lahko začutili tudi ob pogovoru z novopečenim članom Barcelone Nikolo Kalinićem. “Ljudje, ki bi morali o tem govoriti, so govorili. Selektor, predsednik zveze … Teodosić je naš prijatelj in kapetan. Žal nam je, da ga ni med nami. A takšna je bila odločitev. To je zaprto poglavje. Gremo naprej,” je dejal. Bolj zgovoren je bil ob vprašanju o Dončiću. “Nanj smo najprej pozorni postali v Evropi. Z Realom je Evroligo osvojil prav proti mojemu Fenerbahčeju. Izjemen talent. Zdaj to dokazuje še v ligi NBA. Tam skupaj z Jokićem in Giannisom na najboljši možen način predstavljajo evropsko košarko,” meni Kalinić.

Vanja Marinković. Foto: MaPa

Vseeno poudarja, da gre sredin spektakel v prvi vrsti razumeti kot pripravljalno tekmo, na katerih bosta selektorja preizkušala določene taktične zamisli. Z njim se je strinjal tudi Vanja Marinković. “Menim, da je Slovenija trenutno bolj uigrana. Gre za dokaj stabilno ekipo. Z nekaj menjavami je skupaj že od leta 2017. Tudi v zadnjem obdobju so imeli več preizkušenj. Mi smo namreč odigrali le eno pripravljalno tekmo. Vsekakor pa gre tako Slovenijo kot tudi Srbijo uvrstiti v krog favoritov. Prav zaradi tega menim, da bodo ljubitelji košarke v polnih Stožicah prišli na svoj račun. Mi pa upamo, da bodo tekmo izkoristili predvsem v luči priprav na evropsko prvenstvo,” pravi srbski reprezentančni branilec.

Iz slovenskega tabora

“Na začetku priprav je bil poudarek, razumljivo, na telesni pripravi, v zadnjem tednu pa smo veliko delali tudi že na taktiki. Počasi tudi prihajamo v pravi ritem tekem, ki ga bomo potrebovali na samem prvenstvu. Pred nami je nov resen test proti močni reprezentanci Srbije, ki je eden izmed favoritov na EuroBasketu. Verjamem, da bo tudi za gledalce to zelo atraktivna tekma z veliko zvenečimi imeni. Računam, da bomo prikazali dobro predstavo in dobili lepo iztočnico pred kvalifikacijami ter evropskim prvenstvom,” pravi Jaka Blažič.