Slabi obeti za Luko Dončića

Košarka 16. Apr 202413:16 0 komentarjev
Nikola Jokić bo, kot vse kaže, dobil bitko za lovoriko MVP. Foto: Profimedia

Redni del letošnje sezone v ligi NBA je končan. Danes so se za peščico izbrancev odprla "volišča", kjer med drugim izbirajo tudi najkoristnejšega igralca leta. Glavni favorit je zvezdnik Denverja Nikola Jokić, za njegova izzivalca pa veljata Luka Dončić in Shai Gilgeous-Alexander. Vsi prihajajo iz zahodne konference.

Luka Dončić je redni del sklenil s povprečjem 33,9 točke na tekmo in osvojil že prvo nagrado, postal je najboljši strelec sezone. Za piko na i je januarja v Atlanti dosegel neverjetnih 73 točk, kar je četrti največji izkupiček na eni tekmi v zgodovini lige NBA.

Dallas je bil februarja najprej druga najboljša ekipa lige za Boston Celtics in se iz osmega mesta zahodne konference povzpel vse do petega ter se tako zanesljivo uvrstil v končnico. S 50 zmagami bi bil na Vzhodu celo drugi, medtem ko bi v večini prejšnjih sezon tudi na Zahodu ta bera zadoščala za vsaj tretje mesto na lestvici. V zadnjih dneh je veliko kampanjo za svojega zvezdnika sprožil Dallas, ki je z zapisom “pravi MVP” zakupil celo oglasne panoje v Los Angelesu in tudi na znamenitem Times Square v New Yorku.

Glavni favorit za MVP, že svoj tretji v karieri, je Nikola Jokić, ki je z Denverjem na Zahodu zasedel drugo mesto. Nuggetsi so vpisali sedem zmag več od Dallasa. Srbski center je v povprečju vpisal 26,4 točke, 12,4 skoka in 9 asistenc.

Glede na stavnice tretji kandidat za najkoristnejšega igralca sezone je član Oklahome Shai Gilgeous-Alexander. Od vseh argumentov mu gre najbolj v prid pogled na lestvico, mlada ekipa je končala celo na vrhu zahodne konference, sicer z enakim izkupičkom kot Denver, a boljšim medsebojnim razmerjem v letošnji sezoni. V rednem delu je v povprečju vpisal 30,1 točke, 5,5 skoka in 6,2 asistence.

Kdaj se glasuje?

Ker so se pravila pred letošnjo sezono spremenila in morajo igralci zdaj za konkuriranje pri individualnih nagradah odigrati vsaj 65 tekem rednega dela, lahko 100 izbrancev svoje glasove odda šele po koncu rednega dela, medtem ko se je v preteklosti lahko glasovnice oddalo že prej. Oddane morajo biti od od 16. do 19. aprila.

Novinarji glasujejo za MVP, obrambnega igralca leta, tri najboljše peterke, dve najboljši peterki novincev, dve najboljši obrambni peterki, košarkarja, ki je najbolj napredoval in košarkarja, ki je najboljši šesti igralec.

Z glasovalno pravico tudi vprašljivi posamezniki

Za nagrade ob koncu sezone glasujejo zgolj novinarji. Liga NBA določi 100 izbrancev, katerih imena niti niso javno znana vse do glasovanja. Teh 100 novinarjev ima izjemno moč, saj individualne nagrade odločajo tudi o maksimalni višini pogodb, ki jih lahko prejmejo košarkarji.

Zgolj izbori v najboljše peterke, MVP naziv in lenta najboljšega obrambnega košarkarja lahko igralcem prinesejo možnost podpisa t. i. maks pogodbe, kakršno ima trenutno tudi Dončić. Eden najuglednejših košarkarskih novinarjev v ZDA Zach Lowe se je denimo glasovalni pravici odrekel prav zaradi neprijetnega občutka, ki ga je imel ob zavedanju, da z glasovi vpliva pogodbe košarkarjev.

Skrb vzbujajoče je, da vsi novinarji ne premorejo takšne integritete. Številni so skozi komentarje in mnenja pokazali zelo ignorantski odnos in številnih košarkarjev niti ne poznajo, oziroma si le redko ogledajo tekme določenih klubov. Vzorčen primer je Stephen A. Smith, ki je pred kratkim šokiral z mnenjem, da se igralec New Yorka Quentin Grimes dobro razvija, a kaj, ko je novinar ESPN “pozabil”, da je Grimes že nekaj mesecev član Detroita.

Mark Jackson, nekdanji trener Golden State Warriors, ki že vrsto let deluje v medijih, je lansko leto “pozabil” med prvih pet pri glasovanju za MVP uvrstiti Jokića.

Za nagrade glasuje tudi Kendrick Perkins, ki slovi po neprimernih izjavah. Foto: Profimedia

Eden najhujših primerov je Kendrick Perkins. Nekdanji košarkar, ki prav tako že nekaj let deluje za ESPN, slovi po kontroverznih izjavah, ki pogosto mejijo na rasizem. Lansko leto Dončića ni uvrstil niti v tretjo peterko sezone. Tudi letos mu še zdaleč ni naklonjen.

Liga NBA torej usodo igralcev postavlja v roke številnih neobjektivnih in tudi z aktualnimi dogodki slabše seznanjenih posameznikov, katerih izbori so milo rečeno vprašljivi.

Kaže na zanesljivo zmago Jokića

Nekateri novinarji, ki letos glasujejo, so se sicer javno že izrekli o svojih odločitvah. Za zdaj je potrjenih 17 glasovnic za MVP, kar 14 jih je na prvo mesto postavilo Nikolo Jokića in le eden Luko Dončića. Edini, ki se je odločil za Slovenca, je za zdaj novinar Foxa Chris Broussard. Dva novinarja sta za zdaj glas namenila Dončiću, ki mu torej ob “delnih izidih” ne kaže najbolje.

Še trije novinarji so namignili, da bodo izbrali Jokića, a svojih glasovnic še niso objavili v člankih ali na družbenih omrežjih. Od vseh, ki so razkrili tudi imena od drugega do petega mesta na glasovnici, je Dončića na drugo mesto postavila peterica, medtem ko so Shaiju Gilgeous-Alexandru glas za drugo mesto namenili trije.

Vsaj po tem manjšem vzorcu glasov je torej mogoče sklepati, da bo Jokić preprečljivo osvojil svoj tretji MVP naziv, medtem ko se bosta za drugo mesto borila Luka in Shai.

Točni datumi razglasitev zmagovalcev niso znani, je pa v prejšnjih dveh letih lige NBA najkoristnejšega igralca razglasila v prvih dneh meseca maja. Verjetno je podobno pričakovati tudi letos.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!