Kdo je kandidat za okrepitev slovenske reprezentance?

Košarka 15. Apr 202412:56 0 komentarjev
Josh Nebo
Foto: Profimedia

Kdo je ameriški center Josh Nebo, ki naj bi se znašel na radarju slovenske košarkarske reprezentance in že drugo sezono nosi dres Maccabija iz Tel Aviva? Čeprav je po besedah Saše Dončića naturalizirani član Slovenije Mike Tobey, naj bi na Košarkarski zvezi Slovenije vendarle preverjali trg za okrepitev v prihodnost.

Od evropskega naslova leta 2017 so dres Slovenije oblekli trije tujci, Anthony Randolph, Jordan Morgan in Mike Tobey. Slednji je priložnost v zadnjem obdobju odlično izkoristil, saj je bil član reprezentance tri leta zapovrstjo na treh velikih tekmovanjih. Leta 2021 je zaigral na olimpijskih igrah v Tokiu, leto pozneje na prvenstvu stare celine v Nemčiji in lani še na svetovnem prvenstvu na Japonskem in Filipinih.

Čeprav je Tobey tudi po mundialu ostal zvest Sloveniji in je ob zadnjem obisku naše države zatrdil, da bo na voljo tudi to poletje, ko Slovence čakajo kvalifikacije za olimpijske igre, ni skrivnost, da ima letos slabšo sezono. Po selitvi iz Barcelone v Crveno zvezdo, ki naj bi jo storil tudi v želji po zajetnejši minutaži, je v srbski prestolnici prejel še manjšo vlogo. To sezono, ki so jo rdeče-beli končali že po skupinskem delu, je v le 10,9 minute na tekmo vpisal 3,7 točke in 2,3 skoka.

Športni direktor Košarkarske zveze Slovenije Saša Dončić je za Sportklub še pred dnevi zatrdil, da je Tobey naturaliziran košarkar slovenske reprezentance. To sicer ni zaustavilo govoric, košarkarski portal Basketnews je v petek poročal, da naj bi bil na radarju Slovenije Josh Nebo.

Kdo je Josh Nebo?

Gre za 26-letnega Američana rojenega v Houstonu z nigerijskimi koreninami. Kot otrok se je ukvarjal tudi z ameriškim nogometom, s košarko pa se je spoznal šele v poznejših letih osnovne šole. V srednji šoli Cypress Lakes je igral celo z zvezdnikom Sacramenta v ligi NBA De’Aaronom Foxom, a ni sodil med najperspektivnejše. To se je spremenilo na univerzi Saint Francis, kjer je zrasel še za skoraj 10 centimetrov in pridobil tudi veliko mišične mase.

Po petih letih študija, ki ga je po selitvi sklenil na univerzi Texas A&M, se je prijavil na nabor lige NBA, a ni bil izbran. Profesionalno kariero je začel v Izraelu pri Hapoelu Eilat. S povprečjem 13,9 točke in 9,9 skoka si je nabral kopico snubcev in se v sezoni 2021/22 pridružil Žalgirisu ter tako pot nadaljeval v evroligi.

Za Litovce je na tekmo vpisal 8,8 točke in 6,2 skoka ter se po sezoni vrnil v Izrael, a podpisal za tamkajšnjega velikana Maccabi, kjer nastopa že drugo leto. Letos je v skupinskem delu v 23,3 minute dosegal po 11,1 točke, 7,3 skoka in 0,8 blokade na dvoboj. Vseh 33 tekem je začel v prvi peterki, Maccabi pa se je z razmerjem 20-14 uvrstil na 7. mesto in tako v dodatnem kvalifikacije za končnico.


Po stilu igre je bližje Morganu kot Tobeyju. V višino meri 206 centimetrov, a gre za izjemnega atleta, ki ga krasi predvsem obramba, prevzema lahko tudi na zunanjih položajih, medtem ko je v napadu dober v pick and roll igri ter bi bil zagotovo izjemna tarča za asistence Luke Dončića. Slovi tudi kot pobiralec odbitih žog na napadalni strani parketa, njegova največja pomanjkljivost pa je met z razdalje.

Nebo je sicer lansko leto pridobil že nigerijsko državljanstvo, a za tamkajšnjo reprezentanco še ni zaigral. Nigerija se lani tudi ni uvrstila na svetovno prvenstvo.

Doslej panožna slovenska zveza še ni sprožila postopka za izredno pridobitev državljanstva. Nebo je sicer zgolj eden od kandidatov, ki bi v prihodnosti lahko nadomestil Tobeyja in Morgana. Spomnimo pravila Mednarodne košarkarske zveze v vsaki reprezentanci dovoljujejo zgolj enega naturaliziranega igralca.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!