Domžalčani letos odkrito merijo na preboj med elito

Košarka 31. Jan 202318:29
Helios suns domžale
Foto: Liga ABA/Dragana Stjepanović

Košarkarski klub Helios Suns si je že pred zadnjim turnirjem rednega dela sezone v ligi ABA 2 zagotovil, da bo šel v izločilne boje s prvega mesta. Neporaženi Domžalčani letos odkrito merijo na preboj v prvo ligo ABA, kjer je po izpadu Krke edini slovenski predstavnik Cedevita Olimpija, je potrdil direktor kluba Matevž Zupančič.

Helios Sunsi so se že lani spogledovali s prebojem v elitno druščino jadranske lige, a naposled nesrečno izgubili v četrtfinalu zaključnega turnirja, ko jim je v zadnji sekundi napredovanje preprečil Zlatibor. Da so si na parketu sposobni izboriti preboj v prvo ligo ABA, ne dvomi nihče. Nenazadnje so že v lanski sezoni redni del sklenili na 2. mestu, medtem ko so letos po 10 krogih brez enega samega poraza z naskokom najboljše moštvo lige ABA 2. Vprašanje tako znova ostaja predvsem, če si klub preskok na višjo raven lahko privošči.

In če je bilo lani skozi pogovor z direktorjem kluba Matevžem Zupančičem še zaznati kanček dvoma, tega trenutno, glede na želje Domžalčanov, da gostijo zaključni turnir sezone, ni več. “Zagotovili smo si prvo mesto, čeprav je pred nami še en turnir lige ABA 2. Upam, da bomo organizirali zaključni turnir in poskušali v res močni konkurenci doseči uvrstitev v elitno regijsko družbo,” je v pogovoru za srbske novinarske kolege dejal Zupančič in tako potrdil, da Helios cilja na preboj v prvo ligo ABA.

Helios Suns Matevž Zupančič
Direktor Helios Suns Matevž Zupančič. Foto: Aleš Fevžer

Prve lige ABA se ne sme podcenjevati

Domžalčani imajo tri kroge pred koncem polne tri zmage prednosti pred vsemi zasledovalci. Z izkupičkom 7-3 sledijo štirje – Borac, Zlatibor, Sutjeska in Krka. Dobro jim kaže tudi v slovenskem prvenstvu, kjer so z Novomeščani razred zase.

“Zavedamo se, da uvrstitev v elitno regionalno ligo zelo spremeni situacijo v klubu. Ničesar ne bomo delali na silo in ne bomo ponavljali napak nekaterih klubov, ki so podcenjevali ligo ABA. Gre za vrhunsko in težko tekmovanje. Hitro ti lahko zmanjka goriva, če so pričakovanja nerealna,” je dodal Zupančič.

Helios suns domžale, mahkovic
Pred dnevi je Helios v ABA 2 porazil tudi Krko, ki je bila letos sicer dvakrat uspešnejša v prvenstvu. Foto: Liga ABA/Dragana Stjepanović

V Domžalah se sicer zavedajo, da je liga ABA predvsem po finančni plati velik zalogaj. “Trenutno imamo idealne pogoje za nastopanje v prvenstvu, pokalu in ligi ABA 2. Za sodelovanje v ligi ABA, ki si je želimo, pa bomo potrebovali večji proračun in večjo podporo. Če jo imamo, trenutno nimam odgovora, vem le, da je na meni in ekipi, da od sebe damo svoj maksimum in dosežemo čim boljše rezultate.”

Uspeh pripisuje kontinuiranemu delu in potrpežljivosti, a ga ne merijo zgolj po posamezni sezoni, temveč gre za zgodbo na daljši rok. Že pred sezono je domžalski direktor tudi neposredno dejal, da se štejejo za drugi najboljši klub v Sloveniji.

“Dobri rezultati so posledica odličnega dela in res odličnega trenerskega štaba, ki je z nami že pet sezon. Kar se tiče izbire igralcev, med samo sezono že več let nismo zamenjali niti enega igralca,” je ponosno dejal Zupančič, ki verjame, da bi lahko bila letos njihova sezona.

Matevž Zupančič o uspešnem delu KK Helios Suns: “Helios je klub, ki je po sanaciji našel svoje mesto in ritem. Imamo izjemno široko bazo, kakovostne mlajše selekcije, veliko igralcev v mlajših reprezentančnih selekcijah, Blaž Mahkovic je članski reprezentant, v prejšnji sezoni smo izstrelili Bineta Prepeliča, v tej sezoni Tiborja Mirtiča. Veliko domačih in tujih igralcev po vsaki sezoni odide v večje klube. Naš načrt je promovirati enega do dva mlada igralca na sezono, kar se je izkazalo za uspešno formulo, poleg nekaterih starejših slovenskih igralcev pa izbiramo tudi tujce s pravim karakterjem.”

Komentari

Vaš komentar