Nikola Jokić kot Tim Duncan: V finalu ni favoritov

Košarka 1. Jun 202318:38 0 komentarjev
Nikola Jokić
Foto: Profimedia

Danes ponoči se s prvo tekmo v Denverju začenja veliki finale lige NBA. Nikola Jokić proti Jimmyju Butlerju, Michael Malone proti Eriku Spoelstri, Denver proti Miamiju. Kdo bo uspešnejši?

Nikola Jokić se pred finalom lige NBA proti Miamiju otepa vloge favorita, čeprav številni kazalniki kažejo v prid Denverja. Nuggets so dobili devet od zadnjih desetih medsebojnih obračunov, ob tem so najboljša ekipa zahoda. “Kdo je rekel, da smo favoriti? V prejšnjih serijah nismo bili, pa smo zmagali. Mislim, da v finalu favorita enostavno ni. To bodo najtežje tekme v naših življenjih, pripravljeni smo.” Dodaja: “Moramo biti zbrani. Miami veliko časa igra consko obrambo, s čimer tekmo znajo obrniti v svoj prid.”

Srbski košarkarski zvezdnik se zaveda pomembnosti dobre ekipe: “To ni dvoboj Bama Adebayja proti meni, ampak dvoboj Denverja proti Miamiju. Radi igramo ekipno košarko. Prav zato bo zanimivo.” Čeprav je dvakratni najkoristnejši košarkar lige NBA, ostaja skromen: “Včasih sem najboljši na parketu, včasih nisem. In s tem sem zadovoljen. Vsakdo v naši ekipi je lahko na neki tekmi najboljši na igrišču.”

Jokić in Butler
Jokić v dvoboju z Butlerjem. Foto: profimedia

Košarkarji Denverja so veliko bolj spočiti od tekmecev, ki so v finalu vzhoda šele po sedmih tekmah izločili Boston. Na drugi strani pa je vprašanje, če jim prav zaradi tega primanjkuje tekmovalnega ritma. “Jutri bomo videli, če je bil počitek za nas dober. Premor je bil precej dolg. A mislim, da smo dobro pripravljeni,” optimistično proti tekmi zre Nikola Jokić.

Jokića v finalu čaka tudi dvoboj z rojakom in soimenjakom Nikolo Jovićem. “Igral je v isti ekipi kot jaz v Srbiji, eden njegovih trenerjev je bil tudi moj boter. Povedal mi je, da je Jović zelo dober košarkar in da ima talent igrati v ligi NBA,” pravi Jokić, vseeno pa je vprašanje, če ju bomo sploh kdaj videli skupaj na parketu. Jović namreč pri Miamiju ne dobiva veliko minut.

Pred finalno serijo je z izbranimi besedami o svojem varovancu govoril trener Denverja Michael Malone, ki ga je primerjal z enim najboljših košarkarjev vseh časov: “Tim Duncan je bil nesebičen zvezdnik. Takšnega vidim tudi Nikolo Jokića. Pri njem ni vse samo o njem. Celo sram ga je pozornosti. Želi biti le eden izmed košarkarjev v slačilnici, se zabavati in zmagati. To nas motivira.”

Butler ima samo en cilj

Miamiju je šele kot drugi osmo postavljeni ekipi rednega dela sezone uspelo priti v veliki finale. Pred njim so to konec devetdesetih naredili tudi New York Knicksi, ki pa so morali na koncu premoč priznati San Antoniu. “Vemo, česa smo sposobni. Ostajamo samozavestni,” pravi prvi zvezdnik ekipe Jimmy Butler.

“Igram le za šampionski prstan in pokal gospoda O’Briena. Lahko vzamete vse ostale nagrade. All Star, najboljše peterke lige, obrambne dosežke … Res mi je vseeno. Želim le osvojiti naslov,” dodaja.

Jimmy Butler
Jimmy Butler. Foto: profimedia

Butler je ob tem še dodatno razveselil vse navijače Miamija: “To je zadnji dres, ki ga nosim v ligi NBA.” S tem je potrdil namero, da do konca kariere igra v Miamiju.

Kako pa zaustaviti Nikolo Jokića? “Moramo ga braniti kot ekipa, vseh pet košarkarjev. Obrambnih napak si ne smemo privoščiti.”