Slovenski navijači trepetajo za Luko Dončića

Košarka 14. Jan 202411:45 1 komentar
Foto: Profimedia

Luka Dončić je v noči na nedeljo še drugo zaporedno tekmo Dallas Mavericks spremljal z roba igrišča. Še naprej mu preglavice povzročajo težave z gležnjem.

Dallas je to sezono odigral že 40 tekem rednega dela, na pomoč slovenskega zvezdnika je lahko računal na 34 obračunih. Že tri tekme je izpustil zaradi težav z desnim gležnjem, prvič v sezoni je v odsotnosti povezal dve tekmi. Razlog za skrb?

Teksašani so bili glede zdravstvenega stanja Luke Dončića za zdaj precej skopi z informacijami, z izjemo podatka, da se zaradi z zvina spopada z oteklino. Že zgolj dejstvo, da je kljub težavam še uspel odigrati dva obračuna – na obeh je presegel mejo 30 točk – lahko navijačem vendarle vliva nekaj optimizma, da bo kmalu nazaj.

Predvsem v luči naslednje tekme, ki bo za Slovence v zelo ugodnem terminu – v ponedeljek ob 20.30. Prvo polovico rednega dela bodo Mavsi sklenili z novim obračunom proti New Orleansu, znova bodo igrali na domačem parketu.

Klub za zdaj še ni sporočil, če bo Luka za tekmo nared, niti še ni oddal poročila za uraden seznam poškodovanih košarkarjev, ki ga liga NBA posodablja večkrat dnevno.

Trener Jason Kidd je pred dnevi za svojega varovanca dejal, da bodo njegov napredek spremljali iz dneva v dan, preden se bodo odločili, da je znova nared za igro. Ob čakanju na njegovo vrnitev bo tako potrebna predvsem potrpežljivost.

Luka Dončić poškodba težave
Foto: Profimedia

Brez slovenskega reprezentanta je Dallas to sezono dobil dve tekmi od šestih (33%). Z njim imajo razmerje zmag in porazov 21-13 (61,8%). Prvo tekmo sezone je sicer izpustil zaradi rojstva hčerke Gabriele, medtem ko je v drugi polovici decembra dvakrat manjšal še po zaslugi poškodbe stegenske mišice.

Premalo odigranih tekem ga lahko stane nagrad

Liga NBA je z letošnjo sezono v veljavo sprejela novo pravilo, ki določa tudi najmanjše število odigranih tekem v rednem delu, da je košarkar sploh lahko upoštevan pri individualnih nagradah. Luka je bil zadnje štiri sezone izbran v prvo peterko, če bi letos izpustil preveč tekem, bi tako lahko ostal brez nadaljevanja niza.

Meja je postavljena pri 65 odigranih tekmah od 82. Luka ima torej še dovolj zaloge, da ga za nagrade ne bi smelo skrbeti. Drugače je pri centru Joelu Embiidu, ki je bil dolgo celo prvi favorit za drugi zaporedni MVP naziv. S 34,6 točke na tekmo je trenutno prvi strelec lige - točko manj v povprečju vpiše Luka - a je izpustil že 10 od 37 tekem svojega moštva. Če bo nadaljeval s takšnim tempom, se bo lahko ob koncu sezone poslovil od boja za nagrade.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje