Teren za Dončićevo maščevanje je pripravljen

Košarka 11. Apr 202418:00 0 komentarjev
Luka Dončić Harden George
Foto: Profimedia

Luka Dončić si je z Dallasom zagotovil četrti nastop v končnici lige NBA. Še tretjič se bo v izločilnem delu pomeril proti franšizi Los Angeles Clippers.

Dallas je dobil tekmeca v prvem krogu končnice lige NBA. Zdi se, kot da so dvoboji proti LA Clippers stalnica. Prav tako imamo občutek, da je Luka Dončić nočna mora za nasprotnike iz mesta angelov. Vseeno pa jih v končnici lige NBA še ni izločil. A v tretje gre rado.

V svoji šesti sezoni bo slovenski reprezentant še četrtič zaigral v končnici lige NBA. Dallas se pod njegovim vodstvom v playoff ni uvrstil dvakrat: v Dončićevi prvi sezoni, prav tako pa lani, ko so varovanci Jasona Kidda na koncu sezone povsem popustili in tudi namerno izgubljali tekme, kar jim je prineslo kot dvanajstim izbor na naboru in posledično Derecka Livelyja.

V preostalih treh sezonah, ko je bil Dallas med osmimi najboljšimi ekipami zahoda, je izkupiček takšen: uvrstitev v konferenčni finale v sezoni 2021/22, dvakrat pa izpad že po prvem krogu (2019/20, 2020/21) – obakrat prav proti franšizi LA Clippers.

Luka Dončić
Foto: Profimedia

V mehurčku leta 2020, ko je bila sezona močno pod vplivom pandemije covida-19, je Dončić prvič okusil nastop v končnici lige NBA, Los Angeles pa je slavil po šestih tekmah. Vseeno je slovenski as pustil globok pečat, predvsem na četrti tekmi s 43 točkami, 17 skoki, 13 asistencami in zadeto trojko ob zvoku sirene za zmago in izenačenje serije na 2-2.

Leto zatem je bil Dallas še bližje, a znova prekratek. Kljub 46 točkam in 14 asistencam Dončića na ključni sedmi tekmi. Clippers so slavili s 126:111 in se uvrstili v drugi krog.

Dončić je tako proti letošnjim nasprotnikom v končnici odigral že 13 tekem. V povprečju dosega po 33,5 točke, 9,5 asistence in 8,8 skoka na obračun.

Tudi v rednem delu sezone so LA Clippers Dončiću precej ljub nasprotnik. Na osemnajstih tekmah v povprečju dosega po 32,6 točke, 8,3 skoka in 7,4 asistence na tekmo. A Dallas je v šestih sezonah proti omenjenim tekmecem dobil le sedem tekem rednega dela, izgubil jih je enajst.

Boj za domače igrišče

Teren je tako pripravljen za maščevanje, a vse še ni jasno. Glavno vprašanje zdaj ostaja, katera ekipa bo imela v prvem krogu prednost domačega igrišča. LA ima trenutno zmago prednosti, dve tekmi pred koncem sezone je jasno, kaj mora Dallas storiti.

Moštvi se odlično poznata, a v letu 2024 še nista zaigrali druga proti drugi. Zanimivo je dejstvo, da zadnji medsebojni obračun sega v leto 2023. Vse tri tekme v letošnjem rednem delu sezone so bile odigrane povsem na začetku tekmovalnega cikla. Na treh tekmah so Clippers zmagali dvakrat, Dallas je dobil prvi obračun 10. novembra.

To pomeni, da ima Los Angeles boljše medsebojno razmerje zmag in porazov. Če hoče Dallas prednost domačega parketa v prvem krogu končnice, more slaviti na obeh preostalih obračunih, Clippers pa morajo izgubiti obe tekmi.

Preostali tekmi do konca rednega dela sezone:

Dallas: proti Detroitu in Oklahomi

Los Angeles: proti Utahu in Houstonu

Luka Dončić
Luka Dončić. Foto: Profimedia

LA še ni “okusil” prerojenega Dallasa po koncu prestopnega roka lige NBA. Odkar sta v Teksas prišla PJ Washington in Daniel Gafford, je to namreč povsem druga ekipa. Gafford je z Dončićem začel na osemnajstih tekmah, Telički so na teh obračunih izgubili le enkrat.

Prav tako je strah vzbujajoča Dallasova forma, 16 zmag in le 2 poraza na zadnjih 18 tekmah.

Kaj vse to pomeni, bomo videli kmalu. Končnica lige NBA se začne 20. aprila.

Lestvica zahodne konference:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!