Reševalo ga je mesto. Zdaj se zaveda, da denar ne kupuje pokalov

Hokej 11. Apr 20245:00 0 komentarjev
Rok Tičar
Foto: Aleš Fevžer

Slovenski hokejisti bodo danes zvečer v Tivoliju odigrali prvo od šestih prijateljskih tekem pred prihajajočim svetovnim prvenstvom divizije I skupine A v Bolzanu. V Ljubljano prihaja Avstrija, s katero tudi v prihodnji sezoni ostaja povezan izkušeni ris Rok Tičar.

Po 10 dneh priprav je pred slovensko hokejsko reprezentanco prvi pripravljalni test. Danes ob 19. uri v Tivoli prihaja Avstrija, ki bo tekmec risov tudi jutri v Beljaku, s čimer bodo Slovenci končali drugi teden priprav na svetovno prvenstvo divizije I v Bolzanu, ki se začne 28. aprila.

“Šest prijateljskih tekem. To je ravno prav. Avstrija, Poljska in Francija po dvakrat. Gremo korak za korakom. Veliko fantov je novih. Te iz Olimpije spremljam, so zelo dobri in talentirani, na pravi poti. Želim si, da se tudi v reprezentanci čim hitreje počutijo domače. Vsak od njih je zelo pomemben. Vem, kako sem se počutil, ko sem bil toliko star kot oni,” pred šampionatom pravi napadalec Rok Tičar.

Ni lahkih tekmecev

Že po prvem treningu v začetku aprila mu je bilo jasno, kaj bo prepoznavna igra Slovencev: “Poudarek je na hitrosti in agresivnosti, čim več igre s ploščkom. To je za vse nas zelo dobro. Da tekmec nima posesti oziroma časa za oddajo ploščka. Želja je vrnitev med elito. Ne smemo podcenjevati nobenega nasprotnika, danes že vsak igra dober hokej in dobro drsa. Želim si, da gremo proti vsakemu tekmecu stoodstotno. Zagotovo pa sta na papirju najtežja tekmeca Italija in Madžarska.”

Rok Tičar
Foto: Guliverimage

Dober test za vse

34-letnik se je pred to sezono po štirih letih v Celovcu preselil na Dunaj. A s Capitals (na 47 tekmah je sicer vpisal 41 točk) mu ni šlo po načrtih, hokejisti iz avstrijske prestolnice so ostali brez končnice.

“Nič nam ni šlo. Reševalo me je le dobro mesto, na Dunaju sem se imel res dobro, z družino smo uživali. Ampak tja sem šel zaradi hokeja, razočaran sem, ker nismo naredili rezultata. Po 16 letih se Dunaj ni uvrstil v končnico. Upam, da smo se pogledali v ogledalo. Želim, da se Dunaj naslednje leto pobere in bolje starta v sezono, saj smo mi že predsezono prespali. Že tam smo naredili ’veliko’ za poraze celo sezono,” se neuspešne zime spominja Tičar. Po sezoni si je vzel 10 dni za miselni počitek, nato pa je pred reprezentančnimi pripravami formo ohranjal s treningi na Jesenicah.

Že pred aprilom je rešil klubsko vprašanje prihodnje sezone. Podpisal je enoletno pogodbo z Gradcem, torej še bližje domu. “Kolikor mi je znano, je prišel gospod z veliko denarja. To bo dober test za vse nas v garderobi. Skušali se bomo čim bolj povezati. Tudi v drugih športih po svetu vidimo, da denar ne kupuje pokalov. Ekipa bo veliko boljša, kot je bila v tej sezoni.”

Rok Tičar
Foto: Aleš Fevžer

O tem bomo govorili poleti

Turnir v Bolzanu, ki od 28. aprila do 4. maja čaka Slovence, pa ne bo edini reprezentančni izziv v tej pomladi in poletju. Konec avgusta čakajo rise še olimpijske kvalifikacije. V Rigi bodo igrali z Latvijo, Francijo in Ukrajino, v Milano 2026 se bo uvrstil le zmagovalec. “O tem nismo še nič govorili. Vsi tekmeci so težki. Ampak želja vsakega fanta, tudi mladega, je, da se znova uvrstimo na olimpijske igre,” je zaključil Tičar. Ob zelo verjetni odsotnosti prvega napada Urbas-Verlič-Jeglič, ki so si z Bremerhavnom zagotovili zgodovinski finale nemške lige, bo na otroka Jesenic padla še večja odgovornost v igri v napadu.

Prijateljske tekme Slovenije:

11. april: Slovenija – Avstrija
12. april: Avstrija – Slovenija
18. april: Poljska – Slovenija
19. april: Poljska – Slovenija
24. april: Francija – Slovenija
25. april: Francija – Slovenija


Spored slovenskih tekem na SP IA:

28. april, 12.30: Južna Koreja – Slovenija
30. april, 12.30: Slovenija – Romunija
1. maj, 19.30: Slovenija – Italija
3. maj, 16.00 Slovenija – Japonska
4. maj, 19.30 Madžarska – Slovenija


Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!