V kako hudih težavah se je znašel avstralski zvezdnik?

Košarka 30. Nov 202310:17 0 komentarjev
Josh Giddey
Josh Giddey. Foto: profimedia

Josh Giddey si je nakopal težave. Avstralskega reprezentanta, ki v ligi NBA nastopa za Oklahomo, policija preiskuje zaradi domnevnega razmerja z mladoletnico.

Policija je začela preiskavo proti košarkarju Oklahome, ki naj bi imel razmerje z mladoletnico. Policijski oddelek Newport Beach je podal izjavo, da aktivno preiskujejo obtožbe in iščejo dodatne informacije. Josh Giddey, ki je 10. oktobra dopolnil 21 let, situacije ne komentira. “Razumem vaša vprašanja, popolnoma razumem, da želite izvedeti kaj o tem. Toda trenutno nimam komentarja,” je povedal Avstralec.

Starost mladoletnice še ni povsem znana, stara pa naj bi bila med 15 in 17 let. Incident se je zgodil v Los Angelesu, kjer je spodnja starostna meja privolitve v spolno razmerje 18 let, zato je Avstralec v vsakem primeru v težavah. V Oklahomi, kjer Giddey igra, je ta meja postavljena pri šestnajstih letih.

Do zapleta je prišlo potem, ko so po spletu zaokrožile fotografije in videoposnetki najstnice s članom Oklahome.

Josh Giddey
Josh Giddey na tekmi proti Sloveniji na letošnjem svetovnem prvenstvu. Foto: profimedia

Lastno preiskavo je začela tudi sama liga NBA. Giddey bi lahko zaradi obtožb ostal brez 40-milijonskega sponzorskega posla s proizvajalcem kosmičev Weet-Bix.

Giddey je po obtožbah že odigral dve tekmi. V Minnesoti je bil delež glasnih žvižgov.

Oglasil se je tudi Giddeyjev rojak Andrew Bogut, z Golden Statom leta 2015 prvak lige NBA: “Slišal sem, da je Oklahoma že eno leto vedela za situacijo in Giddeyju pustila igrati.” Dodal je, da naj bi mladoletnica NBA-jevcu lagala o svoji starosti.

Ga Oklahoma sploh potrebuje?

Navijače Oklahome bi situacija verjetno bolj prizadela, če bi Giddey sezono začel dobro. A daleč od tega. 21-letnik, ki je vstopil v svojo tretjo sezono v ligi NBA, v povprečju dosega po 12 točk, 6 skokov in 4 asistence na tekmo. V vseh kategorijah močno zaostaja za svojim lanskim povprečjem (16,6 točke, 8 skokov, 6 asistenc).

Ob vrnitvi Cheta Holmgrena, ki je lansko sezono zaradi poškodbe v celoti izpustil, je Giddeyjeva vloga v prvi peterki Oklahome precej manjša kot lani. Za Grom še naprej blesti Shai Gilgeous Alexander, ki je prvo ime ekipe in tudi prvi organizator igre. Žogo v svojih rokah “potrebuje” tudi Giddey, ki pa do pravih priložnosti letos ne prihaja. Ob tem je korak naprej storil še Jalen Williams.

Oklahoma City
Prihodnost Oklahome s četverico na fotografiji je še kako svetla (iz leve proti desni: Lu Dort, Jalen Williams, Chet Holmgren, Shai Gilgeous Alexander. Foto: profimedia

Za nameček Thunder v letošnji sezoni blesti. Oklahoma zaseda četrto mesto na lestvici zahodne konference z razmerjem zmag in porazov 11-6. Izenačena je s tretjim Dallasom Luke Dončića, za vodilno Minnesoto pa zaostaja le za dve zmagi.

Poraja se vprašanje, ali je za Giddeyja v moštvu sploh dovolj prostora. Glede na to, da ne gre za dobrega strelca iz razdalje, se marsikdaj zdi, da se na parketu, ko mora igrati brez žoge, ob ostalih košarkarjih ne znajde najbolje. Oklahoma ima poleg vsega še eno najdaljših klopi v ligi NBA, veliko je košarkarjev, ki bi Avstralca lahko nadomestili v prvi peterki. Nenazadnje Vasilije Micić, ki se je iz Anadolu Efesa vendarle preselil čez lužo, pogosto sploh ne stopi na parket.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!