Ljubljanski spektakel z napako. Tudi za košarkarje (VIDEO)

Košarka 1. Avg 202315:09 1 komentar

"Gledalci naj uživajo, nas pa zanima predvsem svetovno prvenstvo," pred srednimi Telemachovim spektaklom v razprodanih Stožicah, kjer se bosta ob 20.30 pomerili reprezentanci Slovenije in Grčije, razmišlja selektor Aleksander Sekulić.

Potem ko je pred enim letom Stožice obiskal Nikola Jokić, bi moral v sredo v največji slovenski športni dvorani gostovati še Giannis Antetokounmpo. A ker se “grški čudak” še ni priključil reprezentančnim pripravam, je ideja o zvezdniškem soočenju z Luko Dončićem padla v vodo. Da zaradi tega niso razočarani le mnogi kupci zasoljenih vstopnic, je na predzadnjem treningu potrdil tudi stalni reprezentant in v zadnjem kvalifikacijskem oknu celo kapetan Aleksej Nikolić :”Škoda. Vsi bi ga želeli videti v živo. Vemo, česa je sposoben. Nekaj povsem drugega pa je, ko lahko zaigraš proti takšnemu košarkarju.”

A o kakovostnem preizkusu vseeno ne gre dvomiti. “Vseeno verjamem, da imajo Grki tudi brez njega močno reprezentanco. Tudi motivacija ne bo sporna. Tekme se veselimo. Spektakli v Stožicah so sicer že del tradicije. Verjamem, da bo tako tudi tokrat. A za nas je ta tekma predvsem priložnost za dobro pripravo in vpogled v to, kje smo dobri, kaj moramo popraviti … Verjamem, da dobro treniramo. Smo samozavestni. A prave odgovore lahko podajo šele tekme. Grčija zato prihaja kot naročena. Je pa jasno, da še nismo na ravni, na kateri želimo biti na svetovnem prvenstvu,” dodaja Nikolić.

Hitro mu je prikimal tudi povratnik v reprezentanco Gregor Hrovat. “Smo v fazi, ko se bolj obremenjujemo z lastno igro. Napredujemo. Iz dneva v dan smo bolj povezani. Verjamem v lepo predstavo proti Grčiji. Tudi s pomočjo ekipe. To pa je le del poletne zgodbe. Verjamem, da bo uspešna. Pomembno je, da skozi priprave prekrijemo naše slabosti in pokažemo kakovost,” razmišlja 28-letni Koprčan, ki že pred prihodom na reprezentančni zbor ni želel pogrevati lanskoletne zgodbe.

Grki, ki prihajajo v Ljubljano:

Kostas Papanikolaou, Thanasis Antetokounmpo, Giannoulis Larentzakis, Dimitris Agravanis, Giorgos Papagiannis, Michaelis Dimitris Moraitis, Giorgos Tsalbouris, Vassilis Toliopoulos in Thomas Walkap.

Tudi selektor Aleksander Sekulić poudarja, da gre za novo zgodbo, za novo poglavje. Ob tem se zaveda, da ga čaka še kar nekaj dela pri kleščenju igralskega seznama. Trenutno je na seznamu kandidatov za japonsko dvanajsterico še 16 košarkarjev. Kakšnemu se utegne zahvaliti že jutri. Do seznama dvanajstih ali trinajstih pa bi rad prišel prihodnji teden, ko se bo izbrana vrsta pomerila s Črno goro in odpotovala na turnir v Malago.

“Zdaj še lahko preizkušamo posamezne igralce in v sistemih vidimo, kaj nam ustreza in kaj ne. Čeprav so reprezentančno obrisi dokaj jasni, bomo tudi v sredo minutažo razporedil na širši kader,” razmišlja Sekulić, ki se zaveda zvezdniškega blišča in spektakularnega predznaka sredinega večera. Vseeno pa med vrsticami poudarja, da ga precej bolj zanima slovenska podoba. “Spektakel bodo ustvarili gledalci. Da, pričakujemo polno dvorano. Mi pa moramo gledati proti svetovnem prvenstvu. Tja je usmerjena naša priprava. Poskušamo udejanjiti stvari na parketu. Vse gre po načrtu. Dokaj tekoče,” je dajal Sekulić.

Pripravljalne tekme – v živo na Sportklubu

Torek, 25. julij 2023, Celje 
Slovenija – Kitajska 75:73

Sreda, 2. avgust 2023, Ljubljana – Telemachov spektakel
20.30 Slovenija – Grčija

Petek, 4. avgust 2023, Atene
Grčija – Slovenija

Torek, 8. avgust 2023, Ljubljana
18.00 Slovenija – Črna gora

Petek, 11. avgust 2023, Malaga
21.30 Španija – Slovenija

Sobota, 12. avgust 2023, Malaga
20.00 ZDA – Slovenija

Sobota, 19. avgust 2023, Tokio
8.00 Japonska – Slovenija

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje