Težko pričakovan prvi javni nastop Luke Dončića je za nami. Kaj vse je povedal?

Luka Dončić, ki se je včeraj po več kot trimesečnih individualnih treningih priključil pripravam košarkarske državne reprezentance, je danes na novinarski konferenci odgovarjal na vprašanja sedme sile. Kaj vse je povedal?

“Svojo ekipo sem razočaral. Celotno državo, ki navija za nas, sem pustil na cedilu. To nisem jaz. Biti moram boljši,” je 14. septembra v Berlinu, le nekaj minut po presenetljivem četrtfinalnem porazu Slovenije proti Poljski na EuroBasketu 2022, pripovedoval vidno poklapani Luka Dončić. “Vrnil sem bom,” je obljubil kmalu zatem. In se je. Deset mesecev in pol pozneje je znova del reprezentance, tokrat v pripravah na svetovno prvenstvo, ki se bo za Slovence z mislijo na preboj v Manilo začelo na Okinavi.

Vmes se je zgodilo marsikaj. Za Dončićem je že peta sezona v ligi NBA. Še četrtič zapored jo je končal v prvi peterki in še četrtič zapored je nastopil na tekmi vseh zvezd. A ker je Dallas po treh letih krepko zaostal za končnico, je, kljub izjemni osebni statistiki (66 tekem, povprečje – 32,4 točke, 8 asistenc in 8,6 skoka), tudi Teksas zapustil s sklonjeno glavo. Po drugi strani pa je bil trdno odločen, da nenadejano dolg premor skrbno izkoristi za sanacijo vseh poškodb, telesno preobrazbo in celostno pripravo na reprezentančno akcijo in šesto sezono v najmočnejši ligi na svetu.

Foto: Uroš Kokol
Foto: Uroš Kokol
Foto: Uroš Kokol
Luka Dončić na današnji novinarski konferenci. Foto: Uroš Kokol
Foto: Uroš Kokol
Foto: Uroš Kokol
Foto: Uroš Kokol
Foto: Uroš Kokol
Foto: Uroš Kokol
Foto: Uroš Kokol
Foto: Uroš Kokol
Foto: Uroš Kokol

In ko so v petek po spletu zaokrožili prvi posnetki Luke Dončića v reprezentančni bazi, se je sprožil plaz odzivov. Američani so se navduševali nad okleščenim telesom in športnim videzom, ki si ga je ob obisku treninga ogledal tudi trener Dallas Jason Kidd. Srbi so ob misli na reprezentančno košarico Nikole Jokića šaljivo pripominjali, da Dončiću pač ni treba skrbeti za konje. Slovenci pa so še bolj odločno začeli odštevati dneve do prve predstave v  reprezentančni majici.

Še pred tem je 24-letni košarkarski super zvezdnik danes sedel pred številne slovenske in tuje novinarje, ki so se zbrali na novinarski konferenci v Ljubljani …

O čem vse je Luka Dončić govoril na tiskovni konferenci?

O prihodu na zbor:

“Dolgo poletje zame, ampak sem zelo vesel, da sem nazaj. Lepo poletje. Veliko tekem, veliko treningov. Se že veselim.”

O tem, da so ga soigralci izbrali za kapetana:
“Počaščen sem, da sem lahko kapetan. S trenerjem in igralci smo se tako odločili. Res sem počaščen.”

O prijateljski tekmi proti Grčiji:

“Stožice so razprodane, tako kot so bile na vseh pripravljalnih tekmah v prejšnjih letih. Res je bilo lepo. Tekme proti Grčiji se zelo veselimo.”

NBA-jevca v slovenski reprezentanci. Foto: Uroš Kokol

O želji za letošnje svetovno prvenstvo:
“Cilj je vedno enak. Na vsako prvenstvo, na katero gremo, je cilj, da ga osvojimo. Kaj se zgodi, je drugo. Cilj je zame vedno enak.”

O tem, ali je klubska sezona dodaten motiv za reprezentanco:
“Niti ni tako motivirala kot jezila. Absolutno sem motiviran.”

O tem, v kakšni formi je in kako se je pripravljal:
“Bolj malo spremljam, kaj pišejo o tem. Letos se počutim bolje. Tudi vidi se. Anže Maček me je priganjal. Njega pohvalite.”

O porazu proti Poljski na evropskem prvenstvu:
“Zgodi se. Ni zadnja tekma, ki smo jo izgubili. Ni prva. Gledaš naprej. Druga ekipa, nekaterih igralcev ni, nekateri so isti. Nove pomočnike imamo. Osredotočamo se na letos, ne pa na to, kaj je bilo lani.”

O tem, da ni zraven Gorana Dragića in Eda Murića:
“Zelo težko. Dva super igralca. Dragič je vsako leto igral. Na evropskem prvenstvu 2017 nam je dal vsem. Edo Murič je bil kapetan .Najboljši tip za garderobo. Težko ju bomo nadomestili.”

O tem, ali je reprezentanca dobra priprava za novo sezono:
“Jaz na to ne gledam kot na priprave. V reprezentanci uživam, s fanti se imamo lepo, vi se razumemo. Uživam. Res je lepo igrati za reprezentanco.”

O tem, kakšen zgled sta bila prejšnja kapetana (Goran Dragić in Edo Murić):
“Lep zgled, oba.”

O tem, ali je lačen tekem:
“Komaj čakam. Od 10. aprila nisem igral. Komaj čakam.”

O tem, kaj pričakuje od pripravljalnih tekem:
“Vse del priprav. Kake stvari je treba menjati. To je bolj vprašanje za našega trenerja. Da vidimo, kje smo. Sploh tekma z Grčijo, ki je močna reprezentanca.”

O tem, kako se pripravlja na vodstveno vlogo:
“Ni nova vloga. Kapetan sem že bil v reprezentanci, tudi v Dallasu. Kako se pripravljam, pa ne vem.  To pride sproti. Se ne da naučiti. Če imaš, imaš.”

O tem, kaj se je pogovarjal z Jasonom Kiddom ob njegovem obisku:
“Nič takega. Kaj smo delali poleti, nič takega. Bolj malo o košarki.”

O tem, kaj pravi o delu Dallasa glede kadrovanja:
“Zdaj sem v reprezentanci, zato o tem ne razmišljam. Lahko še kaj podpišemo, morda ne. To je bil dober korak za nas.”

O navijačih slovenske reprezentance:
“Navijači so bili, kamorkoli smo šli, zraven. Res so dobri navijači. Zato nam tudi to, ko se Stožice napolnijo, užitek. Vemo, da nas bodo gledali, čeprav ure ne bodo najbolj primerne. To nam pomeni veliko.”