Ljubljansko slavje z veliko napako in negotovostjo

Košarka 10. Jun 202319:36 0 komentarjev

Košarkarji Cedevite Olimpije so vendarle izpolnili domačo nalogo in v četrti tekmi (3:1) finala državnega prvenstva prišli do domače lovorike. Tokrat so v Tivoliju pred slabimi 2.000 gledalci celo prvič v sezoni zares prepričljivo premagali domžalski Helios (99:71), ki se je izkazal za odličnega finalista. Ljubljansko slavje pa je pokvarila poškodba kapetana Eda Murića.

Kadrovsko in proračunsko precej šibkejši Helios je v prvih treh tekmah pošteno namučil Cedevito Olimpijo, prišel celo do ene zmage in preprečil pričakovani ljubljanski sprehod do naslova državnega prvaka. V četrti tekmi mu je nato pošla sapa, tako da je do izraza prišla ljubljanska individualna premoč, tokrat prepletena v učinkovito ekipno predstavo. Olimpija je tako s tretjo zmago v finalni seriji prišla do tretjega zaporednega naslova (pod takšen niz se je nazadnje podpisala leta 2006), skupno pa že do dvajsetega.

Foto: Aleš Fevžer

V prvi četrtini so sicer Domžalčani z dobro znano energijo še ponavljali sekvence s prvih treh tekem. Po delnem rezultatu 8:0 so vodili z 10:4, a bili vsega skupaj v prednosti le tri minute in pol. Zmaji so nato le začeli treti oreh. Znova jim je delo olajševala izrazita premoč v skoku, predvsem v napadalnem, ki je ponujal priložnosti za nove akcije. Tudi strelsko so bili tokrat bolj razpoloženi in predvsem bolj raznoliki, čeprav je bilo očitno, da želijo čim več žog spraviti v raketo. Tam sta vladala Karlo Matković in Alen Omić, medtem ko pa je na zunanjih položajih niti igre znova čvrsto držal Yogi Ferrell.

V 16. minuti je bila po košu Mirka Mulaliča ljubljanska prednost prvič dvomestna (40:30), kmalu zatem pa so prvaki vodili s štirinajstimi točkami naskoka (46:32). Visok ljubljanski ritem je nato v 19. minuti presekala poškodba Eda Murića. V enem od zadnjih napadov v prvem polčasu je ljubljanski in reprezentančni kapetan nerodno stopil, nato pa ob vidnih bolečinah in držanju za desno koleno obležal na parketu. Klubsko osebje ga je nato pospremilo v garderobo, informacije o resnosti poškodbe pa bodo bržčas znane šele v nedeljo. Prve napovedi so zelo črnoglede.

Osrednji odmor je, kot vse kaže, nato služil za dogovor o maksimalno zavzetem nadaljevanju. Zasedba trenerja Mira Alilovića, ki se je s to tekmo tudi poslovil, je tovrstno zavezo uresničila ter v drugem polčasu postregla z eksplozivno predstavo. Vse dvome o zmagovalcu je razblinila že v tretji četrtini. Ta se je končala s silovitim zabijanjem Matkovića, po katerem je bila prednost že +28 (78:50).

Podobno je bilo tudi nadaljevanje, tako da je bilo kmalu jasno, da bo zaključek podal le še odgovor na končno prednost. Odgovor se je glasil +28 .Strelsko so na koncu izstopali Zoran Dragić (21), Karlo Matković (16), Alen Omić (16) in Yogi Ferrell (13). Slednji je nato zasluženo postal tudi MVP finala. V domžalski ekipi pa je Austin Luke dosegel 14 točk, kapetan Blaž Mahkovic pa dve manj.

Foto: Aleš Fevžer

“Ni bilo lahko, saj smo odigrali 7 tekem v 15 dneh. Ritem je bil naporen. A zato smo še toliko bolj veseli. A Olimpija mora biti prva v Sloveniji,” so bile ob slavju prve besede trenerja Olimpije Miro Alilović. “Morda smo danes pregoreli v želji. Poslušali smo jih presenetiti, tako kot na prvih treh tekmah, ko se je čutil kanček podcenjevanja. Zaslužena zmaga Olimpije,” pa je po finalnem porazu dejal trener Heliosa Dejan Jakara in napovedal veliko igralsko prevetritev v Domžalah.

Cedevita Olimpija torej s trojno krono (DP, pokal in superpokal) ostaja slovenski košarkarski vladar. A to je ob upoštevanju denarnega vložka in razpoložljivega kadra pravzaprav obvezen cilj. Manj uspešni so bili letos zmaji na mednarodni sceni. Če so ligo ABA z uvrstitvijo v polfinale in izpadom proti evroligaškemu Partizanu še končali v realni in pričakovanih okvirih, pa tega ne moremo reči za EuroCup. V slednjem je namreč Olimpija dosegla vsega tri zmage in ostala prikovana na zadnje mesto desetčlanske skupine A. Prav zaradi tega je že med sezono prišlo do kadrovskih sprememb. Še več jih bo prineslo nadaljevanje junija …

Cedevita Olimpija : Helios Suns 99:71

Dvorana Tivoli, gledalcev 2.000, sodniki: Majkič (Hrastnik), Grbić (Ljubljana), Španič (Postojna).
Cedevita Olimpija: Rebec 10 (2:3), Ferrell 13, Radović 5, Jeremić 2, Alibegović 7 (1:2), Murić 4 (2:2), Mulalić 5, Matković 16, Omić 16 (2:2), Dragić 21 (2:2).
Helios Suns: Luke 14 (1:2), Ferme 3, Zemljič 2, Mirtič 9 (3:4), Buljević 8 (1:2), Oman 6, Tunstall 6, Bačvič 7, Mahkovic 12 (3:3), Sirc 4.
Prosti meti: Cedevita Olimpija 9:11, Helios Suns 8:11.
Met za tri točke: Cedevita Olimpija 12:30 (Dragić 5, Ferrell 3, Rebec 2, Radović, Mulalić), Helios Suns 11:35 (Luke 3, Mahkovic 3, Oman 2, Ferme, Buljević, Bačvič).
Osebne napake: Cedevita Olimpija 16, Helios Suns 17.