Luka Dončić nezadovoljen s potezo lastnika kluba

Košarka 10. Apr 20238:21 0 komentarjev
Lastnik Dallasa Mark Cuban in Luka Dončić
Lastnik Dallasa Mark Cuban in Luka Dončić; Foto: AP Photo/LM Otero via Guliverimage

Sezona Dallas Mavericks in z njimi Luke Dončića je končana. Slovenski zvezdnik je po razočaranju še zadnjič stopil pred medije ter spregovoril o porazni sezoni, Kyrieju Irvingu in tudi slovenski reprezentanci, ki je trenutno edina v njegovih poletnih načrtih.

Dallas je sezono zaključil praktično že po 80 tekmah rednega dela. Ko je bilo glede na razpored do konca več ali manj jasno, da ne morejo več prehiteti Oklahome na 10. mestu, v Teksasu niso več niti poskušali. Zadnje mesto, ki še vodi v dodatne kvalifikacije za končnico, so brez boja prepustili tekmecu. Odločitev je sprejelo vodstvo kluba, na čelu z lastnikom Markom Cubanom. Raje so se podali v lov na nabor, ki jim ga je v teoriji zagotovil poraz proti Chicagu.

V luči porazne sezone so se tega sicer lotili tako nespretno, da so se znašli pod drobnogledom lige NBA, ki je zaradi nenavadnih okoliščin sprožila preiskavo. Velik del zaslug gre trenerju Jasonu Kiddu, ki po tekmi ni ovinkaril glede ukaza “od zgoraj”. Če bi priredili slaven citat iz ameriškega celovečerca Klub golih pesti, je prvo pravilo namernega izgubljanja tekem, da se ne govori o namernem izgubljanju, čeprav je to seveda javna skrivnost.

Dončić zanikal govorice

Mahanje z belo zastavo je zmotilo tudi prvega zvezdnika Dallasa Luko Dončića. “Ta odločitev mi ni bila všeč,” je bil na novinarski konferenci ob koncu sezone neposreden slovenski reprezentant, ki je še razkril, da so se vodilni možje sicer z njim najprej pogovorili: “Tako je. Prišli smo do sporazuma, zato je vse v najlepšem redu. Zdaj sem z mislimi že drugje in o tem več ne razmišljam.”

Luka Doncic, dallas slovenija
Foto: Profimedia

Lastnik teksaške franšize Mark Cuban se je v zadnjih dneh pogosto pojavljal pred novinarji in med drugim dejal, da morajo v klubu storiti vse za zvestobo Slovenca. V ZDA so že zakrožile govorice, da je Luka v Dallasu nezadovoljen in bi lahko v prihodnosti celo zahteval menjavo. Zapisi so dosegli tudi 24-letnega Ljubljančana.

“Ne vem, kdo je avtor, a videl sem zapis, da bom zahteval menjavo. Zdelo se mi je zabavno, saj niti sam nisem vedel, da to drži. Jaz tega nisem rekel. Tukaj sem srečen, zato ni skrbi,” je zatrdil Dončić.

Tolažilna nagrada za boljšo prihodnost

Končno 11. mesto v zahodni konferenci je drugi najslabši izkupiček Dallasa od njegovega prihoda leta 2018. Končnico je zgrešil šele drugič, prvič po uvodni sezoni, ko je bila ekipa še v nastajanju. Po treh letih napredovanja po lestvici in v končnici vse do konferenčnega finala, so letos Mavsi storili velik korak nazaj. Tolažilna nagrada naj bi bil 10. izbor na letošnjem naboru, a bi lahko z nekaj nesreče na loteriji ostali tudi brez. V kolikor bodo zdrsnili na 11. mesto ali nižje gre njihov izbor v roke New Yorku (več o tem si lahko preberete tukaj).

Luka je odigral 66 od 82 tekem ter v povprečju na tekmo vpisal 32,4 točke, 8,6 skoka in 8 asistenc ter dodal še 1,4 ukradene žoge in 0,5 blokade. Iz igre je zadel 49,6 odstotka metov. V točkah, odstotku meta in ukradenih žogah je odigral svojo najboljšo sezono v ligi NBA.

Vrhunci Luke Dončića v sezoni 2022/23

Zanj se bo košarka nadaljevala poleti, ko bo na vrsti nova reprezentančna akcija slovenske reprezentance. Vrhunec bo od 25. avgusta naprej, ko se začne svetovno prvenstvo. Tam bo z Dončićem Slovenija znova napadala najvišja mesta. Pričakovanja so velika, tudi zato, ker Luka tako dolgega premora, kot ga bo imel letos, ni imel že leta …

O čem je še govoril Luka Dončić?

O igri s Kyrijem Irvingom, ki se mu po sezoni izteče pogodba:

“Upam, da bova nadaljevala. Kemija in najin odnos se ne bosta razvila v enem dnevu. Gre za dolg proces. Si pa tega želim. Je odličen igralec. Želi si le miru in je odlična oseba. Z njim se lahko pogovarjaš. O njem je bilo povedanega veliko, kar se je izkazalo, da ne drži.

O tem, če bo pomagal prepričati Irvinga v podpis nove pogodbe:

Da. Mislim, da odlično paše v to moštvo. Ljudje bodo govorili o izidih, a kot sem dejal, za vse to je potreben čas. Upam, da bo ostal z nami.

O tem, da je ob slovenskem večeru v Dallasu na tekmi proti Chicagu odigral le eno četrtino:

Čudni časi so. Do njih ni bilo ravno pošteno, a sem odigral vsaj eno četrtino.

O tem, kaj se mora spremeniti, da bodo boljši:

Nekaj se mora spremeniti, brez dvoma. Lani, ko smo prišli do konferenčnega finala, smo se zabavali na parketu. Kemija je bila odlična. Nekaj se zagotovo mora spremeniti. Bomo videli, ne želim o tem govoriti z mediji.

O tem, kaj se je v zadnjem leti naučil o sebi:

Ne vem. Na to sezono ne gledam tako. Nisem še imel časa razmišljati o tem. Vam bom povedal, ko se znova zberemo pred novo sezono. Zdaj bom imel čas.

O tem, če ga bomo videli v reprezentanci:

Ja, ja.

O tem, da je bil drugi strelec lige, a so naredili korak nazaj kot ekipa:

Slabo je, saj se nismo uvrstili v končnico. Individualni dosežki ne pomenijo nič, če ni ekipnega uspeha.

O tem, če se mu zdi, da je za njim individualno najboljša sezona:

Ne! Nismo v končnici. Preprosto.

O tem, kako bo videti njegovo poletje:

Državna reprezentanca. Razen tega, pa ne bi vedel.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!