Preizkus Dallasove sposobnosti in Dončićeve potrpežljivosti

Košarka 9. Apr 20239:53 0 komentarjev
Dončić Mark Cuban
Dončić in Cuban. Foto: profimedia

Dallasu gre v zadnjem času vse narobe. Potem, ko so proti Chicagu več kot očitno izgubili namerno, so zdaj zaradi tega pod drobnogledom lige NBA. Ob tem se pojavlja tudi "strah", da Luka Dončić ne bo več prav dolgo del franšize iz Teksasa.

Po porazu proti Chicagu s 115:112, s čimer je Dallas izgubil vse možnosti za nastop v končnici lige NBA, je trener Jason Kidd priznal, da je bila to poteza načrtovana s strani vodilnih pri franšizi. Dejal je, da so bila to navodila lastnika Marka Cubana in generalnega direktorja Nica Harrisona. Kidd je potezo označil kot organizacijsko odločitev. Dallas namreč svoj izbor na prihajajočem nabora lige NBA dobi le v primeru, da ta na žrebu pristane med prvimi desetimi. V nasprotnem primeru ga dobi New York. Mavericksi so trenutno prav 10. najslabša ekipa lige.

Na tekmi proti Bikom namreč niso igrali Kyrie Irving, Christian Wood, Josh Green, Tim Hardaway Jr. in Maxi Kleber. Luka Dončić je na parketu prebil le slabih 13 minut, kmalu v drugi četrtini pa je odšel iz igre, kamor se ni več vrnil. S tem je 24-letnik končal s sezono 2022/23.

“Nismo obesili bele zastave. Pač so odločitve v tem poslu včasih težke. Želimo zgraditi ekipo, ki bi se lahko borila za naslov. S to odločitvijo smo naredili korak nazaj, a upamo, da bo vodila v napredek,” je povedal Kidd.

Tudi na zadnji tekmi rednega dela sezone proti skromnemu San Antoniu bo Dallas igral brez številnih nosilcev igre. Luka Dončić, Kyrie Irving, Reggie Bullock, Josh Green, Tim Hardaway Jr. in Maxi Kleber ne bodo del ekipe na domačem parketu proti teksaškim rivalom.

Luka Dončić Jason Kidd
Foto: Profimedia

Cuban stari znanec namernega izgubljanja

“Liga NBA je začela preiskavo v zvezi z odločitvami in vedenjem ekipe Dallas Mavericks na tekmi proti Chcagu, vključno z motivi za ta dejanja,” je v soboto popoldne dejal tiskovni predstavnik lige NBA Mike Bass.

To ni prvi primer, ko je Dallas pod drobnogledom lige NBA zaradi namernega izgubljanja. Leta 2018 je lastnik Mark Cuban moral plačati 600 tisoč dolarjev kazni, saj je namerno izgubljanje javno priznal. Takrat se mu je to seveda splačalo: na kasnejšem naboru je (po menjavi z Atlanto) izbral prav Dončića. Zaveda se, da igralcem ta poteza ni všeč: “Košarkarji tega ne želijo početi.”

Cuban, ki je včasih veljal za enega najboljših lastnikov, je zdaj tako pod plazom kritik zaradi izgradnje povprečne ekipe okoli Luke Dončića.

Dončić v Dallasu še kako dolgo?

Ameriški novinar Tim MacMahon je po slabih predstavah Dallasa na in ob igrišču zaskrbljen, da bi Luka Dončić že leta 2024 lahko zahteval menjavo okolja. “Obstaja strah znotraj ekipe, da bo Dončić javno pritisnil na franšizo, če se kaj konkretno ne spremeni,” je zapisal MacMahon. Dončić je sicer v prvem letu svoje megapogodbe z Dallasom, ki mu bo v petih letih prinesla več kot 200 milijonov dolarjev, obvezuje pa ga do konca sezone 2025/26. Ob tem ima za sezono 2026/27 možnost podaljšanja pogodbe še za dodatno leto.

“Mislim, da lahko vidite, da na parketu nisem pravi. Včasih se mi zdi, da to nisem jaz. Sem samo tam,” je po presenetljivem porazu proti Charlottu pred nekaj tedni povedal Dončić. “Včasih sem se zabaval, smejal na igrišču, a letos je zaradi več razlogov frustrirajoče, ne le zaradi košarke” je še dodal.

Dallas, predvsem pa Mark Cuban in Nico Harrison, sta se znašla pod hudim pritiskom. Ukrepanje je nujno, saj se bo en izmed najboljših košarkarjev na svetu hitro naveličal izgubljanja. Poletje 2023 bo tako ključno za prihodnost Luke Dončića v modrem dresu Teličkov. Se bodo uspeli okrepiti in ponoviti (oziroma nadgraditi) zgodbo iz sezone 2021/22, ko so nastopili v konferenčnem finalu?

Foto: Profimedia

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!