Velikan postaja odrešitelj teksaških muk

Košarka 8. Nov 202315:17 3 komentarji
Rešitev Dallasa in Dončića
Dereck Lively je odlično začel profesionalno pot. Foto: Profimedia

Je Dallas po večletnem pomanjkanju na položaju centra vendarle našel dolgoročno rešitev? Zdi se, da so v Teksasu z izborom Derecka Livelyja zadeli v polno. Z njim je veliko pridobila celotna franšiza, na čelu z Luko Dončićem.

Že vrsto let je največja težava Dallas Mavericks pomanjkanje kvalitetnega centra. Posledično trpi skok Teksašanov in tudi obramba pod obročem. Dwight Powell ne zmore nositi tega bremena. Prav tako je Luka Dončić eden najboljših košarkarjev na svetu v pick and roll igri, a za uspeh v tem težko branljivem košarkarskem elementu seveda potrebuješ dva igralca. Zdi se, da so v American Airlines Centru vendarle našli rešitev, odkrili so jo na letošnjem naboru lige NBA – v 216 centimetrov visokemu Derecku Livelyju.

Nabor prinaša tudi precejšnjo mero tveganja. Nihče se v najmočnejši ligo na svetu ne prebije s 100-odstotno verjetnostjo uspeha. Niti LeBron James. Športni direktor Nico Harrison se je luknje na položaju centra vseskozi dobro zavedal in jo poskusil dolgoročno zakrpati s pomočjo 10. izbora na naboru 2023.

Preudarno je sicer Dallas izbor najprej uporabil v menjavi in ga skupaj s slabo pogodbo Davisa Bertansa poslal v Oklahomo v zameno za 12. izbor. Šlo je za dobro premišljeno potezo po uspešno opravljenem “detektivskem” delu vodstva kluba. Velika želja je bil vseskozi 19-letni center, a so bili v Dallasu prepričani, da bo na voljo tudi ob malenkost poznejšem izboru. Imeli so prav in tako še oplemenitili 10. izbor.

Lively je na oder prišel še s kapo Oklahome, a takrat je bilo že jasno, da bo zaigral za Dallas. Foto: Profimedia

Ob debiju zasenčil Wembanyamo

Dallasu se je 12. izbor kot kaže zelo posrečil. Dereck Lively, nekdanji rekrut unvierze Duke, je nase opozoril zelo hitro. Dobro je nastopal že na poletni ligi in predstave prenesel tudi v redni del sezone. Ob debiju proti San Antoniu je zasenčil celo Victorja Wembanyamo in se do naslednje tekme že prebil v prvo peterko. Praktično čez noč je postal nadgradnja Dwighta Powlla.

“Igral je prekleto neverjetno,” je po 16 točkah in 10 skokih Livelyja proti Ostrogam z nasmeškom dejal Dončić. “Želi igrati na pravi način. Želi se učiti. Želi pomagati ekipi. Razume, da ga bosta Luka in Kyrie Irving našla v igri pick and rolla, saj premore visoko košarkarsko inteligenco. Še ena stvar, ki mi je všeč, je to, da lahko teče praktično celotno četrtino,” je nad dosedanjim doprinosom Livelyja navdušen tudi strateg Jason Kidd.

V njegovi igri bo seveda še dlje časa prisotno nihanje, a na splošno velja pravilo, da košarkarji na položaju centra dozorijo najpozneje. Predvsem se bo moral še fizično okrepiti. Da Lively že pri 19 letih praktično od prvega dne sezone kaže takšne predstave, je lahko za Dallas znanilec svetle prihodnosti. Po sedmih tekmah sicer njegovo povprečje znaša 9 točk, 7,7 skoka, 1,1 asistence in 1 blokada v le 24 minutah igre. Prav zares nadigran je bil zgolj ob edinem porazu, ko mu je nasproti stal najboljši košarkar lige NBA zadnjih let Nikola Jokić.

Za njegov razvoj skrbi klubska legenda

Kako velike upe v Livelyja polaga Dallas, razkrije tudi angažma Tysona Chandlerja, ki je bil prvi center ob za zdaj edinem naslovu leta 2011. Klubska legenda se je vrnila v Dallas kot trener za individualen razvoj. Njegova zadolžitev je kdo drug kot novinec Teksašanov.

“To je zame svež veter in nekaj, kar nisem pričakoval. Je kot moj mlajši brat, za katerega nisem vedel, da ga imam. Moja naloga ni, da ga naredim igralca, kakršen sem bil jaz, temveč, da je še boljši od mene,” je ob začetku sezone za Dallas Morning News dejal nekdanji steber obrambe, čigar igro so že ob izboru primerljali z Livelyjevo.

Foto: Profimedia

V Dallasu se čuti svežo energijo

Med naborom franšize še zdaleč ne vedo, če bo košarkar izpolnil pričakovanja. Tudi današnje napredno delo skavtskih služb, ki temeljito preučijo še karakter in miselnost vsakega košarkarskega talenta, ni brez napak. Tako je Golden State leta 2020 v prazno brcnil z 2. izborom Jamesa Wisemana. Da ne omenjamo nabora 2018 in famoznega 2. izbora s strani Sacramenta, ko so pred Dončićem izbrali Marvina Bagleyja. Nižje po vrsti so spodleteli izbori še pogostejši.

Morda Lively za zdaj še velja za bolj tradicionalnega centra, ki ne meče z razdalje, a ni povsem brez meta in bi ga v prihodnosti še lahko razvil. Predvsem pa je v igro Dallasa že zdaj naselil prepotrebno mero energije in tudi dodatno dimenzijo, ki že daje rezultate. Tudi v obliki hitrejše igre, saj je tempo poskočil z lanskega 28. mesta v ligi na trenutno 13. Močno se je zmanjšala tudi povprečna posest žoge na posamezen napad.

V Dallasu je čutiti svež veter, prav Lively pa je poskrbel za najmočnejši sunek. Prvič od izbora ima Dončić okoli sebe jedro soigralcev podobne starosti, s katerimi bo lahko moštveno rasel. Ne le Lively, tukaj so še Jaden Hardy (21 let), Josh Green (22), Grant Williams (24) in Olivier-Maxence Prosper (21). Prvič ima Dallas potencial, ki ne sliši zgolj na ime Luka Dončić.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje