Zgodovinski smuk s prečkanjem meje

Alpsko smučanje 8. Nov 202313:48 0 komentarjev
Otmar Striedinger. Foto: Guliverimages

V skorajda idealnih zimskih razmerah so najboljši smukači svetovnega pokala prvič preizkusili novo progo Gran Becca, ki pod mogočnih Matterhornom vključuje tudi prečkanje švicarsko-italijanske meje.

Avstrijec Otmar Striedinger je bil najhitrejši na uvodnem treningu pred sobotnim prvim smukom nove sezone svetovnega pokala. Drugi čas preizkusa proge je postavil Italijan Jacques Benjamin Alloid (+0,32). Oba sicer nista pravilno prevozila vseh vrat, tako da je bil “zmagovalec” preizkusa Švicar s slovensko krvjo Niels Hintermann. Izmed četverice Slovencev je bil najhitrejši tretji smukač evropskega pokala Nejc Naraločnik, ki je z zaostankom 2,30 postavil 27. čas. Dve mesti za njim je pristal Martin Čater (+2,38), Miha Hrobat je bil 38. (+2,85), Rok Ažnoh pa 41. (+3,10).

Za kar 82 prijavljenih smukačev je bil tokratni trening pravi spoznavni dan. Prvič so namreč preizkusili povsem novo progo svetovnega pokala, ki nosi ime Gran Becca, zanjo pa je značilen tudi prehod državne meje. Smučarje namreč pot s štarta na zgornji postaji žičnice v Zermattu (3.720 metrov) v Švici vodi v Italijo, do cilja na nadmorski višini 2.840 v Cernini. Zasnoval jo je nekdanji švicarski smukač Didier Defago, med drugim pa vključuje tudi spektakularne skoke Matterhorn, Fruggen in Cime Bianche.

Foto: Profimedia

Priprava 3810 metrov dolge proge je sicer v zadnjih tednih dvignila kar nekaj prahu. Deloma zaradi slabe lanske izkušnje, ko so bile tekme zaradi pomanjkanja snega odpovedane, zaradi česar so se mnogi spraševali o smiselnosti vztrajanja pri zgodnjem novembrskem terminu, še toliko bolj pa zaradi grobih posegov delovnih strojev v obstoječi ledenik. Okoljevarstvene organizacije so zahtevale prekinitev del in odpoved. A karavana je šla naprej. In naj bi šla tudi v tem tednu, čeprav vremenska napoved ni tako ugodna kot danes, ko je pod Matterhornom pri temperatura krepko pod lediščem smukače razvajalo sonce.

Za četrtek in petek sta predvidena še dva treninga, za soboto in nedeljo pa uvodna smuka nove sezone. Nato pa bo moška smukaška elita Gran Becco prepustila dekletom na čelu z Ilko Štuhec.

Grafična predstavitev proge Gran Becca:

Ženska karavana svetovnega pokala pa bo ob koncu tedna v Leviju na Finskem prebila slalomski led sezone 2023/24. Slovenske barve bodo na Laponskem branile Ana BucikNeja Dvornik, Nika Tomšič in Andreja Slokar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!