Dončić in druščina dobili prve tekmece ter jasen status favorita

Košarka 29. Apr 202314:55 0 komentarjev
prenos v živo slovenija grčija
Luka Dončić. Foto: Profimedia

Slovenska moška košarkarska reprezentanca je dobila tekmece v skupinskem delu letošnjega svetovnega prvenstva, ki bo med 25. avgustom in 10. septembrom na Japonskem in Filipinih ter v Indoneziji. Slovenijo v prvem delu tekmovanja v skupini F čakajo Venezuela, Gruzija in Zelenortski otoki.

Že pred žrebom je bilo znano, da bo Slovenija prvi del turnirja igrala na otoku Okinava, saj jo je Japonska izbrala po komercialnem ključu oziroma pravilih Mednarodne košarkarske zveze. Luka Dončić in soigralci so zdaj dobili svoje prve tekmece na turnirju, bo žrebu pa je jasno, da jim bodo v skupini F družbo delali Venezuela, Gruzija in Zelenortski otoki.

Slovenska kroglica v žrebu skupin

Pred današnjim žrebom

V nadaljevanju tekmovanja se bosta najboljši ekipi iz skupine F pomerili še s prvima dvema ekipama v skupini E. V izjemno izenačeni “sosednji” skupini so Japonska, Avstralija, Nemčija in Finska. Iz japonskega dela turnirja se bosta nato v nadaljevanje turnirja – četrtfinale – uvrstili najboljši dve ekipi.

Slovenijo bo prvo tekmo igrala 26. avgusta proti Venezueli, druga jo čaka 28. avgusta z Gruzijo, tretjo z Zelenortskimi otoki pa 30. avgusta.

V drugem delu od 31. avgusta do 3. septembra bo vsaka ekipa odigrala še dve tekmi. Četrtfinala so na sporedu 5. in 6. septembra, polfinalna obračuna 8. septembra, tekma za tretje mesto in veliki finale pa 10. septembra.

Pomembne bodo tudi tekme za razvrstitev od 5. do 8 mesta, ki bodo na sporedu 7. in 9. septembra. Na olimpijske igre v Parizu 2024 se bo poleg gostiteljice Francije s SP uvrstilo še sedem reprezentanc. In sicer, glede na končno lestvico po dve najboljši ekipi iz Amerike in Evrope ter po ena iz Afrike, Azije in Oceanije.

Branilci naslova Španci bodo za začetek igrali v skupini G, kjer jih čakajo Iran, Slonokoščena obala in Brazilija. Verjetno prvi favoriti za končno slavje Američani bodo nastopali v skupini skupaj z Jordanijo, Grčijo in Novo Zelandijo. Srbija bo igrala v skupini B, kjer so še Južni Sudan, Kitajska in Portoriko, aktualna evropska podprvakinja Francija pa v skupini H s Kanado, Latvijo in Libanonom.

Slovenija, sicer evropska prvakinja leta 2017, bo letos četrtič nastopila na SP. V Španiji 2014 je osvojila sedmo, v Turčiji 2010 osmo, na Japonskem 2006 pa deveto mesto.

Razpored tekem Slovenije v predtekmovanju:

sobota, 26. avgust: Slovenija – Venezuela

ponedeljek, 28. avgust: Gruzija – Slovenija

sreda, 30. avgust: Slovenija – Zelenortski otoki

Tekme drugega dela prvenstva bodo na sporedu od 31. avgusta do 3. septembra. Izločilni boji se bodo začeli 5. septembra

Razpored po skupinah:

Skupina A (Manila): Angola, Dominikanska republika, Filipini, Italija
Skupina B (Manila): Južni Sudan, Srbija, Kitajska, Portoriko

Skupina C (Manila): ZDA, Jordanija, Grčija, Nova Zelandija
Skupina D (Manila): Egipt, Mehika, Črna gora, Litva

Skupina E (Okinava): Nemčija, Finska, Avstralija, Japonska
Skupina F (Okinava): Slovenija, Zelenortski otoki, Gruzija, Venezuela

Skupina G (Jakarta): Iran, Španija, Slonokoščena obala, Brazilija
Skupina H (Jakarta): Kanada, Latvija, Libanon, Francija

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!