Tadej Pogačar spreminja svet kolesarstva

Tadej Pogačar
Foto: Profimedia

Tadej Pogačar je tudi letošnjo sezono glavna tema kolesarskih pogovorov. Z veličastno zmago na dirki po Flandriji, s čimer je bil zdaj najboljši že na treh spomenikih od petih, je nekdanjega izjemnega kolesarja Fabiana Cancellaro prepričal v mnenje, da spreminja profesionalno kolesarstvo.

Lahko Tadej Pogačar osvoji vseh pet spomenikov, torej tudi Pariz-Roubaix? To je vprašanje, s katerim se je v kolumni za Cycling News spopadel nekdanji as kolesarstva in tudi večkratni osvajalec spomenikov Fabian Cancellara.

“Že samo dejstvo, da imamo to razpravo, veliko pove o tem, kako se spreminja profesionalno kolesarstvo in kako Tadej spreminja ta šport. Postaja jasno, da vstopamo v novo obdobje kolesarstva,” je zapis začel Švicar, ki je kar trikrat slavil tudi na znameniti diri Pariz-Roubaix.

Komaj 24-letni slovenski koledarski zvezdnik je v nedeljo znova zasijal v vsem blišču. Na zahtevnih flandrijskih cestah je bil še enkrat več razred zase. Konkurentom se je odpeljal, sam polovil vse ubežnike in v cilj zmagoslavno pripeljal sam. Vpisal je svoj tretji spomenik.

Spomeniki veljajo za najstarejše, najzahtevnejše in najprestižnejše enodnevne klasike v moškem kolesarstvu. Zato ni presenečenje, da je Pogačar pred dnevi kipel od ponosa in celo zatrdil, da “tudi, če bi se upokojil danes, bi bil ponosen na svojo kariero.”

Foto: Profimedia

Lov na belgijsko sveto trojico

Dirka po Flandriji, Liege-Bastogne-Liege in Lombardija so trije spomeniki, ki jih je član UAE Team Emirates že osvojil. Od tega Lombardijo dvakrat. Pri zgolj 24 letih je še aktivni kolesar z največ zmagami na kolesarskih spomenikih. V vsej zgodovini jih je več osvojilo le še 21.

Manjkata mu še dva: Milano-Sanremo in Pariz-Roubaix. Slednji bo letos na sporedu že v soboto, a brez udeležbe Pogija, čeprav je že večkrat zatrdil, da je nastop na severnem peklu njegova velika želja. Pogačar se namreč pripravlja na svoji zadnji spomladanski klasiki v svetovni seriji, Amstel Gold (16. 4.) in Liege-Bastogne-Liege (23. 4.).

Na Pariz-Roubaix Matej Mohorič

Od Slovencev bo na Pariz-Roubaix zagotovo nastopil Matej Mohorič, saj lov na granitno kocko velja za njegovo najljubšo preizkušnjo ter glavni cilj sezone. Lani je osvojil odlično 5. mesto.

V zgodovini so vseh pet spomenikov osvojili le trije legendarni kolesarji, vsi Belgijci, Rik Van Looy, Eddy Merckx in Roger De Vlaeminck. Vsi trije so vozili že globoko v prejšnjem stoletju. Po štiri različne spomenike je v vitrino pospravila šesterica. Tadej je na robu izjemno unikatne in elitne druščine.

“Srečno, fantje”

“Nihče ni mislil, da bodo ti fantje prišli na klasike in tam celo imeli priložnost. Spomnim se, ko sta se Vincenzo Nibali in Alejandro Valverde udeležila teh dirk, ker sta se pripravljala na tlakovce na dirki po Franciji. Mojstri klasik so ju pogledali od glave do pet in rekli: ‘Srečno, fantje’. Zdi se, da nova generacija odpravlja vse specializacije za posamezne dirke. Kolesarji so postali bolj vsestranski,” je misel nadaljeval Cancellara.

Fabian Cancellara
Fabian Cancellara je bil na dirki Pariz-Roubaix kar šestkrat na stopničkah, trikrat na najvišji. Foto: Profimedia

Švicar se denimo dveh spomenikov, Liege-Bastogne-Liege in Lombardije, sploh ni udeležil. “Če bi želel zmagovati v sprintih, bi postal sprinter. Če bi želel dirkati v Liegu in Lombardiji, bi moral izgubiti veliko kilogramov. Zdaj lahko Tadej osvoji dirko po Franciji in Flandrijo. Tukaj so še Wout, Mathieu in drugi. Tudi Remco Evenepoel in Primož Roglič bi se lahko odrezala po Flandriji. To je brez dvoma nova era.”

Kot enega od razlogov vidi Cancellara tudi napredek v opremi, kolesarji imajo danes denimo tudi pnevmatike z nekoliko večjim profilom, kar na trdih tlakovcih služi kot vzmetenje.

Dirka po Franciji onemogoča napad na Pariz-Roubaix

Na dirki Milano-Sanremo je bil Pogačar dvakrat že med najboljšimi. Lani je končal na petem mestu, letos je cilj prečkal kot četrti. Glavno vprašanje tako ostaja Pariz-Roubaix.

“Poglejte, kaj je naredil lani na etapi s tlakovci na dirki po Franciji, videti je bil izjemno. Torej potencial vsekakor ima. Vendar je dirka Pariz-Roubaix zelo drugačna od vseh drugih – tudi od Flandrije. Ravninski odseki Roubaixa so precej težji. Ne vidim, kje bi lahko pridobil proti večjim fantom. Po Flandriji sem pisal o njegovi prednosti v vatih na kilogram. V Roubaixu je ravno nasprotno. Moral bo biti težji, da bo povečal svojo surovo moč.”

Cancellara je prepričan, da Pogačar trenutno preprosto ni profil kolesarja, ki bi lahko slavil na Pariz-Roubaix. “S takšno težo ne moreš zmagati na dirki po Franciji, za kar ga plačujejo pri UAE Team Emirates. Mislim, da mu njegovo moštvo zaenkrat ne bo dovolilo resneje razmišljati o Roubaixu ali petih spomenikih, ker je Tour daleč najpomembnejša stvar za ekipo. In z denarjem, ki mu ga plačujejo, tam mora zmagati.”

Zato ni presenečenje, da Pogačar na Pariz-Roubaix še ni nastopil. Dolgoročno je seveda mogoče vse, saj Pogačar premore ves talent in hkrati tudi odločnost ter motivacijo, da se zapiše v zgodovino z vsemi petimi spomeniki. Dosežek, ki ni bil ponovljen vse od leta 1977, ko se je Merckxu in Van Looyju z zmago po Flandriji pridružil de Vlaeminck.

“Ima talent in neverjetno raven predanosti. Zdi se tudi, da zares uživa, kar je ključno. Trenutno je svet profesionalnega kolesarstva njegov. On se lahko odloči, kako se želi vpisati v zgodovino.”