Prihaja Slovenec, ki je zabijal čez avtomobile

Košarka 10. Avg 20229:15 > 15:26 0 komentarjev
Dončić in v ozadju Marko Milič, skupaj v Dallasu Foto: SPS

Dallas Mavericks sicer uradno še niso potrdili sestave trenerskega štaba za sezono 2022/23. Vseeno se je naš namig o tem, da se bo Marko Milić znašel v strokovnem kadru glavnega trenerja Jasona Kidda, dodobra razširil tudi v ZDA. Američani ob tem niso spregledali, da gre za moža, ki je zabijal čez avtomobile.

Marko Milić se je danes s slovensko reprezentanco odpravil v Carigrad, kjer še vedno aktualne evropske prvake čakata pripravljalni tekmi s Turčijo in Ukrajino (prenos na SK). Z njim je bil na letalu tudi Luka Dončić. Vse bolj jasno pa postaja, da se bosta po koncu reprezentančne akcije skupaj odpravila tudi v Dallas. Že pred dnevi smo poročali, da se je prvi Slovenec, ki je zaigral v ligi NBA, znova znašel na pragu najmočnejšega košarkarskega tekmovanja. Tokrat v vlogi razvojnega trenerja pri Dallas Mavericks. Dogovor naj bi bil že sklenjen. Teksaški klub tega sicer še ni potrdil. Bo, ko bo uradno obelodanil strokovni štab trenerja Jasona Kidda.

Se je pa vest o tem iz našega medija in slovenskega prostora hitro razširila tudi v ZDA. Američani so začeli brskati informacije o novi kadrovski okrepitvi nekdanjih prvakov. Ob tem pa so poleg dejstva, da gre za Dončićevega rojaka, postali pozorni tudi na njegove igralske čase. In tako je iz arhivov znova oživil posnetek, ki je nastal na tekmi slovenskih košarkarskih zvezd leta 1995. Milić je takrat v tekmovanju v zabijanju sprva poletel čez motor z manekenko, v finalu pa zabil če avtomobil honda.

Več ameriških spletnih portalov tako, tudi ob navajanju našega vira, poroča o prihodu Slovenca, ki je letel čez avtomobile, Milićev prihod pa je ponoči najavil tudi vplivni košarkarski ‘insajder’ Marc Stein, ki v krogih lige NBA deluje že od leta 1994 in je bil med drugim tudi član športne mreže ESPN ter časopisne hiše The New York Times.

Milićeva skorajšnja selitev v Dallas je tudi ena od posledic odhoda Srba Igorja Kokoškova. Nekdanji zlati slovenski selektor bo trenersko kariero nadaljeval v Brooklynu. Milićevo delovno mesto bo sicer nekoliko drugačno, vseeno pa je jasno, da se pri Dončićevem delodajalcu trudijo, da bi imel prvi zvezdnik ob sebi tako posebno strokovno pomoč kot oporo iz istega kulturnega območja.

Marko Milić. Foto: Aleš Fevžer

Marko Milić je bil pred 25 leti kot prvi slovenski košarkar izbran na naboru lige NBA. V svoje vrste ga je povabila Philadelphia (33. izbor), za katero pa ni nikoli zaigral. Zgodovinsko priložnost je nato dobil v Phoenixu, kjer je ostal dve sezoni. Zanimivo, tam je bil njegov soigralec tudi Jason Kidd, s katerim bosta zdaj sodelovala še v Dallasu. Skupno je zaigral na 44 tekmah in v povprečju dosegal 2,5 točke, osebni rekord pa je vknjižil na tekmi proti LA Clippers – 13 točk. Po vrnitvi iz ZDA je nato 199 cm visoki krilni košarkar igral še za Olimpijo, Real, Fortitudo, Roseto, Pesaro, Virtus, Orleans ter v jeseni kariere za Tehran in Kuwait.