Klemen Prepelič mu je pomagal do lige NBA (VIDEO)

Košarka 3. Feb 20248:00 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Danes se od Cedevite Olimpije poslavlja Karlo Matković, ki se mu bodo že ta mesec izpolnile otroške sanje. V nedeljo namreč potuje v ZDA, kjer se bo pridružil New Orleans Pelicans v ligi NBA.

Karlo Matković je leta 2022, ko ga je na naboru lige NBA franšiza New Orleans Pelicans izbrala kot 52. po vrsti, postal že deseti košarkar v zgodovini Olimpije, čigar talent je bil prepoznan skozi izbor v najmočnejšo ligo na svetu. Kot prvi je leta 1997 led prebil Marko Milič. Sledili so Vladimir Stepania, Primož Brezec, Jiri Welsch, Yotam Halperin, Goran Dragić, Davis Bertans, Issuf Sanon in Luka Šamanić. Le Halperin in Sanon se nista podala čez lužo.

“Nisem se veliko spraševal, da stojiš na parketu z najboljšimi igralci na svetu so otroške sanje. Ni bilo treba veliko razmišljati,” je po zadnji domači tekmi v dresu Cedevite Olimpije dejal 22-letni Hrvat, ki si bo dres slovenskega kluba zadnjič nadel v ligi ABA proti Borcu.

Priložnost zgrabil z obema rokama

V zadnjem letu mu je uspel meteorski vzpon. Potem ko je klub zapustil Alen Omić, je prevzel vlogo prvega centra in napredoval iz meseca v mesec. Hrvaški reprezentant, ki ga krasijo odlične atletske sposobnosti, je velike zasluge za preporod pripisal slovenskemu ostrostrelcu, ki je bil to sezono član moštva manj kot dva meseca.

“Ko se je pridružil Klemen Prepelič, je prinesel energijo in mi odprl še nekaj vrat. Nadaljeval sem z igro od prej in še nekaj dodal. Tudi minutaža se je povečala. Res sem lahko pokazal vse in bil za to ekipo najboljši, kar sem lahko,” je dodal 208 centimetrov visoki košarkar, ki prve profesionalne korake napravil pri Cedeviti, še pred združitvijo z ljubljanskih klubom.

klemen prepelic, cedevita olimpija
Foto: Aleš Fevžer

V evropskem pokalu je Matković to sezono zbral 15 nastopov in v povprečju v slabih 29 minutah igre vpisal 14,8 točke, 6,4 skoka in 2,1 blokade. Podobno povprečje ima tudi v ligi ABA: 15,4 točke, 7,1 skoka in 2,8 blokade.

Že vso kariero blesti na napadalni polovici parketa, a je v zadnjem obdobju močno napredoval tudi na obrambni strani, predvsem v vlogi pomočika soigralcem v raketi. “Banane”, ki jih je delil, so pogosto spominjale na tiste iz lige NBA. Navijači pa bodo zagotovo najbolj pogrešali atraktivna zabijanja.

“Zahvalil bi se vsem, ki so bili tukaj ob meni. Ekipi želim v nadaljevanju vso srečo. V nedeljo že potujem. Bomo videli, kako se bo odvilo. Veselim se, čaka me veliko dela. To je nov začetek, kot ob prihodu v Zagreb. Verjamem, da bodo tam dobro delali z mano, G-league traja do aprila. Nato bom imel od aprila do oktobra priložnost, da se razvijam,” je dodal Hrvat, ki je skozi pogovor z novinarji torej namignil, da ga sprva čaka kaljenje v razvojni ligi, kjer imajo Pelikani moštvo Birmingham Squadron.

Zagotovo bo treniral tudi pod taktirko trenerja Willieja Greena v članskem moštvu. To premore kopico odličnih košarkarjev, na čelu z Zionom Williamsonom, medtem ko je prvi center ekipe Evropejec in stari znanec slovenske reprezentance – Litovec Jonas Valančiunas.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!