Michael Jordan? Julius Erving? Ne, Vlatko Čančar!

Košarka 1. Dec 202212:47
Foto: Profimedia

Vlatko Čančar doživlja najlepše obdobje v svoji karieri čez lužo, kjer je član Denver Nuggets že četrto sezono. Potem ko je prejšnji teden splet "zakuril" z zadetim metom z ogromne razdalje in postal "pol igrišča Vlatko", si je po tekmi proti Houstonu prislužil dva nova vzdevka: "Air Vlatko" in "dr. Vlatko".

Zgodilo se je pred koncem prve četrtine. Vlatko Čančar se je najbolje znašel po odbiti žogi in sam stekel v protinapad. Na presenečenje vseh se je na obroč odrinil več kot štiri metre od obroča, tik za črto, ki označuje proste mete. In zabil.

Zabijanje Vlatka Čančarja proti Houstonu:

“Dr. J (Julius Erving, op.a.). Leto 1984. Tekmovanje v zabijanju v Denverju. Poglej si tole, a to ni tekma, to je tekmovanje v zabijanju. Odrinil si se z identičnega mesta. Tik za črto prostih metov,” se je zabijanju 25-letnega Koprčana čudil ameriški novinar v garderobi po dvoboju, ki pa se z njim ni strinjal: “Ni enako mesto. Mislim, da sem bil bližje. Ne tako podcenjevati Dr. J-ja.”

Novinar se sicer vendarle ni dal in Vlatku zabičal, naj ne podcenjuje svoje igre. Medtem ko je Bruce Brown po obračunu svojemu soigralcu nadel vzdevek “Air Vlatko”, seveda po legendarnem Michaelu Jordanu, ki je prav tako zaslovel z zabijanjem s črte prostih metov. Le da je to storil štiri leta za Ervingom in se odrinil še kakšen centimeter dlje od obroča.

Zabijanje Ervinga leta 1984:

Zabijanje Jordana leta 1988:

Kaj pa je ob zabijanju po glavi šlo Čančarju? “Razmišljal sem le, da ne smem prejeti blokade. Nisem vedel, če me Kenyon Martin lovi. Sem le skočil, da bi položil žogo, a sem si potem premislil,” je ameriškim novinarjem odgovoril Slovenec, ki je v smehu še dodal, da je tako nazadnje zabijal pri 18 letih, ko je bil kakšnih 10 kilogramov lažji.

Več kot le pet minut slave

Če smo prejšnji teden, ko je Čančar proti Dallasu Luke Dončića zadel neverjeten met s svoje polovice igrišča, še pisali o njegovih petih minutah slave, je zdaj močno presegel zastavljeni časovni okvir, s katerim smo mu delali manjšo krivico. Pred dnevi je z 19 točkami dosegel tudi svoj točkovni rekord v ligi NBA.

V času poškodb je ne le zgrabil priložnost, temveč se pokazal kot hvaležen član rotacije, na katerega lahko trener Mike Malone računa tudi v prihodnje. Z igrami mu je Čančar vrgel rokavico, da zanj prostor na parketu najde tudi takrat, ko bo imel na voljo popoln kader. Trenutno sta denimo odsotna dva krilna košarkarja, Michael Porter in Jeff Green.

Mike Malone Čančarju vse bolj zaupa. Foto: Profimedia

Na zadnjih šestih tekmah, ko je užival večjo vlogo, je Čančar v povprečju na parketu preživel 22 minut igre in prispeval 10 točk, 2,7 skoka, 2 asistenci, 1 ukradeno žogo in 0,7 blokade. V tem času pa je Denver vpisal kar pet zmag.

Slovenski reprezentant kljub temu ostaja skromen. “Gre sicer bolj za igro v obrambi kot napadu. S to talentirano skupino fantov bo vedno nekdo imel svoj večer v napadu. Vesel sem, da lahko pomagam v skoku in obrambi,” je povedal po zadnji tekmi, ko je prispeval 13 točk, vključno z najbolj atraktivno potezo obračuna.

Še želja ameriškega novinarja za naslednjo tekmo: “Pojdi pod obročem in zabij na drugo stran.” Čančar pravi, da se bo potrudil: “Delal bom na tem, kot sem na metu s sredine igrišča.”

Komentari

Vaš komentar