Največji zvezdi v zgodovini plača, ki jo moški zaslužijo v nekaj dneh

Košarka 16. Apr 202421:28 0 komentarjev
Caitlin Clark
Caitlin Clark. Foto: AP Photo/Cliff Jette via Guliver

Medtem ko se v ZDA rojeva ena največjih zvezd ženske košarke Caitlin Clark, ki je bila na naboru WNBA izbrana kot prva s strani Indiana Fever, polemike sproža njena pogodba. Ta je več kot stokrat nižja od pogodbe za prvi izbor na naboru lige NBA, torej v moški konkurenci.

Caitlin Clark je zadnje leto obnorela ljubitelje košarke čez lužo. Po zaslugi izjemnih nastopov za univerzo Iowa jo številni označujejo celo za najboljšo univerzitetno košarkarico v zgodovini in generacijski talent. Zadnji dve leti je bila izbrana za najboljšo igralko sezone v ligi NCAA.

Velja za izjemno strelko z razdalje in jo zato nekateri primerjajo celo s Stephenom Curryjem. Proti zvezdniku Golden State Warriors pa se je letos pomerila v metanju trojk na tekmi zvezd lige NBA, kar je njen slovest pognalo v nebo.

Pričakovano je bila na naboru lige WNBA izbrana kot prva. Po vzoru lige NBA imajo igralke v prvem krogu že določene pogodbe. Ta za prvi izbor znaša 338.056 dolarjev za štiri sezone, oziroma 318 evrskih tisočakov.

Caitlin Clark
Caitlin Clark. Foto: Profimedia

Številni so mnenja, da so dekleta v ligi WNBA močno podplačana, vključno s Caitlin Clark, ki bo torej med profesionalce vstopila letos. Američanka sicer na račun pokroviteljev in trženja svojega imena zasluži več milijonov dolarjev.

Najbolje plačana trojica je sicer Jewell Loyd (Seattle Storm), Arike Ogunbowale (Dallas Wings) in Kahleah Copper (Phoenix Mercury), ki na leto zasluži natanko 241.984 dolarjev.

Liga WNBA se sicer že vse od nastanka leta 1997 spopada s finančnimi težavami in je močno odvisna od priliva iz lige NBA. Čeprav so vstopnice za tekme zelo poceni, klubi ne uspejo razviti uspešnega poslovnega modela.

Liga NBA svetlobna leta pred WNBA

Za primerjavo, košarkar, ki bo letos kot prvi izbran na naboru lige NBA, mu pripada 47,7 milijona dolarjev za štiriletno zvestobo. To je kar 140-krat več od prve izbranke v ženski profesionalni ligi v ZDA.

Medtem ko je James Harden za neprimeren komentar in kritiko svojega nekdanjega šefa pri Philadelphii 76ers Daryla Moreyja prejel kar 100 tisoč dolarjev kazni, kar je več, kot znaša enoletna plača vzhajajoče zvezdnice.

Luka Dončić pa bo denimo v sezoni 2023/24 zaslužil dobrih 40 milijonov ameriških zelencev, kar pomeni, da za enoletno plačo Caitlin Clark zasluži v manj kot enem dnevu. Njegov letošnji zaslužek namreč preračunano na dan znaša dobrih 109 tisočakov.

Minimalna plača v ligi NBA letos znaša 1,1 milijona dolarjev, kar je približno trikrat toliko, kolikor bo Clark zaslužila v štirih sezonah.

Pri vseh številkah je govora o bruto zneskih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!