Narobe svet: s trenersko menjavo zmagovalci postali poraženci

Košarka 16. Feb 202418:58 0 komentarjev
Doc Rivers ni mogel verjeti, da so njegovi varovanci izgubili še proti Memphisu, ki so ga letos povsem uničile poškodbe. Foto: Profimedia

V ligi NBA to sezono spremljamo zelo nenavadno zgodbo, ki jo piše franšiza Milwaukee Bucks. Čeprav je bilo moštvo s 30 zmagami in 13 porazi za petami vodilnemu Bostonu, je trener Adrian Griffin dobil nogo in začel se je zdrs navzdol.

Običajno se klubi za trenerske menjave odločijo v času rezultatskih kriz. Ko se kopičijo porazi in je strateg morda izgubil zaupanje svojih varovancev. A Adrian Griffin je bil z Milwaukeejem povsem v boju za prvo mesto vzhodne konference. Zdelo se je, da so Giannis Antetokounmpo in druščina znova v igri za naslov, a v ozadju se je pripravljala sprememba.

24. januarja je Griffin po le 43 tekmah prejel odpoved, čeprav je bil v svoji prvi službi glavnega trenerja rezultatsko uspešen in izpolnjeval pričakovanja. Uradno naj bi se razlog skrival v vse slabši obrambi, ki naj ne bi sledila šampionskim apetitom. Prav tako je skrbela slaba forma zvezdnika Damiana Lillarda, ki se je v Wisconsin iz Portlanda preselil pred sezono. 49-letni strokovnjak je izgubil zaupanje vodstva, da je “pravi mož za nalogo”.

Damian Lillard, ki slovi kot eden boljših strelcev lige NBA, je pod Griffinom dosegal 25,3 točke na tekmo in za tri metal 34,5 odstotno. Pod Riversom v povprečju vpiše 21,1 točko in izza črte zadene 31,7 odstotka metov.

Lillard se je ohladil. Še lani je za tri metal 37,1 %. Foto: Profimedia

Po menjavi porazen izkupiček

Le tri tedne pozneje, potem ko so v Milwaukeeju ustoličili trenerskega veterana, ki je leta 2008 do naslova popeljal Boston Celtics, je Doc Rivers od svojega nekdanjega moštva na vrhu Vzhoda oddaljen že osem zmag. Trenutno še ohranja visoko tretje mesto, a za njim se je nabrala kopica konkurentov. 62-letni trener je namreč prevzel zmagovalno moštvo in ga spremenil v ekipo poražencev. Na prvih desetih tekmah na klopi je namreč vpisal le tri zmage in sedem porazov.

Rivers je s klubom podpisal pogodbo do konca sezone 2026/27. Vredna je kar 40 milijonov dolarjev, tako se zdaj vodilni možje zagotovo sprašujejo, če so se odločili prav. Ne le, da je ekipa zdaj rezultatsko precej manj uspešna, Griffin je sedmi poraz vpisal šele na svoji 22. tekmi na klopi, vnovična menjava bi franšizo tudi zelo drago stala.

Če je bila ena od skrbi, da Griffin ni imel zadostnega spoštovanja s strani zvezdniškega moštva, ni starejši in izkušenejši strateg pri tem nič uspešnejši. “Nekaj fantov smo imeli tukaj. Nekaj jih je bilo v Cabu,” je po zadnjem porazu, ko jim je nov udarec zadala ta trenutek verjetno najslabša ekipa lige Memphis Grizzlies, jezno in brez dlake na jeziku dejal Rivers.

Liga NBA se namreč do naslednjega četrtka zaustavlja, saj je na vrsti all-star vikend, zato bodo košarkarji prejeli nekaj prostih dni. Cabo je sicer priljubljeno mehiško letovišče, kamor radi zahajajo tudi košarkarski zvezdniki. Vse kaže, da bo imel Rivers do konca sezone še polne roke dela, trenerska menjava pa se trenutno kaže kot strel v koleno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!