Slovenija ne bo iskala novega selektorja

Košarka 29. Nov 202315:48 2 komentarja
Aleksander Sekulić. Foto: Aleš Fevžer

Aleksander Sekulić bo s svojim štabom po vsej verjetnosti tudi v prihodnje sedel na klopi slovenske članske reprezentance, ki se bo prvič po koncu SP 2023 zbrala čez slabe tri mesece.

V začetku meseca so minila tri leta od imenovanja Aleksandra Sekulića za dvanajstega selektorja slovenske moške reprezentance. Sprva je bil v prvega dirigenta izbrane vrste kot naslednik Rada Trifunovića povišan le začasno, kot vršilec dolžnosti, in sicer za štiri preostale tekme kvalifikacij za EuroBasket 2022. A do danes je nanizal že 41 uradnih tekem in bo, kot vse kaže, kot selektor z najdaljšim strnjenim stažem in edini, ki je reprezentanco vodil na vseh treh velikih tekmovanjih, ero podaljšal še v leto 2024.

Če je bil po lanskoletni veliki zapravljeni priložnosti na evropskem prvenstvu v Nemčiji še deležen kritik in tudi pozivov k zamenjavi, ki so prihajali iz dela vodstva panožne zveze, pa mu je bila letos po izteku mandata in pogodbe že nekaj minut po koncu svetovnega prvenstva v Manili namenjena svojevrstna zaupnica. Trenutno je z mislimi pri klubskem izzivu v Rusiji, kjer vodi Lokomotiv Kuban, obenem pa čaka tudi na formalno ustoličenje Košarkarske zveze Slovenije.

Foto: Aleš Fevžer

Prva delovna naloga čaka selektorja že februarja, ko se bo odprlo prvo kvalifikacijsko okno za nastop na EuroBasketu. Žreb je Slovencem namenil reprezentanci dveh držav, v katerih divja vojna. Tudi zaradi tega so pri Mednarodni košarkarski zvezi nekoliko prilagodili urnik. Poleg predvidene domače tekme z Ukrajino (22. 2. 2024) bo Slovenija gostila še Izrael (25. 2. 2024). S slednjim bi se sicer po prvotnem sporedu morala srečati v Tel Avivu. Pri KZS so potrdili, da bosta obe tekmi odigrani v koprski Bonifiki, ki je postala svojevrstna kvalifikacijska baza. V skupini A, iz katere bo na EuroBasket potovala trojica (gostitelji: Ciper, Poljska, Finska in Latvija), je sicer še Portugalska, s katero se bodo Slovenci dvakrat pomerili novembra.

Vrhunec reprezentančnega leta pa bo na sporedu med omenjenimi tekmami, in sicer v začetku julija (2. – 7. 7.), ko bodo potekale olimpijske kvalifikacije. Ponedeljkov žreb je Sloveniji namenil turnir v Pireju. Tam bodo nastopale še reprezentance Grčije, Hrvaške, Nove Zelandije in Egipta in Dominikanske republike. Sekulić ob tem priznava, da bo boj za drugo zaporedno olimpijsko vstopnico izjemno zahteven ter kot največji oviri označuje Hrvaško in Grčijo.

Vprašanje naturaliziranega košarkarja

Jasno je, da bo podhranjenost na centrskem položaju reprezentanca tudi prihodnje leto reševala z naturalizacijo. Američan Mike Tobey je ob ponedeljkovem gostovanju v Novem mestu jasno zatrdil, da je tudi v prihodnje pripravljen nositi reprezentančni dres. Zanimajo ga predvsem olimpijske kvalifikacije, medtem ko pa februarskega nastopa ni potrdil, pa čeprav je tokrat s Fibinim koledarjem usklajena tudi evroliga.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje