Lahko skrbi tudi Luko Dončića?

Košarka 15. Mar 20249:55 0 komentarjev
Luka Dončić
Luka Dončić. Foto: Profimedia.

V letošnji sezoni lige NBA je prvič v veljavi pravilo, ki določa, koliko tekem mora odigrati posameznik, da lahko ob koncu sezone konkurira za individualne nagrade. Že prvo leto je sprememba poskrbela za precejšen osip, medtem ko se seznam "odpisanih" iz tedna v teden daljša. Kako daleč je Luka Dončić?

Novo pravilo, ki določa, da mora igralec odigrati vsaj 65 od 82 tekem rednega dela in ob tem vsakič na parketu preživeti vsaj 20 minut igre, če želi sodelovati v izboru za individualne nagrade, so sprejeli lani in je prvič v veljavo vstopilo s sezono 2023/24. Igralec lahko torej izpusti največ 17 tekem.

Pravilo so sprejeli iz več razlogov. Eden teh je, da so v preteklosti nagrade pobirali tudi košarkarji, ki so izpustili (pre)velik del sezone. Zagotovo je močno na odločitev vplivalo tudi nezadovoljstvo vodilnih mož lige NBA, ki ga je povzročil v zadnjih letih vse bolj razširjeni “load management,” kot v ZDA imenujejo odsotnost košarkarjev, ki pa ni posledica poškodb, temveč gre preprosto za načrtovani počitek.

Novo pravilo letos že kaže zobe. Že zdaj lahko trdimo, da Joel Embiid ne bo v glasovanju za naziv MVP, potem ko je lani to nagrado osvojil prvič, v dveh sezonah pred tem pa je bil v glasovanju dvakrat drugi. Vpisal je namreč zgolj 34 tekem, potem pa moral na dolg premor zaradi poškodbe meniskusa.

Joel Embiid
Embiid je letos ostal brez boja za MVP. Foto: Profimedia

Pred dnevi se je na seznam košarkarjev, ki so izpustili preveč tekem, uvrstil tudi Donovan Mitchell, ki to sezono kaže svojo najboljšo košarko v karieri in bi bil skoraj zagotovo izbran v eno od treh najboljših peterk.

Med imeni najdemo še kopico izjemnih posameznikov, kot so Kyrie Irving, Jimmy Butler, Jamal Murray, Khris Middleton, Bradley Beal in še bi lahko naštevali. Ob tem velja dodati, da je sicer Murray za Denver trenutno manjkal le 16 tekem, a je na treh odigranih na parketu preživel manj kot 20 minut, zato se štejejo kot manjkajoče.

Dončić ima še precej zaloge

Košarkarji lahko torej izpustijo največ 17 tekem, Luka Dončić ima “v dobrem” še osem tekem, potem ko je proti Oklahomi izpustil deveto v sezoni. Če bi jih izpustil še devet od skupno 15 do konca sezone, pa bi izgubil možnost nadaljevati niz izborov v prvo peterko sezone. Trenutno mu preglavice povzroča zadnja stegenska mišica, a pregled je k sreči pokazal, da ni utrpel kakšne težje poškodbe.

Zagotovo bosta mejnik še ta mesec presegla dva zvezdnika. Tako Trae Young kot Karl-Anthony Towns bosta zaradi poškodb odsotna še dlje časa in tako odpadla iz boja za individualne nagrade.

Luka Dončić
Foto: Profimedia

Kakšne nagrade se podeljujejo ob koncu sezone?

Pravilo 65 odigranih tekem se nanaša na naslednje nagrade: najkoristnejši igralec sezone, obrambni igralec sezone, igralec, ki je najbolj napredoval, Tri najboljše peterke sezone, dve obrambni peterki sezone.

Nagrade, na katere pravilo ne vpliva, pa so izbor za novinca sezone, dve najboljši peterki novincev in najboljši šesti igralec. Prav tako lahko košarkarji izjemoma konkurirajo za nagrade tudi z zgolj 62 odigranimi tekmami, v kolikor so nato utrpeli poškodbo, ki je končala njihovo sezono.

Vpliv na zaslužek

Velja dodati, da ima novo pravilo tudi neposreden vpliv na zaslužek košarkarjev. Maksimalna pogodba se namreč določa v odstotkih od plačilne kapice, številke pa se lahko povečajo prav na račun osvojenih individualnih nagrad.

Tudi Dončić je bil po zaslugi izborov v prvo peterko sezone leta 2022 upravičen do 30 odstotkov od t.i. salary capa, namesto običajnih 25. Supermax, kot se imenuje najvišja mogoča pogodba, ki znaša kar 35 odstotkov od plačilne kapice, je prav tako neposredno povezan z nagradami in si ga lahko slovenski zvezdnik zagotovi že letos, če bo znova izbran v eno od najboljših peterk leta, saj bi že prihodnje leto lahko podpisal podaljšanje sodelovanja z Dallas Mavericks.

Eden najvidnejših primerov “lova” na maksimalno pogodbo je to sezono član Indiane Tyrese Haliburton. Januarja si je poškodoval stegensko mišico, a se na parket vrnil še vidno načet. Uradno seveda tega ni potrdil, a brez dvoma je želel ohraniti možnosti za izbor v eno od peterk sezone.

Že pred sezono se je namreč dogovoril za maksimalno podaljšanje, ki pa v veljavo vstopi šele s sezono 2024/25. Če bo letos izbran v eno od treh najboljših peterk sezone, bo v petih letih zaslužil približno 260 milijonov dolarjev. Brez izbora bo njegov zaslužek padel s 30 na 25 odstotkov plačilne kapice, oziroma z 260 na 206 milijonov ameriških zelencev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!