Dončić in Dragić: O tem ne smeva govoriti

Košarka 28. Jun 202213:01 > 17:40 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Pred četrtkovim spektaklom v razprodanih Stožicah med košarkarskima reprezentancama Slovenije in Hrvaške, ki si ga boste lahko v prenosu od 19.30 dalje pogledali tudi na programu Sportklub 1, sta pred medije stopila oba največja zvezdnika slovenske izbrane vrste Luka Dončić in Goran Dragić. Kaj sta povedala?

Po zaslugi senzacionalnega preklica reprezentančnega pokoja Gorana Dragića in vnovično udeležbo superzvezdnika Dallas Mavericks Luke Dončića, v deželi s sončne strani Alp znova vlada košarkarska evforija.

Da je temu res tako, smo se lahko prepričali že v soboto, ko je četa selektorja Aleksandra Sekulića gostovala v Trstu in s poletno igro nadigrala Italijo z 90:71. Allianz Dome Areno so prevzeli slovenski ljubitelji košarke in svojim ljubljencem pričarali domače vzdušje.

Še bolj vroče bo ta teden v dvorani Stožice, a ne zaradi trenutnega vročinskega vala. Pred slovenskimi košarkarji je zadnja reprezentančna akcija v prvem delu kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2023. V četrtek ob 20.15 se bo Slovenija pomerila s Hrvaško, tri dni pozneje sledi še gostovanje na Švedskem.

Za čim boljše izhodišče pred nadaljevanjem – drugi del se začne že avgusta pred EuroBasketom – morajo slovenski košarkarji iztržiti dve zmagi. Po štirih krogih imajo na računu dve zmagi in dva poraza. Finci so s tremi zmagami prvi, enak izkupiček kot Slovenija ima Švedska, Hrvaška pa je pri eni zmagi.

Kaj sta pred dvobojema povedala Luka in Goran?

Novinarska konferenca z Dragićem in Dončićem

Kaj imata pred velikim dvobojem proti južnim sosedom Slovenije povedati oba največja zvezdnika slovenske reprezentance?

Kakšni so občutki v reprezentanci:

Goran: “Lepo je biti nazaj s fanti, kemija je še vedno ista kot pred petimi leti. Je pa res, da smo malce starejši. Treningi so malce težji, ampak bo.”

Luka: “Super, res je lepo biti znova v reprezentanci. Vedno pravim, da se imam super, kemija je prav tako super, res mi je všeč, da sem se lahko pridružil že v četrtek.”

O dogajanju v Trstu:

Goran: “Dobra tekma, predvsem za gledalce. Osebno vsi vemo, da nismo igrali na najvišjem nivoju, a smo zmagali za 20 točk. Težko je bilo, saj je bilo zelo vroče v dvorani. Za nami je prva tekma, dobro smo se imeli, gledalci so prišli na svoj račun, gremo naprej. Imamo še nekaj treningov in potem tista prava tekma proti Hrvaški.”

O številnih dresih s številko 77 in navdušenju navijačev:

Luka: “Posebni občutki, nekateri to lahko doživijo, drugi ne. V čast mi je, predvsem ko vidim otroke, da nosijo moj dres. Fenomenalen občutek.”

O kapetanskem traku, ki ga je Edo Murić vrnil Goranu Dragiću, a mu je Goran prepustil vodenje:

Goran: “Edo je bil kapetan že na zadnjih očimpijskijh igrah, opravlja fenomenalno delo. Vračam se za ti dve tekmi. Nisem imel v načrtu, da sem znova kapetan, sem le vesel, da sem nazaj, da treniram, to je tisto bistveno. Z Edom sva se dogovorila, da bova kar oba skupaj kapetana.”

O tem, kaj je drugače kot pred petimi leti:

Goran: “Kemija je ista. Fantje so z glavo pri stvari, dobro se imajo. Nihče ne dela težav, vsi igramo eden za drugega. Spremenil se je trenerski štab, ni Igorja Kokoškova in Trifunovića. Je nekaj novih obrazov. Tukaj je še nekaj mladih fantov, Glas, Tobey, Hrovat … Ekipa je drugačna, a okostje je enako. To je tisto kar šteje.”

O športnem prazniku v četrtek proti Hrvaški in če bo to dodaten motiv ali breme?

Luka: “Ne, igrati pred polno dvorano, ki navija le zate, je spektakel. Zahvaljujemo se vsem, ki so kupili karto. Vem, da bodo gledali tudi od doma, da bo spremljala skoraj cela Slovenija, hvala. To je nam v čast.”

Goran: “Luka je vse povedal, komaj čakamo to tekmo. Pripravljamo se, vemo, kako je pomembna, komaj čakam, da oblečem dres in zaigramo pred polnimi Stžicami. Gremo na zmago.”

Dragič o razlogih, da se je po štirih letih in pol vrnil v reprezentanco:

Goran: “Fiba je spremenila kvalifikacije, zato niti ni bolo mogoče, da igram. Sicer pa fantje. Rašo Nesterović, Luka Dončić, Zoran Dragić … Želeli so, da se poslovim pred domačimi navijači. Sploh Rašo me je prepričeval. Bil sem za, pa nato ne in znova za. Če po pravici povem, sploh ne vem, kako se je to zgodilo. Vesel sem, da sem nazaj in se veselim te tekme. Star sem že 36 let, za seboj imam že veliko tekem, ni bremena, žoga je okrogla. Kar lahko povem je, da bom dal od sebe 100 odstotkov.”

Luka o besedah Anteja Žižića, da ni najboljši obrambni igralec:

Goran: “A on je pa zelo dober obrambni igralec?” (smeh, op.a.)

Luka: “Ne vem, kaj naj rečem. Imam jaz druge motive, ne spremljam tega in me ne gane.”

O lanskih olimpijskih igrah:

Goran: “Spremljal sem vsako tekmo. Zelo sem se veselil, fantje so fenomenalno igrali. Ves čas sem bil v kontaktu z Zoranom in Luko. Vem v kakšni situaciji so bili, zaprti. Ni bilo lahko. Žal mi je tekme s Francijo, izgubiš za točko in takoj naslednji dan igraš za bron. Ne glede na vse fenomenalen rezultat. Četrto mesto je nekaj velikega, sploh za tako malo državo.”

O branjenju evropskega naslova:

Luka: “To je vedno cilj. Da si prvi v vsemu, kar počneš. Najprej imamo še kvalifikacije za SP, potem bomo razmišljali o EuroBasketu.”

O telesni pripravljenosti:

Goran: “Na zadnji tekmi sem igral le 12 minut. Dobroč se počutim, koleno je v stanju, kakršnem je. Že zadnje tri sezone igram s tem in že vem, kako bo koleno reagiralo ter kako se pripraviti do naslednjega treninga ali tekme. Mentalno sem pa super.

Luka (tudi o kritikah): “Tudi jaz sem že precej star. (smeh, op.a.) Če bi poslušal kritike, bi se sekiral, tako jih ne poslušam in me ne zanimajo. Poslušam tiste, ki jih želim.”

O spremembi pritiska, potem ko leta 2017 niso bili favoriti:

Luka: “Je malce drugače. Zdaj vsi na Slovenijo gledajo kot na ekipo, ki lahko zmaguje. Prej to ni bilo tako. Mislim, da so pritiski večji, a pritisk je z vsako tekmo. To nas ne zanima, to nam daje dodatno motivacijo.”

Goran: “Zdaj imamo tarčo na hrbtu. Vsi pridejo igrati, morda je bilo v preteklosti podcenjevanje, zdaj ga ni več. Vsako tekmo moramo dokazati, da smo evropski prvaki. Vsi nas želijo premagati, a to ni breme za nas. Zavedamo se svojih kvalitet, naše osredotočenje je na naši ekipi.”

O obleganju navijačev:

Goran: “To je zaradi Luke! Mi imamo načrt, da gremo prej prvi, on pa zadnji in naj napadejo njega!” (smeh, op.a.)

Luka: “To je del tega. To me osrečuje, ko is želijo mojega avtograma ali dresa. To niti slučajno ni breme.”

O vlogi Gorana Dragića v poletju 2017:

Luka: “Veliko. Če ne bi imeli Gogija, mogoče ne bi prišli čez osmino finala. Takrat je bil vsem 11 soigralcem pravi kapetan in vodja. Brez njega ne vem, kaj bi bilo. On nas je popeljal do zlata.”

O novem sistemu pod Sekulićem:

Goran: “Je drugačen, vsak trener ima svoje akcije, svoj sistem. Aleksander res opravlja odlično delo, sistem je prilagodil najboljšim igralcem, predvsem Luki. Vse akcije se začnejo in končajo z njim. Vsi ostali vedo, kakšno imajo vlogo. To je tisto, kar krasi to ekipo, kar nas je krasilo že leta 2017. Njegovo delo se je videlo že na olimpijskih igrah, verjamem, da bo tako tudi letos.”

O zadnjih dveh tekmah Gorana Dragića in dodatnem pritisku zmage:

Luka: “Kot vsako tekmo si želiš zmagati, a si sploh ne moremo zamisliti, da sta to njegovi zadnji tekmi. Dovolj je že samo, da odigramo tekmo in se borimo, kot najbolj znamo.”

O načrtih za prepričevanje Dragića v podaljšanje reprezentančne kariere:

Luka: “To bomo povedali po Švedski.”

Goran: “Jaz sem konec avgusta že v Miamiju, tako da težko.”

O doživljanju in igranju Luke Dončića pred petimi leti in zdaj:

Goran: “Ni bistvene razlike. Že takrat je pokazal česa je zmožen. Če Luke ne bi bilo v ekipi, ne bi tako igrali in osvojili naslova. Vemo, da je Igor tako zastavil igro, da je bila žoga v najinih rokah. Takrat je bil star 18 let, to je nekaj fenomenalnega, da je pri teh letih odigral takšno evropsko prvenstvo. Že takrat sem rekel, da bo eden najboljših igralcev na svetu. Vesel sem, da se nisem zmotil. Vemo, kako je bilo na OI, je vodja ekipe, pri njemu se vse začne, igralci mu sledijo. Videli smo, kaj je naredil v ligi NBA. Ima nekaj več in daje vsem ostalim igralcem vero, da lahko zmagajo. Tega ne moreš naučiti, le slediš. V čast mi je, da lahko zaključim reprezentančno kariero ob boku z Luko. Jaz mu bom sledil, on pa naj naredi tisto, kar zna.”

O tekmi s Hrvaško:

Goran: “Obe ekipi rabita zmago. Hrvaška je po imenih dobra, igral bo Hezonja, tudi Zubac in Bogdanović, ki igrata v ligi NBA. Zmaguje ekipa in ne posamezniki. Ne bomo jih podenjevali, igrmo doma, naredili bomo vse, da bomo pravi.”

Luka: “Res imajo dobro ekipo, ti trije so res nevarni. Sploh Bogdanović, vodja te ekipe. Presenečen sem bil, ko sem igral proti njemu, da ga niso več uporabljali. Mislim, da bo osredotočenje na njemu.”

O odzivu po olimpijskih igrah, ko sta se vrnila v ZDA:

Luka: “Po evropskem prvenstvu sem imel več povedati. Ko si četrti, si težko glasen, a so vsi hvalili, da smo kot mala država veliko naredili. Gledali so nas tudi ponoči, naredili smo velik korak.”

Goran: “Jaz sem veliko govoril s trenerji, sploh Patom Rileyjem tudi Stevom Nashom. Vsi so rekli, kakšen izjemen izid je to, da se je Slovenija sploh uvrstila na OI in da je potem končala na četrtem mestu. Vsi so izpostavljali Luko. Tudi na ESPN, TNT in ostalih večjih televizijah se je o tem govorilo, bil je bum. Luka je globalna zvezda, ne glede na to, ali igramo v Londonu ali Podčetrtku. Kamere mu sledijo, kar daje izpostavljenost tudi Sloveniji, kar je dobro za nas.

O letošnjem reprezentančnem poletju:

Luka: “To je trening. Ali so tekme ali trening, trenirati moraš. Vedno sem trdil, da bom igral, če bom lahko. Vesel sem, da sem tukaj in nadaljujem pot z reprezentanco.

O združitvi v Dallasu:

Luka: “Bi odgovoril, a je verjetno kazen kakšnih 100 tisočakov.”

Goran: “Tako je, o tem ne smeva govoriti do 1. julija.”

Luka: “Lahko vprašate športnega direktorja.” (smeh, op.a.)

Celotna novinarska konferenca:

Vse pred tekmo Slovenija – Hrvaška

Hrvati napovedujejo presenečenje: Tega še niste videli

Zvezdniške skrivalnice pred Hrvati

Edo Murić: Gogija smo že malce omehčali

Video: Kako so Slovenci osvojili Trst 

Luka Dončić je javno dregnil kapetan Dragića 

20 let po Cimerotiću je na sceno stopil Dončić 

Vrnitev kapetana kronali s prepričljivo zmago

Nove skrbi za Hrvate