Popustil pod težo pritiska, da spiše še zadnjo simfonijo

Košarka 6. Jun 20227:002 komentarja
Foto: Aleš Fevžer

"Bil bi še enkrat kapetan takšnega moštva. Vsak dan. Realnost je pa takšna, da ne morem več," je po Telemach premieri filma "2017" o slovenski košarkarski pravljici dejal takratni kapetan Goran Dragić. Čeprav je pri 36 letih že v zenitu kariere in za reprezentanco ni igral že skoraj pet let, se je MVP EuroBasketa 2017 vendarle uklonil pritisku in bo še enkrat ter dokončno tudi zadnjič oblekel dres z državnim grbom.

Letošnji junij je za slovensko košarko znova v marsičem zgodovinski. V petek je premiero doživel težko pričakovani dokumentarni film “2017”, ki tudi s pomočjo še nikdar videnih arhivskih posnetkov gledalca popelje v zakulisje evropskega košarkarskega prvenstva 2017, ko je Slovenija sedla na evropski tron.

Za drugi zgodovinski dogodek v šestem mesecu leta 2022 bo 30. junija poskrbel Goran Dragić. Po 1747 dneh od zadnje tekme v slovenski reprezentanci, od katere se je poslovil v finalu EuroBasketa, 17. septembra 2017, bo priljubljeni “Gogi s Kosez” znova nadel dres izbrane vrste. Šlo bo za poslovilno tekmo pred domačimi gledalci v dvorani Stožice, ko bo v okviru kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2023 v njej gostovala Hrvaška.

“Določeni pritiski so, posebej s strani Luke Dončića, Raša Nesterovića, Zorana Dragića in vseh ostalih fantov. Nekaj se govori, potrditi pa še ne morem,” je v petek po premieri z nasmeškom dejal Goran. Čeprav uradno še ni potrdil vrnitve, je slednja zdaj že povsem javna skrivnost. Selektor Aleksander Sekulić bo sicer spisek košarkarjev razkril še danes.

Nepozabni prizori iz Carigrada, 17. septembra 2017. Foto: Guliverimage

Dragić o filmu “2017”:

“Malce se zamisliš in spomniš na stvari, na katere si pozabil. Super mi je bilo videti odzive igralcev, kako so to doživljali. Škoda edino, da nekateri zaradi obveznosti niso mogli priti. Bilo bi super, če bi se vsi zbrali.”

O tem, če ga je karkoli presenetilo:
“Me je, jokal sem precej. To mi ni po godu, da so vključili, sicer pa fenomenalno delo. Goran Vojinović je naredil odličen posel, tudi ostali fantje. Po petih letih že malce pozabiš. Vsak razlaga svojo zgodbo, kako je to videl, kar je res super.”

O odzivu gledalcev v dvorani:
“Vedno sem govoril, da imamo najboljše navijače na svetu. Igral sem štiri ali pet evropskih prvenstev, svetovna, vedno so nas podpirali v velikem številu, če je bilo to blizu ali daleč. Verjamem, da bo letos enako, tudi jaz bom tam spodbujal fante. Reakcija je bila fenomenalna.”

Foto: Aleš Fevžer

Pustil se je prepričati

Po zlatem EuroBasketu, ki so ga Slovenci v Carigradu sklenili z dramatično zmago nad Srbijo, je Dragić sicer odločno zatrdil, da je njegova zgodba v reprezentanci končana. Če bi bilo le po njegovo, bi pri tem tudi ostalo.

“Jaz osebno bi pustil tako, kot je. A kot sem dejal, tega si želijo fantje. Nekako so se dogovorili, da mi dajo to poslovilno tekmo pred domačimi gledalci. Če tako zahtevajo, jim moram ugoditi. Bomo videli,” je odvrnil Goran in tako Slovenijo znova spravil na noge.

Goran Dragić še zadnjič v reprezentanci, z Luko Dončićem z ramo ob rami, v polni dvorani Stožice, za nameček proti Hrvaški, ki že sama po sebi na tekmah s Slovenijo privabi kakšnega gledalca več. Spektakel, ki ga boste lahko v prenosu pogledali tudi na Sportklubu, je zagotovljen.

Prizor, ki bo še zadnje poglavje v slovenski reprezentanci dobil 30. junija. Foto: Aleš Fevžer.

Za prihodnost slovenske košarke ni bojazni

Da ne bo morda kdo pomislil, da je Dragićeva vrnitev dolgotrajne narave, je potrebno poudariti, da gre zgolj za eno tekmo. Septembra, ko bo Slovenija v Nemčiji branila evropski naslov, bo tam tudi 36-letni organizator igre, a le v vlogi navijača.

Nekdanji član Phoenixa, Houstona, Miamija, Toronta in Brooklyna v ligi NBA verjame, da ima slovenska reprezentanca tudi brez njega dovolj močno zasedbo, da ubrani naslov.

“Imamo enega najboljših igralcev na svetu in vodjo Luko Dončića. Generacije se menjajo. Jaz sem prišel, ko je šel proti koncu kariere Rašo. Vzel me je pod okrilje in me spodbujal. Nato je prišel Luka in sem vedel, da sem jaz pri koncu reprezentančne kariere in sem moral narediti isto, vzeti pod sebe Luko. To je tisto, kar me veseli, ko vidim, kako ‘raztura’ v NBA in kako igra za Slovenijo. Smo v dobrih rokah. Ob Luki so pa še ostali fantje, ki mu pomagajo. Na evropskem prvenstvu imajo lepe možnosti.”

Goran Dragić v dresu Brooklyna. Foto: AP Photo/Jim Rassol via Guliver

Kot je Dragić poudaril že v filmu, je pomembno, da si v življenju ves čas zastavljaš cilje, proti katerim stremiš. Njegovi so zdaj vezani predvsem na šampionski prstan v ligi NBA. “Definitivno. Letos sem izbiral med ekipami, če zdaj gledamo, se nisem dobro odločil. A verjamem v karmo. V Brooklyn sem šel zaradi Steva Nasha, ki mi je pomagal na začetku kariere. Dokler bom igral, bom imel cilje. Sem prosti igralec, začel se bom pogovarjati z ekipami, tako da bomo videli,” pravi o prihodnosti.

Z Brooklynom je februarja podpisal le do konca sezone. Sodil je v ožji krog favoritov, a brez zmage odletel že v prvem krogu končnice. S 1. julijem bo uradno prost košarkar, ko se bo lahko pričel pogajati za novo pogodbo. Ali bo to v Brooklynu ali kje drugje, ni razkril.

Komentari

Vaš komentar